Quad-kjerne fra Intel i 2007

Paul Otellini bekreftet tidligere i år at prosessorer med fire prosessorkjerner ville bli tilgjengelig i løpet av 2007. Visepresident i Intels Mobility Group, Shmuel Eden, sa på IDF forrige uke at man også hadde begynt å tenke på hvordan denne arkitekturen skulle innføres på bærbare datamaskiner.

I forhold til dobbelkjernestrategien ser det ut som om Intel velger å gå motsatt vei med quadkjernedesign - dvs. starte med serverprodukter og senere implementere i desktop-serier og bærbare maskiner.

Det er foreløpig et godt stykke frem til quadkjerne og detaljene er derfor godt gjemt. Man kan imidlertid tenke seg at notebook-prosessorene vil inneholde funksjoner for å de-aktivere prosessorkjerner for å øke batterilevetiden.

På samme måte som spranget fra enkel- til dobbelkjerne, vil heller ikke quadkjerne føre til noen spesiell økning i ytelse på én enkelt operasjon. Fordelen ligger først og fremst i bedre skalerbarhet ettersom man håndterer mange tråder på samme tidspunkt.

Det er foreløpig ikke kjent om trådene vil håndteres forskjellig på quadkjerne- enn dobbelkjernedesign.

AMD har omtrent samme tidsperspektiv for lansering av sine quadkjerneprosessorer, men vil ligge et godt stykke bak i forhold til 65 nm-teknikk som lanseres tidlig neste år hos Intel.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen