Qtek-mobil med Wi-Fi

De siste årene har teknologien i mobiltelefoner skutt fart, og smarttelefonene har blitt stadig smartere. Til sammenligning har PDA-telefonenes utvikling stått sørgelig stille.

HTC, kjent som Qtek her til lands,er en produsent som har vært blant pionerene i utviklingen av PDA-telefoner. Nå har selskapet sluppet løs en forbedret modell av den velkjente Qtek 2020.

WLAN og megapikselskamera
Den nye PDA-mobilen har fått navnet Qtek 2020i, og er uten tvil noe å sikle etter for teknologifantasten.

Enheten har endelig fått innebygget Wi-Fi. Dermed blir oppfølgeren til 2020 en av de få mobiltelefonene her til lands med støtte for trådløse nettverk. Med det kan du surfe og lese e-post i høy hastighet. I tillegg kan du for eksempel føre Skype-samtaler med telefonen. Alt dette forutsetter selvsagt at du befinner deg i et område med trådløst nettverk tilgjengelig.

Trådløse nettverk har hatt en enorm vekst de siste årene. Nå finnes trådløse nettverk både på resturanter, bensinstasjoner, i parken, på skolen og på jobben, så vel som hjemme. Men det er ikke ofte vi ser mobiltelefoner med denne teknologien, grunnet den enorme strømforbruken enhetene må kunne stå for. I PDA-er er dette på sin side en mye vanligere teknologi.

Megapikselskameraet i Qtek 2020i ser ut til å tilsvare det vi finner i Qteks mindre modell, S100. Dette tar bilder i 1,23 megapiksler noe som også tilsvarer kameraoppløsningen i blant annet Sony Ericssons kameratelefon, S700i. Til sammenligning opererer forgjengeren, Qtek 2020, med VGA-oppløsning i sitt kamera, altså 0,3 megapiksler.

Operativsystemet som brukes i modellen er Windows Mobile Smartphone 2003 SE. Denne platformen har en rekke likheter med det tilsvarende operativsystemet for Pocket PC. Støtten for mobiltelefon-funksjoner som GPRS og GSM er den viktigste forskjellen.

MP3 i stereo
PDA-telefonen har utgang for hodetelefoner, med støtte for stereo-lyd. Dermed kan enheten fint brukes som MP3-spiller, men dette krever en del minne. Minnekapasiteten i Qtek 2020i er med sine 128 MB helt kurant for normalt bruk. I tillegg kan minnet utvides ved hjelp av et MMC- eller SD-kort. Dette ser vi på som en nødvendighet om enheten skal brukes aktivt som MP3-spiller.

Skjermen er heller ikke noen skuffelse. Størrelsen på skjermen er oppgitt til 3,5 tommer, og oppløsningen skal være 320 x 240 punkter. Fargedybden er på 65.000 farger. Dette bør tilsi en skarp og klar skjerm, med god oversikt. PDA-telefonen har selvsagt også trykkfølsomhet i skjermen. Det betyr at du kan bruke en pekepenn eller fingeren for å navigere.

Enheten har en svært tilfredsstillende prosessorhastighet på så mye som 520 MHz. Dette tilsvarer prosessoren i blant annet den lynraske PDAen Pocket Loox 720, fra Fujitsu-Siemens, noe som taler for svært god respons.

Kan også ringes med
Qtek 2020i imponerer også som mobiltelefon. HTC har blant annet utstyrt nykommeren med trippelbånds GSM, som gjør at telefonen kan benyttes også i de nordamerikanske mobilnettverkene.

Dimensjonene på PDA-telefonen er 130 x 69 x 19 millimeter. Det gir en vekt på 190 gram, noe som er kun 10 gram mer enn forgjengeren Qtek 2020. Det er en størrelse mange kan venne seg til for en fullblods MP3-spiller, et svært godt kamera, en PDA og en trofast mobiltelefon.

Batterilevetiden er 20 timer når man bruker enheten. I standby oppgis Qtek 2020i til å holde ut i 168 timer (7 døgn), og 4 timer under samtale.

Enheten ventes å være tilgjengelig i Norge i løpet av mai måned. Prisen kommer til å lande på frykinngytende 7 – 8 000 kroner.

(Kilder: mobil.se, mysmartphone.no, PDAshop.de, windowsmobile.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen