Qosmio X300 - På tide å kaste desktopen?
Teknofil

Qosmio X300 - På tide å kaste desktopen?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det første som slår oss når vi åpner boksen som inneholder Toshiba Qosmio X300 er at dette er et virkelig monster av en bærbar maskin. Det tok kort tid før saken ble omdøpt fra Qosmio til Quasimodo, Victor Hugos Ringeren fra Notre-Dame. Men har maskinen noe å by på under det slående ytre?

Skremmende desig
Før vi tar for oss innsiden av maskinen er det viktig å si litt mer om det ytre. Maskinen er skapt for gamingentusiaster og designet deretter. Om dette er helt heldig kan diskuteres. Oversiden av maskinen er farget i en slags flammende rødt, rødfargen går igjen i rammen rundt skjermen på innsiden og rundt tastaturet. I tillegg kan du skru på ekstra diodelys som ytterligere fremhever rødfargen. Det kan diskuteres hvor vellykket dette valget er, men her spiller nok smak og behag inn. Selv er jeg ikke alltid like imponert over hvordan PC-produsentene velger å utsmykke maskiner som skal selges til gamere, og resten av redaksjonen kunne ikke la vær å kommentere utseendet.


Oppmerksomhet fikk maskinen helt klart. Dette er likevel neppe maskinen som automatisk glir inn som en naturlig del av hjemmeinnredningen.

Godt utrustet
Derimot er det andre designgrep som vi er meget fornøyd med. Maskinen er utvilsomt stor, men på kjøpet får du da en 17 tommer skjerm, et tastatur på størrelse med hva du er vant til fra desktopmaskiner og fem integrerte høytalere, fire på oversiden og en subwoofer på undersiden. Maskinen har i tillegg alle de utganger du skulle måtte ønske deg. På siden finner du fire USB-uttak, plass for ekstern mikrofon og hodetelefoner og 5 i 1 kortleser. Bakpå maskinen har Toshiba plassert strømuttak, VGA-utgang, HDMI og plass for Firewire. Her er det lite som mangler. Maskinen har i tillegg DVD-brenner foran og en enkelt tilgjengelig volumkontroll. Maskinen har også et integrert webkamera og mikrofon for kommunikasjon.


Tastaturet, som altså er på størrelse med et normalt desktoptastatur, kunne fått en liten forbedring. Å ta det i bruk går uproblematisk, problemet er plasseringen. Siden maskinen er såpass stor er tastaturet plassert langt inn. Da maskinen samtidig er rimelig høy får vi et problem med håndleddsstøtten. Armene blir fort hengende, ved bruk over lengre tid vil du utvilsomt merke at du blir unormalt sliten. På tross av at tastaturet i seg selv fungerer godt ved spilling bør du muligens vurdere å anskaffe et eksternt tastatur for å unngå de store slitasjene på kroppen. Ekstern mus bør du uten tvil også anskaffe.

Topp på innsiden
Funksjonsmessig er altså det ytre av maskinen godt utrustet, men det er på innsiden Toshiba har satset hardest. Maskinen er utstyrt med en tokjernes-prosessor fra Intel på 2,8Ghz, 4GB minne, hardisk på 320GB og et Nvidia Geforce 9800M GTX skjermkort. Skjermkortet gir en oppløsning på 1440 x 900 piksler, dette er noe mindre sammenlignet med andre maskiner i samme sjanger, men det gjør likevel nytten på den 17 tommer store skjermen. Hvordan yter så maskinen?


Droppet Kaptein Sabeltann-spillet
Vi var kjapt ute med å legge inn et passende spill på maskinen. Spill som The Sims, Elias, Harry Potter, Kaptein Sabeltann eller Bee Movie Game bør du holde langt unna denne maskinen, trolig vil den ta det som en fornærmelse og å vekke vreden til dette monsteret er vi lite interessert i. Call of Duty 4 er derimot et spill som passer godt for både det ytre og det indre på denne maskinen, men vil maskinen takle masseslakt i høy oppløsning?

For prisen på denne maskinen forventer vi i utgangspunktet ikke annet og ja, her flyter bildet glatt over skjermen selv med høyeste oppløsning. Maskinen takler bra både intens aktivitet og fremstilling av fotorealistiske skygger og lys. Om du skal spille så er dette neppe maskinen som skuffer deg. Maskinen takler fint å kjøre flere tunge programmer simultant og dat skal mye til før maskinen sliter med lagging.


Konklusjon
Toshiba Qosmio X300 er ikke maskinen du kjøper om du planlegger å skaffe deg en ny arbeidsmaskin og kanskje spille et slag kabal i ny og ne. Maskinen ser ut som et monster og agerer deretter. Både lyd, grafikk og ytelse er helt klart noe av det beste du kan få i en bærbar maskin. Det skal samtidig legges til at bærbar er her et definisjonsspørsmål. Maskinen veier 4,5 kilo så den er ikke akurat enkel å ta med seg, men om du får besøk kan den kjapt klappes sammen og plasseres i en skuff.

Det mest negative vi ser med maskinen er rett og slett det ytre designet. Toshiba skal ha for at de har skapt en maskin som får oppmerksomhet, når oppmerksomheten dreier seg mest om hvor sprø maskinen ser ut kan det diskuteres om det er bra. Her spiller klart smaken inn og for 14-årige spillentusiaster vil kanskje dette designet ha en viss appell. Men selv tror jeg mange hardcore gamere i 20-årene vil ha litt problemer med å syns den flammeaktige rødfargen gjør seg spesielt godt i hjemmet. Fordelen med maskinen sett i forhold til en desktop er jo at den tar liten plass. Når den da gjør seg såpass bemerket på grunn av fargevalg, så kan det diskuteres hvor smart dette designet var.


Stiv pris
Bortsett fra det har vi ikke allverdens å klage over. Tastaturet kunne med fordel vært plassert anderledes og maskinen sluker batteri. Prisen er derimot det som spiller mest inn. Toshiba har satt veiledende pris til rundt 20.000 kroner, i butikkene selges den for cirka 19.000. For denne prisen vil du få en helt ekstremt rå desktopmaskin, men Qosmio X300 har samtidig den fordelen at den faktisk enkelt kan flyttes. Å få på plass en Blu-ray-spiller på kjøpet hadde derimot ikke skadet.

Så om du er glad i gaming, har 20.000 til overs og er lei av at desktopen tar ekstremt mye plass, så vil du bli fornøyd med denne maskinen. Bare ikke forvent deg at din bedre halvdel blir like glad over å ha denne i huset.Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen