R500-serien får 3D i Linux

Tidligere denne måneden gav AMD ut et dokument som dekket 3D-akselerasjonen i R5xx-serien av GPU-er (Radeon X1xxx). Mens vi venter på samme dokumentasjon for R600-serien (Radeon X2000/3000), har AMD også gitt ut dokumentasjon for R300 GPU-er (Radeon 9500 til X1050).

Sistnevnte dokumentasjon er kanskje ikke så interessant, da mesteparten av den arkitekturen er dekket i de frie Linux-driverne gjennom reverse engineering. Men dette skal føre til at en rekke mindre problemer i xf86-video-ati-driveren nå blir løst.

Xf86-video-ati er en fri og åpen skjermkortdriver som følger med X.org, som benyttes i de aller fleste Linux-distribusjoner.

Mikrokode og 3D

Men AMD har også gitt ut mikrokoden for alle sine GPU-er, fra R100 til R600. Mikrokode er lavnivå-instruksjoner for grafikkprosessoren. Dette kombinert med R5xx-dokumentasjonen, har ført til at David Airlie fra Redhat har kunnet legge til støtte for 3D-akselerasjon i xf86-video-ati for GPU-er- i R5xx-serien (f.eks. Radeon X1950 Pro, RV570).

Mer at dette ikke er det samme som RadeonHD, som er i utvikling hos Novell.

Ikke full 3D

Selv om det her ikke er snakk om full 3D-akselerasjon - eksempelvis mangler støtte for shadere og teksturer - og at koden er fortsatt noe ustabil, er dette et stort skritt fremover for en fri og åpen støtte av skjermkort fra AMD.

Xf-video-ati-driveren har også støtte for full 2D-akselerasjon og X-video for R5xx-baserte skjermkort.

Hvis utviklingen av 3D-akselerasjon for R5xx går greit for seg, er det mulig at skjermkortene vil være rimelig godt støttet i X.org 7.4 eller X.org 7.5. Sistnevnte skal være klar før årsskiftet.

Hva med R600?

Det vil nok ta en liten stund før vi får se en slik utvikling for R600 (Radeon X2000/3000-serien), da AMD enda ikke har gitt dokumentasjon for 3D-akselerasjon for denne serien enda. Dette er heller ikke ventet før i siste halvdel av neste måned.

(Kilde phoronix(1)(2)(3))

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen