Quad-kjerne, AMD eller Intel?

Duellen mellom AMD og Intel ser desverre ikke ut til å bli avholdt, men de to prosessorgigantene vil fortsette å kjempe om prosessorkundene. Dobbelkjernesegmentet begynner å få beinfeste hos begge leverandører, noe som spesielt har løftet servermarkedet videre.

Neste store "happening" i x86-prosessormarkedet er innføringen av fire kjerner på én sokkel. Quad-kjerne-prosessorer med x86-arkitektur er på programmet hos begge leverandører, men vil neppe bli introdusert før i 2007.

Den enkleste måten å lage en quad-CPU er trolig å sette to dobbelkjernebrikker på én sokkel. Strategisk er dette en fordel ettersom man vinner tid, men teknisk er ikke dette den beste måten siden man ikke får "ekte" quad-kjerne-CPU.

Det er ingen umulighet at både AMD og Intel vil ta korteste vei til quad-kjerne. AMD rapporteres å bytte til en fullstendig ny, skalerbar prosessorarkitektur i 2008/2009, men detaljene er ikke kjent.

Fra Intels side vil quad-kjerne-prosessoren høyst sannsynligvis bli utviklet med 65 nm-teknikk. Dette er nok også tilfelle hos AMD, men ikke bekreftet. Oppgradering til åtte kjerner skjer neppe før man går over til 45 nm-produksjonsteknikk - ihvertfall hos Intel.

Dersom man ser på annen prosessorarkitektur enn x86 fås Power-prosessoren allerede med fire kjerner. Sun har også annonsert et nytt prosessordesign, UltraSparc T1, som skal skalere opptil åtte kjerner.

(Kilde: eWeek)

Kommentarer (25)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen