TEST: Qnap TS-469 Pro

Test Qnap TS-469 Pro

Proff-NAS som viser muskler

Denne firebrønneren har virkelig sansen for RAID.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Harddisker er fremdeles dyrere enn de var før den mye omtalte harddiskkrisen, men for de fleste av oss er den nå likevel igjen nede på et akseptabelt nivå. Samtidig har de nye produktlinjene av NAS-bokser kommet seg ut i butikkene.

Det betyr at det igjen er på tide å la noen Network Attached Storage-bokser kjøre seg litt på testbenken vår, og vi starter med en liten 4-brønns tungvekter: Qnap TS-469 Pro.

La deg ikke lure av det relativt beskjedne ytre på dagens testmodell. TS-469 Pro er en boks ment for et nokså kresent publikum, og det gjenspeiles i prisen. For Qnap TS-469 Pro må du ut med godt over seks tusen kroner for et eksemplar, og ja – harddiskene kommer i tillegg.

Andre firebrønners NAS-er, eksempelvis Synology DiskStation DS411, får du til halvparten av dette.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
Intel Atom D2700 @ 2,13 GHz
Minne
1 GB DDR3 RAM (kan utvides til 3 GB)
Enhetstilkobling
4 x SATA intern (for 2,5" eller 3,5")
2 x eSATA
2 x USB 3.0
5 x USB 2.0
Nettverk
2 x gigabit ethernet, Auto-MDIX
Display
Mono LCD-display med baklys. Enkel meny som betjenes med to knapper.
Indikatorer for disk- og LAN-aktivitet
Indikator for status
Størrelse
Vekt: 3,8 kg (uten harddisker)
Størrelse: 18,5 x 16,5 x 23 cm (H x B x D)
Skruer og utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris
Ca. 6600 kr

Qnap har en produktportefølje som spenner over forskjellige kategorier NAS-er. Det går fra enkle endiskmodeller for de tusen hjem, opp til avanserte NAS-servere med plass til tolv harddisker. TS-469 Pro har sin plass blant de raskeste firebrønnsboksene.

Denne NAS-en er utstyrt med siste generasjon Atom-prosessor fra Intel. Den har to kjerner og Hyper-threading, noe som betyr at den kan ha kjøre opp mot fire prosessortråder samtidig. Videre har 1 GB RAM, som er mer enn vanlig for NAS-bokser. Dette kan dessuten enkelt oppgraderes til 3 GB.

Takk til Qnap som sendte oss NAS-en til test.

Egenskaper

Qnap TS-469 Pro har enkelt og sobert utseende uten å miste stilen – dette er NAS-boksenes svar på stresskofferten. Metalldekselet som skjuler innmaten gir den et solid inntrykk, og fronten er i hardplast. Fire gummierte føtter sørger for at den står stødig på de fleste underlag.

Harddiskbrønnene kan tas ut og settes inn direkte i frontpartiet. Her har Qnap hoppet over hele bryderiet med å sette inn en dør eller luke. I stedet har harddiskrammene godt med luftehull. Den 90 mm store viften i bakkant lager fin gjennomtrekk og holder disktemperaturene nede.

I tillegg til de fire låsbare diskbrønnene og den sedvanlige av/på-knappen, er også fronten utstyrt med lys for aktivitet og status. Videre er en LCD-skjerm med to knapper plassert over harddiskene. Her kan du kjapt sjekke NAS-ens status og utføre enkle operasjoner.

En siste ting er frontpartiets USB 2.0-port og omliggende kopiknapp. Et trykk på denne vil sørge for at en tilkoblet USB-enhet, eksempelvis en minnepinne, få hele innholdet sitt kopiert over til en forhåndsdefinert mappe på NAS-en. Dette kan for øvrig også settes opp til å skrive filer til USB-enheten, eller funksjonaliteten kan slås helt av.

Her lurer vi dog på hvorfor ikke USB 3.0 ble brukt til frontporten. USB 3.0 er riktignok ikke så utbredt enn så lenge, men en slik NAS-boks har du typisk i mange år. Det hadde vært fint å kunne utnytte den hastigheten med USB 3.0-enheter.

På boksens bakside finner vi to vifter. Den øverste og minste er for den integrerte strømforsyningen, og er heldigvis ikke så hissig som den ser ut til. Av koblinger er TS-469 Pro ellers godt utstyrt: seks USB-porter (to av disse er USB 3.0), to eSATA-porter og to gigabit LAN-kontakter.

De to nettverkskortene kan settes opp uavhengig av hverandre, eller jobbe sammen for bedre ytelse og/eller større sikkerhet. Dette går under litt forskjellige navn avhengig av hva hvem du spør, men uttrykk som link aggregation, port trunking, bundling og teaming er mest brukt.

Men slik nettverksteaming krever også ekstra av utstyret du skal bruke det med. Klienter dette skal brukes mot må ha to nettverkskort som støtter dette. Videre kreves det støtte fra nettverkets rutere, litt avhengig av teamingprotokollen som brukes.

Videoutganger er nå blitt mer vanlig på slike nettverksbokser, og TS-469 Pro er utstyrt både med VGA og HDMI. Kobler du til en skjerm og USB-tastatur kan du feilsøke NAS-en uten å være avhengig av at nettverket fungerer. Men dette er strengt tatt bare interessant for nettverks- og Linuxeksperter. Vanlig administrasjon skal skje via en klient på nettverket, altså helt som vanlig.

På TS-469 Pro er det ingen store innvendige overraskelser. Den integrerte strømforsyningen sitter over harddiskene. Merk at den plastdekte baksiden av hovedkortet har plass til en ekstra minnemodul.
På TS-469 Pro er det ingen store innvendige overraskelser. Den integrerte strømforsyningen sitter over harddiskene. Merk at den plastdekte baksiden av hovedkortet har plass til en ekstra minnemodul.
Programvare og funksjonalitet
Utdrag
Operativsystem
Firmware 3.6.1 (Linuxbasert)
Filsystem
Ext4
Ext3, FAT, NTFS for eksterne disker
RAID-muligheter
Enkel disk, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5 + Reserve, RAID 6, RAID 10
Klientstøtte
Apple OS X
Windows XP eller nyere
Windows Server 2003/2008 R2
Linux og Unix
Applikasjoner
Web File Manager
Multimedia Station
Photo Station
Music Station
Download Station
Surveillance Station
Web Server
FTP Service
UPnP Media Server
iTunes Server
MySQL Server
Syslog Server
RADIUS Server
TFTP Server
Backup Server
LDAP Server
VPN Service Server
Print Server
Antivirus
Sikkerhetskopiering
Fra Mac- og Windowsklienter til NAS
Fra NAS til ekstern harddisk
Fra NAS til nettverksplassering
Fra NAS til internettplassering
Fra NAS til skylagring
Mobilapplikasjoner
QMobile (Android og iOS)
Tredjeparts-apper er også tilgjengelig
Annet
Nedlastbare moduler (QPKG Center)

Fulle spesifikasjoner finner du på på Qnaps nettsider.

Fastvaren/firmwaren/operativsystemet er som på NAS-er flest basert på Linux. Da vi mottok TS-469 Pro hadde den 3.6.0, som vi før testen oppgraderte til den nyeste versjonen: 3.6.1.

Som du selv kan lese fra lista over, er Qnap TS-469 Pro langt mer enn en simpel boks for lagring av filer. De medfølgende applikasjonene lar deg bruke den til det meste fra webserver og backup til kontrollstasjon for webkameraer.

Føler du at noe spesielt mangler, har Qnap også et såkalt "QPKG Center" der du kan laste ned programpakker som gir NAS-serveren ytterligere funksjonalitet.

Fra Qnaps pakkesenter kan du utvide funksjonaliteten.
Fra Qnaps pakkesenter kan du utvide funksjonaliteten.

All funksjonaliteten gjør at det ikke er praktisk mulig å omtale alt i en test som dette. Det gjør det også vanskelig å skulle prioritere hva som fortjener fokus, og hva som skal ignoreres.

For en dypere forståelse av NAS-ens grensesnitt og funksjoner, er vi derfor nødt til å tipse deg om Qnaps såkalte Live Demo. Her kan du leke deg med den siste utgaven av operativsystemet direkte i nettleseren, akkurat som om du virkelig skulle vært koblet opp mot en NAS fra Qnap.

Eksterne muligheter

I likhet med flere andre NAS-produsenter har Qnap også apper for din smartmobil. Disse skal gjøre det enklere å få tilgang til innholdet på NAS-en, selv om du bare har en mobil eller nettbrett med Android eller iOS for hånden.

MyCloudNAS skal gjøre det enklere å bruke NAS-en som
MyCloudNAS skal gjøre det enklere å bruke NAS-en som "sky".

I tillegg har du tjenesten som kalles MyCloudNAS. Denne skal gjøre det enklere å koble deg opp mot NAS-en din over internett. For Windows-brukere finnes det også en egen applikasjon som heter MyCloudNAS Connect, og den lar "dra-og-slippe" filer til og fra NAS-en.

Innhold på NAS-en din kan du også enkelt dele over internett helt uten at noen trenger å logge seg inn. Med Web File Manager kan du nemlig lage nedlastingslenker (URL-er) for enkelte filer.

Installasjon

Å gjøre klar Qnap TS-469 Pro er ikke verre enn med andre NAS-er vi har sett på. Alt du trenger følger med i esken, med det selvfølgelige unntaket av harddisker. Du kan bruke 2,5- og 3,5-tommers harddisker. I skrivende stund er kapasitetstaket på 4 TB kapasitet per harddisk, noe som jo også er det største du får i dag.

Nøyaktig hvilke harddiskmodeller som er anbefalt kan du finne på Qnaps egne hjemmesider.

Med harddiskene trygt festet i rammene er det enkelt å skyve de på plass. Etter dette trenger du bare koble til strømkabelen og strekke en nettverkskabel til din ruter, svitsj eller hub. To sorte nettverkskabler følger med i pakken. Til slutt er det bare å trykke av/på-knappen. Etter noen minutters jobbing gir NAS-en fra seg et par pip, og LCD-displayet lar deg vite at den er klar til dyst.

Qnap har lagt med programvare til Windows og Mac OS som skal gjøre det enkelt å få kontakt med NAS-en. Men du kan også velge å bare taste inn IP-adressen i et nettleservindu. I tillegg har den noe Qnap kaller "Touch-N-Go", der du bruker LCD-skjermen med de tilhørende knappene til raskt å sette opp et RAID-volum.

Første gangs oppsett.
Første gangs oppsett.

Ønsker du å bruke nettleseren til å konfigurere TS-469 Pro, vil du første gang kjøre gjennom en seks-trinns kjapp konfigurasjon. Dette hjelper jo litt for nybegynnere, men det er naturligvis fremdeles nødvendig med grunnleggende nettverkskunnskaper.

Masse moro å kose seg med.
Masse moro å kose seg med.

Etter den gunnleggende konfigurasjonen kan du logge deg inn og begrave deg i webgrensesnittet, der du videre skreddersyr NAS-en til dine ønsker og behov. Som standard har startskjermen snarveier til viktige elementer som brukere, mapper og backup. I venstre meny kan du gå dypere innen alt fra status til nettverk, RAID-muligheter og applikasjoner. En liste over disse har du på forrige side, eller du se en full oversikt hos Qnap.

Webgrensesnittet fungerer for øvrig upåklagelig. Det er ikke like "polert" som operativsystemet Synology bruker, men føles mer moderne enn på en NAS fra Thecus. Når du først blir kjent med det er det uansett ikke vanskelig å finne fram eller gjøre innstillinger på NAS-en, og som nevnt er det heller ikke funksjonaliteten det står på.

I bruk

Vi antar at de fleste som går for en firebrønns NAS sikter mot RAID 5. Det er også dette vi da har brukt under testperioden, da med fire like harddisker. Med et slikt oppsett "ofrer" vi kapasitet som tilsvarer en av diskene, men er sikret ekstra ved at ikke data går tapt eller NAS-en går ned selv om en av harddiskene skulle ryke.

Diskkrasj

Med Qnap TS-469 Pro i RAID 5 med fire Western Digital Caviar Green på to terabyte hver, ønsket vi å se på hvordan den taklet en ødelagt harddisk. Dette simulerte vi ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til NAS-en. Problemet ble vi raskt varslet om i form av beskjed på LCD-skjermen, samt blinkende lys og piping. Ellers merket vi at ytelsen sank kraftig i noen sekunder, men var snart oppe på samme nivå.

Skulle du ønske det kan boksen også varsle deg på e-post, via lynmeldinger (instant messaging) og SMS, dersom du har tilgang til en slik tjeneste. Loggen lar deg også vite at det er noe galt.

Noen minutter etter "krasjet" smekket vi inn harddisken igjen, og TS-469 Pro begynte etter kort tid å automatisk bygge opp RAID-et på nytt. I vårt tilfelle tok dette åtte timer og atten minutter, i det minste ifølge NAS-ens egen logg.

For ordens skyld nevner vi at NAS-en kan brukes som vanlig mens RAID-et bygger seg opp på nytt, men dette vil normalt sett forlenge tiden det tar. I vår testrutine lar vi NAS-en stå i fred mens RAID-et repareres.

Strømforbruk, støy og varme

En vanlig NAS bruker strøm etter belastning, maskinvare og harddisker. For TS-469 med fire harddisker ligger dette typisk mellom 50 og 60 watt, litt avhengig av belasting. Dette er noe mer enn vi så hos Synology DiskStation DS411 og Thecus N4200, men der er jo også maskinvaren svakere.

Du kan også sette harddiskene til å spinne ned etter en gitt tid uten aktivitet. På vår trofaste måler sank da strømforbruket til 37 watt.

For ytterligere strømsparing er det naturligvis mulig å sette NAS-en til å slå seg av og på til bestemte tider og dager i løpet av uka. Eksempelvis kan du stille den inn til å være av på nettene og dagtid dersom du jobber eller går skole, mens den kanskje kan stå på døgnet rundt i helgene.

Kontroll på viftene og litt til.
Kontroll på viftene og litt til.

Atom-prosessoren som sitter i TS-469 Pro trenger ikke mer kjøling enn det kabinettets luftgjennomstrømming over en stor kjøleribbe klarer å ta seg av. Videre har hovedviften en nøytral og jevn støysignatur, mens den lille strømforsyningsvifta er langt mindre farlig enn den ser ut til.

NAS-en tilpasser selv viftehastigheten etter behov, altså vil rotasjonshastigheten øke i takt med at kvikksølvet stiger. Dette kan du sette selv til bestemte temperaturer, eller bruke standardinnstillingen "Smart Fan". Vi holdt oss til denne og er godt fornøyde – luftgjennomstrømmingen er effektiv nok til at både temperatur og viftestøy holder seg på et relativt lavt nivå.

Ytelse

Tidligere i år tok vi en kikk på Synology DiskStation DS411. En annen firebrønner vi har hatt på testbenken er Thecus N4200. Disse to har noe svakere maskinvare enn vi finner i Qnap TS-469 Pro, men er jo også snillere mot lommeboka.

Med TS-469 Pro har vi brukt den samme testmaskinen, og kjørt de samme testprogrammene vi har benyttet på de andre NAS-ene. Vår testklient er en PC med Intels Core 2-plattform og Windows 7. Vi begrenser oss til 2 GB minne for at ikke mengden RAM skal påvirke resultatene i særlig grad.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
MSI P35 Platinum
Prosessor
Intel Core 2 Quad Q9300 (2,5 GHz)
RAM
2 GB OCZ DDR2 800 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe, gigabit ethernet
Strømforsyning
NorthQ 650 W
Skjermkort
ATI Radeon X800 GT
Harddisk
Western Digital Caviar Black 640 GB, 32 MB cache
Programvare
Microsoft Windows 7 Ultimate SP1, 32-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.34
NAS
Harddisker
4 x Western Digital Caviar Green 2 TB, 64 MB cache
Filsystem
Ext4
Fastvare
Firmware 3.6.1, build 0319T

Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Som nevnt tidligere i artikkelen er nok RAID 5 mest aktuelt for denne NAS-en, men vi også testet uten noen form for redundans, altså brukt JBOD (Just a Bunch Of Disks).

Intel NAS Performance Toolkit

Også kjent som NASPT, dette er et verktøy som gjør flere tester myntet på typisk og vidt forskjellig bruk.

Med et enkelt JBOD-oppsett skiller ikke Qnap TS-469 Pro seg spesielt mye ut. I noen tilfeller ligger den også et hakk bak, og da kanskje spesielt mot Synology DS411, som virkelig har et godt tak på lesing av filer. Men for skriving liker Qnapen seg bedre, og viser godt potensiale.

Det er først når vi får et skikkelig RAID på plass at TS-469 Pro begynner å skinne. Her legger den seg et skrivehode eller fire foran, og skrives inn som det raskeste alternativet i ti av tolv øvelser. Til en viss grad kommer dette av at de to andre NAS-ene dabber av i forhold til JBOD-ytelsen, men det forklarer ikke alt. Qnaps modell får nemlig bedre ytelse med RAID 5 enn med JBOD, spesielt når vi ser på lesehastigheten. I grafen under har vi sammenlignet direkte, noe som bedre viser forskjellene.

ATTO Disk Benchmark

ATTO ser på ytelsen med små filer – fra 512 byte til 8 megabyte, og vi har notert det raskeste resultatet. TS-469 Pro holder god fart, kun DS411 holder følge – i det minste til vi går over til RAID 5.

Her lurer vi for øvrig på om 118,2 megabyte i sekundet er det beste vi kan få på vårt testoppsett. Gigabit nettverk har jo som kjent en teoretisk makshastighet på 125 MB/s, så det er godt mulig at vi her har nådd taket.

NAS performance tester

Med NAS performance tester er det filer på 400 MB som brukes. Her ser vi den samme trenden, med fallende ytelse på Synology DS411. Qnap TS-469 Pro og Thecus N4200 holder koken, selv med RAID 5 på plass.

Hva så med teaming?

Qnap TS-469 Pro skal klare høyere hastigheter enn vi har klart å få fram i testene over. Som tidligere nevnt støtter NAS-en teaming eller link aggregation, altså samarbeid mellom de to nettverkskortene. Dette krever dog raskere harddisker enn vi vanligvis tester med, både for NAS og på klient-siden. Men ifølge Qnap selv skal TS-469 i spesielle tilfeller komme opp i hele 221.8 MB/s for lesing og 220.8 MB/s for skriving.

Forhåpentligvis har vi en ny testklient klar på den andre siden av sommeren.

Oppsummering og konklusjon

Hvis du er ute etter nettverkslagring med "noko attåt", kan en god NAS ta de fleste jobbene du setter den til – enten det er sikkerhetskopiering, overvåking eller som mediaserver med BitTorrent-klient. Qnap TS-469 Pro tar enkelt disse jobbene og mye mer til.

Den stilrene boksen har nok av muskler, og kan enkelt utvides med mer minne dersom du tror den trenger det. Kabinettet har god luftgjennomstrømming, noe som sørger for at støynivået er lavt – i det minste så lenge du ikke fyller den opp med spesielt støyende harddisker. Med fire brønner kan den i skrivende stund settes opp med hele 16 terabyte lagringsplass, og mulighet for blant annet RAID 5 og 6 betyr at du ikke trenger bekymre deg for at en harddisk skulle ryke.

Qnaps fastvare, eller operativsystem om du vil, er omfattende og generelt bra gjennomført. Når du først får oversikten er grensesnittet enkelt å forstå. Det innebygde hjelpesystemet burde dessuten få deg over flere av kneikene.

Funksjonalitet er det mye av — denne NAS-serveren kan gjøre det meste du kan tenke deg. Og skulle det være noe som mangler, er det godt muelig at du finner en nedlastbar moduler som kan ta jobben. Med to eSATA- og syv USB-porter skorter det heller ikke på mulighetene for å koble på litt ekstra maskinvare – eksempelvis en ekster harddisk eller to.

Den nye Atom-prosessoren gjør en meget god jobb med å skyfle filer frem og tilbake på nettverk og harddisker, og får oss til å innse at vi trenger en ny og raskere testklient for NAS-er av dette kaliberet. I forhold til mindre sterke NAS-er trives Qnap TS-469 Pro spesielt i RAID, der kreftene sørger for at ytelsen holder seg. Faktisk merket vi at skrivehastigheten gikk et hakk opp med RAID 5 i forhold til JBOD.

Det er ikke mye å sette fingeren på hos TS-469 Pro. Om det skulle være noe kan vi selvsagt peke på at USB-porten i front burde vært av USB 3.0-standarden, men vi ser ikke dette som noen alvorlig feil – ett-trykks-USB-kopiering er tross alt ikke en essensiell egenskap på en NAS.

Noe annet direkte galt finner vi ikke med Qnap TS-469 Pro, men prisen er naturligvis et ankepunkt. Dette er en dyr NAS, lagd for å fylle flere funksjoner enn den gjengse hjemmesitter trenger. Denne er ment for deg som faktisk trenger en kjapp og avansert NAS-server med litt muskler, og ikke minst har en plan på hva du skal bruke kreftene til.

Når vi nå anbefaler Qnap TS-469 Pro er det altså ikke uten reservasjoner. Er du hovedsaklig på utkikk etter en relativt enkel og grei lagringsboks for hjemmenettverket, vil vi heller råde deg til å sikte mot NAS-er i prisklassen til Synology DiskStation DS411.


God ytelse
Funksjonsrik
Nokså stillegående
Godt med tilkoblingsmuligheter


USB 2.0 i front
Prislappen

Qnap TS-469 Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen