RAID5 med Windows server

Om RAID 5

I dag finnes det flere forskjellige RAID løsninger som er designet for hver sine spesifikke formål. Av disse er det RAID 5 løsningen som gir mest for pengene når det kommer til leseytelse kombinert med en viss sikkerhet mot diskkrasj.

Alternativ tekst mangler

Det som skiller RAID 5 fra de fleste andre RAID-løsningene er at innholdet blir lagret (stripet) over alle diskene i settet. Dataene blir og delt opp på en slik måte at paritetsinformasjon om en fil kun leses ved skriving av fil, eller når feil blir oppdaget. På denne måten leses kun det som er nødvendig under leseoperasjoner for å kutte ned på tiden det tar å utføre operasjonen.

Dette betyr med andre ord at selv om en harddisk skulle dø, så vil du ikke miste innholdet i RAID-settet, men mister du mer enn en disk så vil du miste alt av innhold. Så det er viktig å merke seg at RAID ikke er en erstatning for backup.

Enkelte RAID-kontrollere har og støtte for hot-spare disker som trår i kraft hvis en annen disk skulle dø, så får de som ønsker ekstra sikkerhet mot problemer/nedetid kan slike kontrollere være noe å vurdere.

På grunn av paritetslagringen av data i RAID5 kreves det et minimum av 3 harddisker for å kunne opprette et RAID-sett, og du vil kun få antallet disker i settet minus en disk tilgjengelig å bruke, siden resten av diskplassen "går bort" til paritetsinformasjon om dataene i settet.

Med andre ord, bruker du 3 harddisker med 200GB kapasitet, vil du da få 400GB tilgjengelig, ved 4 disker 600GB, ved 5 disker 800GB og så videre.

Fordeler ved programvare-RAID

I forhold til RAID via egne kontrollere har du et par fordeler. For det første så er RAID støtten innebygget i Windows(og Linux). Du vil da dermed greit kunne overvåke RAIDet, følge med på statusmeldinger fra Windows sitt eget loggsystem. Samt kunne se hvordan det går med resynkronisering av RAID-settet. Dette kan også gjøres via programmer som følger med kontrolleren i de tilfeller det er mulig, men det er ikke en selvfølge i alle tilfeller.

RAID-settet er ikke avhengig av kontroller. Mange RAID-kontrollere er unike, dette medfører at RAID-settet kun vil fungere mot den typen kontrollere, eller i enkelte tilfeller kun på den ene kontrolleren RAID settet ble opprettet på. Et programvare-RAID opprettet i Windows krever rett og slett bare Windows for å fungere, skulle for eksempel hovedkortet dø er det bare å flytte diskene over i en annen server og starte opp.

Det er og verdt å merke seg at en del billigkontrollere tilgjengelig er "falske" kontrollere, for selv om de kan kjøre RAID så gjørs dette i programvaren, dvs driveren som jobbber mot kortet, og ikke på kortet selv. Dette fører til at du vil kunne opppleve like mye CPU bruk ved bruk av et billig kort, som ved bruk av vanlig programvare-RAID.

Ulemper

Den største ulempen med programvare-RAID er hastigheten. Programvare-RAID vil ikke kunne måle seg i hastighet mot mange av RAID-kontrollerene tilgjengelig på markedet. Men det vil kunne måle seg med flere lavbudsjettskontrollere. Det er i den sammenheng og verdt å merke seg at det ikke alltid er nødvendig å kjøpe det beste av det beste. Skal man ha en filserver for et 100mbit kontornettverk vil programvare-RAID kunne klare jobben helt fint.

Programvare-RAID er med andre ord ingen kraftplugg, men en enkel og effektiv måte å få mer diskplass tilgjengelig, samtidig som innholdet blir mer sikret enn ved å kun ha det på en enkelt disk.

-Windows mangler støtte for hot-spare disker som skal ta over i tilfelle en disk skulle dø. Så man må manuelt skifte ut den ødelagte disken fra settet med en ny, for så å aktivere RAIDet igjen.

-Windows har heller ikke støtte for endring av RAID-størrelsen, noe en del hardware kontrollere har.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen