TEST: Qpad MK-85 og MK-50

Test Qpad MK-85 og MK-50

Identisk bruk  – forskjellig pris

Det ene koster dobbelt så mye som det andre.

Svenske Qpad har skapt et ry rundt sine produkter over årene, som har vært rettet mot spillere og andre entusiaster. I fjor prøvde vi ut selskapets første mekaniske tastaturet, Qpad MK-80, og likte det svært godt. I høst lanserte de to nye tastaturer, nemlig MK-85 og MK-50, som på papiret ser nesten identiske ut.

MK-85
MK-85
Spesifikasjoner: Qpad MK-85

Mekaniske brytere
Cherry MX Red
N Key Rollover
Full N-Key roll over via USB
Livslengde
50 millioner tastetrykk per knapp
Baklys
Individuell LED per knapp
Lysfunksjoner
Fire nivåer med lysstyrke
Inngang
Gullbelakt USB
Kabel
1.8 meter flettet kabel
Tillegg
Fire oransje tastehetter og verktøy
MK-50
MK-50
Spesifikasjoner: Qpad MK-50

Mekaniske brytere
Cherry MX Red
N Key Rollover
Full N-Key roll over via PS/2
Livslengde
50 millioner tastetrykk per knapp
Inngang
PS/2-port eller USB (PS/2 to USB adapter inkludert)
Kabel
1.8 meter ekstra tykk kabel
Tillegg
Fire oransje tastehetter og verktøy

Tastaturene er i samme design som MK-80, med et enkelt utseende hvor ekstraknapper både over og ved siden av tastaturet er tatt bort. Det enkleste er ofte det beste, og det syns vi og.

Tanken bak å lansere to nesten identiske tastaturer til to svært forskjellige priser er noe vi har undret på. Hva gjør MK-85 dobbelt så dyrt som MK-50? Hvilket er best? Det har vi svaret på.

Installasjon

Begge tastaturene er svært enkle å installere. Forskjellen er at MK-50 har en PS/2-port mens MK-85 bruker en USB-utgang. Tanken bak dette ligger i USB-huben til sistnevnte. MK-85 kommer utstyrt med to ekstra USB-innganger, og hvis du også kobler på lyd inn og lyd ut kan du koble til hodetelefoner direkte i tastaturet. Dette er en veldig praktisk løsning for de som trenger to ekstra innganger eller ikke rekker frem til PC-en. Et stort pluss fra MK-85 er at den behøver bare en USB-inngang i din datamaskin for å styre seg selv og den ekstra huben.

Ingen hub til MK-50
Ingen hub til MK-50

MK-50 mangler denne huben, og bruker derfor bare en enkel PS/2-port. Tastaturene har en plug’n’play funksjon, og siden begge tastaturene mangler makroknapper behøver man strengt talt ikke å laste ned eller installere programvare for tastaturene.

MK-85 som er det første mekaniske tastaturet i verden med full N-Key rollover via USB. Den tidligere modellen, MK-80 tillot kun 6 knapper på rollover via USB. Det betyr at tastaturet registrer om du trykker ned alle knappene samtidig.

Huben til MK-85
Huben til MK-85

Tilleggsutstyr

Begge tastaturene kommer med et lite arsenal av tilleggsutstyr for å optimalisere tastaturet. Fire utskiftbare tastehetter og et verktøy for å bytte ut knapper. Poenget er at du skal kunne sette litt ekstra farge på tastaturet, ved å for eksempel bytte disse med w, a, s og d eller andre taster.Dersom du ikke helt ser behovet for spesielle tastehetter er i det minste verktøyet kjekt å ha hvis du trenger å få løsnet noen av dem for rengjøring.

Tilleggsutstyr til begge tastaturene
Tilleggsutstyr til begge tastaturene

Begge tastaturene kommer med håndleddestøtte for mer behagelig opplevelse på tastaturet. Det matte, nesten gummiaktig stoffet på støtten er behagelig å ta på, samtidig som det ligger veldig godt til rette for å hvile på. Det som er helt katastrofe på begge tastaturene er montering og avmontering av støtten. Vi klagde på det samme på MK-80, og vi klager nå også. For å montere må du plassere de tynne plastikkpinnene direkte under tastaturet og presse til hardt ned. Under avmonteringen greide vi faktisk å knekke en av pinnene som holder støtten på plass. For potensielle eiere av MK-85/50 anbefaler vi derfor forsiktighet. Vær så snill å skap en ny måte å montere på!

QPAD MK-85
QPAD MK-85 uten backlight

LED-belysning

En av de få tingene som skiller de to tastaturene er LED-belysningen av tastene, som er fraværende i MK-50. MK-85 er utstyrt med individuell LED-lys til hver knapp som man kan styre styrken på baklyset med. Man har fem forskjellige styrker, sammen med pulserende modus som gjør at lyset går fra sterkt til svakt og motsatt hele tiden. Det har nesten blitt et must at spill-tastaturer har LED, men for oss fremstår det ikke som mer enn en estestisk bonus, som tvilsomt vil hjelpe i kampens hete.

QPAD MK-85 med backlight.
QPAD MK-85 med backlight.

Cherry MX Red

Siden tastaturene ser helt identiske ut, må vi rose produsenten for enkel, matt og pen sort design. Tastaturet kjennes tungt ut, og vi digger det rett og slett. Begge tastaturene er utstyrt med mediaknapper på F1 til F6 som du kan aktivere ved å trykke på Fn-knappen vi ofte ser på bærbare maskiner. Det er en ekstra liten gode for deg som liker å lytte til musikk mens du spiller eller bedriver andre aktiviteter på datamaskinen.

Magien i både MK-85 og MK-50 kommer av det som er under tastehettene. Den mekaniske teknologien levert av Cherry er helt uslåelig. På disse tastaturene er det blitt brukt Cherry MX Red, som blant entusiaster anses som den ypperligste teknologien for spilling. Det skal nevnes at mye går også på subjektive meninger, fordi modellen MX Black også er svært bra til spilling. Vi vil også nevne at det er mulig å bestille alle Qpad MK-tastaturene med forskjellig Cherry MX-teknologi.

MK-50 sin Cherry MX Red teknologi.
MK-50 sin Cherry MX Red teknologi.

Innslaget ved to millimeter, helt ned ved fire millimeter og 45 gram nedtrykk gjør at tastingen føles enkel og deilig ut. Det er ingen som sliter seg ut på dette tastaturet, og når hver knapp har en livslengde på 50 millioner trykk – noe vi ikke har fått testet – er det teknologimagi på høyt nivå. MX Red har forøvrig et helt lineært innslag. Det betyr at du ikke får noen indikasjon når tastaturet registrerer tastetrykket på to millimeter, selv om du vil høre det godt når tasten trykkes helt ned til fire millimeter. Hvis du vil ha slik funksjonalitet er det MX Brown eller Blue du bør titte etter.

Både MK-85 og MK-50 fra Qpad forsøker å levere upåklagelig kvalitet, uavhengig av hvilket spill man er interessert i. Tastaturene har verken egne medieknapper eller makroknapper, noe kanskje flere vil savne, men til vårt bruk fungerte de imidlertid ypperlig til nesten alle våre spill.

For deg som elsker FPS-spill gir MX Red-teknologien deg en behagelig opplevelse i selv de mest stressende situasjoner. Det er godt å vite du kan krype skrått fremover mens man velger granaten, drar frem geværet, for å deretter avslutte den femte fienden på få sekunder i Battlefield 3 I RTS-spillene setter ghosting-teknologien for fullt inn. Dette tillater deg å utføre de mest intensive kommandoene hurtig. Alle vet at rask micro-kontroll er utrolig viktig i et spill som StarCraft 2. MK-85/50 registrerer hvert tastetrykk slik det burde være. Det er en egenskap som er gull verdt når du ønsker å sette inn nådestøtet på motspilleren din.

MK-85 med tastehette på.
MK-85 med tastehette på.

Vanskelig å velge

I løpet av vår testperiode ville vi finne ut hva som skilte MK-85 og MK-50 fra hverandre. Vi har kost oss med begge tastaturene i testperioden vår, men har forskjellen vært stor nok til å rettferdigjøre en nesten dobling av prisen? I våre øyne kommer det helt an på hva du er ute etter. Derfor må også gi vår dom om hva vi syns om de forskjellene tastaturene har fra hverandre.

Generelt sett har vi opplevd at begge tastaturene fungerer svært bra i spill som Battlefield 3 hvor en konsekvent bruker et mindre utvalg av taster. Livslengden per knapp gjør at W-tasten kan bli varm i trøya mangfoldige, uten slitasje eller dårligere respons. Vi digger enda mer at vi føler oss som Napoleon selv, fordi tastaturet adlyder alle kommandoer den får, i strategispill som StarCraft 2. Slike erfaringer gjør at vi på en måte stiller enda mer spørsmål til prisforskjellen, samtidig som vi forstår at begge tastaturene er like bra.

MK-50 er en strippet versjon av MK-85. Den har ikke baklys, en ekstra hub til utstyr, og bruker en enkel PS/2-port inn i PCen. Det den har er ypperlig teknologi, fantastisk følelse og en kvalitet – sett bort ifra håndleddestøtten - som man kan stole på. Derfor er den også billig, noe som gir et veldig godt inntrykk av produktets helhet.

Behøver du ekstra USB-innganger, en flott estetikk, og helt moderne teknologi ved bruk av én USB-port så velger du MK-85. Vi kan ikke klage på det selv om det koster dobbelt så mye som lillebroren. Det er et flott utført tastatur som er veldig allsidig til både spilling og vanlig bruk. Det setter vi utrolig stor pris på.

Qpad MK-85


+ Mekaniske taster med fantastisk respons
+ Hub med to ekstra USB og lyd inn/ut
+ Bakgrunnsbelysning
+ N-Key Rollover via USB


- Kronglete montering av håndleddestøtte
- Stiv pris

Qpad MK-50


+ Mekaniske taster med fantastisk respons
+ Billig
+ N-Key rollover via PS/2


- Kronglete montering av håndleddestøtte

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen