Radaren du ikke kan slå

Politiets radarkontroller har aldri vært en særlig effektiv eller pålitelig metode for å fakke fartsbøller på de norske veiene. For det første finnes det utallige måter å lure radaren på og alarmsystemeter for å varsle om at man blir målt, og for det andre blir det stadig sådd tvil om hvor pålitelige målingene faktisk er.

Britiske forskere har nå kommet på sporet av en adskillig mer effektiv metode for fartsmålinger, kalt Celldar, der man bruker mobiltelefonen til billister for å måle hastigheten deres. Ved å overvåke signalet fra en nærliggende mobilmast til telefonen og hvordan refleksjonen av dette forandrer seg over tid, kan man ut fra den velkjente Doppler-effekten kalkulere hastigheten telefonen beveger seg i.

Det nye systemet skal ha en rekke fordeler over tradisjonelle radar-målinger. Fordi systemet ikke har en innebygget sender, men heller bruker signalene fra mobilmasten, er det umulig for billisten å finne ut at han blir overvåket. Dette gjør det også mulig å lage adskillig mindre og mer portable enheter, til en langt lavere pris enn det man har fått til med tradisjonelle radar-enheter.

De første prototypene av de nye radarenhetene er allerede under utprøving, og de to britiske selskapene Roke Manor Research og Bae Systems håper på å få et endelig produkt ut på markedet innen to-tre år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen