TEST: Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard
Test
(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard

I bruk

Qpad MK-80 har som vi nevnte innledningsvis en ren og retro stil. Tastaturet er i sort, matt plast, der oversiden har en overflate som nesten føles gummiert. Det virker enkelt uten å se billig ut, og det inntrykket forsterkes når du plukker det opp – det er tungt (1,1 kilo) og gir en følelse av kvalitet.

Lite spennende å se på undersiden. To føtter for å heve vinkelen, pluss et par gummistriper og festehull for håndleddstøtten nederst.
Lite spennende å se på undersiden. To føtter for å heve vinkelen, pluss et par gummistriper og festehull for håndleddstøtten nederst.

Vi har hittil ikke fremstilt MK-80 som et tastatur med det helt store. Men det har med at vi ennå ikke har kommet til tastene, og det på det punktet det skiller seg klart fra den gemene hop. Der du på de fleste andre tastaturer kun merker at en gitt tast trykkes inn, gir MK-80 en langt bedre respons. For fingrene er hvert tastetrykk en to-trinns operasjon der du først har omtrent 2 mm svikt, motstand i et trykkpunkt som "slipper", og deretter ytterligere et par millimeter til tasten er trykket helt inn.

Det som gjør at MK-80 oppfører seg akkurat slik, og for øvrig gjør at det koster mer enn de fleste andre tastaturer, er at hver enkelt tast har en mekanisk bryter fra Cherry – Cherry MX Blue. Denne typen finner vi på flere slike mekaniske tastaturer. Disse bryterne er konstruert for å takle 50 millioner tastettrykk hver, noe vi for ordens skyld nevner vi ikke hadde anledning til å teste ut.

Selve tastetrykket registreres i det trykkpunktet gir etter, noe som betyr at du ikke trenger kjøre tastene helt ned under skrivingen.

Mekanisk bryter Cherry MX Blue. Og en blå LED.
Mekanisk bryter Cherry MX Blue. Og en blå LED.

Bryterne med sin to-trinns aksjon gir MK-80 gir en litt spesiell og luksuriøs følelse ved skriving – bokstavelig talt en "fingerspitzengefühl" som du ikke får på enkle lavprofilstastaturer. Det gir enkelt forklart en svak men merkbar ekstra respons til fingrene, noe som gjør at mange finner det mer behagelig å skrive på slike mekaniske tastaturer.

Men for all del – det er ikke noe mer magisk ved tastene enn at de gir deg en litt bedre tilbakemelding og spenstig følelse under bruk. Under spilling løper du ikke fortere, dukker ikke raskere og hopper ikke høyere. Du kan ganske enkelt ikke kjøpe MK-80 og forvente å plutselig pwn n00bs.

Støyer litt

Når trykkpunktet gir etter er det forresten ikke bare i fingrene du merker det. Bryterne som brukes gir et tydelig klikk, og når dette kombineres med den generelle klapringen fra tastaturet lager det en distinkt – og ikke akkurat lav – lyd. Faktisk er det ikke uriktig å si at det bråker litt ved iherdig skriving, men det er tastestøy som til gjengjeld høres ut som en million kroner.

Men det å heve seg over kollegene med god tastestøy har også sine ulemper. Det ene er muligheten for at en hardtskrivende kollega skal bli irritert og bytter til noe tilsvarende. Høy tastaturklapring er nemlig mest gøy når du lager den selv. Det andre er at sjefen faktisk kan høre om du jobber hardt eller ikke.

Fn-tast og baklys

Qpad MK-80 har en eneste tast som ikke er standard: Fn-tasten, som vi normalt sett kun finner på bærbare. På dette tastaturet har den tatt plassen som normalt sett er okkupert av høyre Windows-tast.

De venlige tastene kan skiftes ut med de fire oransje tastehettene.
De venlige tastene kan skiftes ut med de fire oransje tastehettene.

Fn-tasten lar deg gjøre to ting når du holder den nedtrykt. Det ene er å bruke F1 - F6 for å styre lydstyrke og vanlig medieavspilling. Det andre er å la deg se lyset.

Ett sted der MK-80 følger andre spilltastaturer er nemlig i form av baklys. Hver enkelt tast er utstyrt med en blå LED, som du naturligvis kan holde avslått. Men dersom du skulle føle deg ensom i natten har du fire trinn med forskjellig lysstyrke. De to sterkeste er mer enn sterke nok også for bruk i dagslys og har for øvrig ganske lik intensitet, så i praksis er det mer i retning av tre trinn.

Det er verd å merke seg at baklyset suger strøm fra USB-portene. Vi kunne bare lade vår iPod så lenge vi holdt oss til laveste lysstyrke.

Qpad MK-80 Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen