TEST: Qnap TS-469 Pro

Test Qnap TS-469 Pro

Proff-NAS som viser muskler

Denne firebrønneren har virkelig sansen for RAID.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Installasjon

Å gjøre klar Qnap TS-469 Pro er ikke verre enn med andre NAS-er vi har sett på. Alt du trenger følger med i esken, med det selvfølgelige unntaket av harddisker. Du kan bruke 2,5- og 3,5-tommers harddisker. I skrivende stund er kapasitetstaket på 4 TB kapasitet per harddisk, noe som jo også er det største du får i dag.

Nøyaktig hvilke harddiskmodeller som er anbefalt kan du finne på Qnaps egne hjemmesider.

Med harddiskene trygt festet i rammene er det enkelt å skyve de på plass. Etter dette trenger du bare koble til strømkabelen og strekke en nettverkskabel til din ruter, svitsj eller hub. To sorte nettverkskabler følger med i pakken. Til slutt er det bare å trykke av/på-knappen. Etter noen minutters jobbing gir NAS-en fra seg et par pip, og LCD-displayet lar deg vite at den er klar til dyst.

Qnap har lagt med programvare til Windows og Mac OS som skal gjøre det enkelt å få kontakt med NAS-en. Men du kan også velge å bare taste inn IP-adressen i et nettleservindu. I tillegg har den noe Qnap kaller "Touch-N-Go", der du bruker LCD-skjermen med de tilhørende knappene til raskt å sette opp et RAID-volum.

Første gangs oppsett.
Første gangs oppsett.

Ønsker du å bruke nettleseren til å konfigurere TS-469 Pro, vil du første gang kjøre gjennom en seks-trinns kjapp konfigurasjon. Dette hjelper jo litt for nybegynnere, men det er naturligvis fremdeles nødvendig med grunnleggende nettverkskunnskaper.

Masse moro å kose seg med.
Masse moro å kose seg med.

Etter den gunnleggende konfigurasjonen kan du logge deg inn og begrave deg i webgrensesnittet, der du videre skreddersyr NAS-en til dine ønsker og behov. Som standard har startskjermen snarveier til viktige elementer som brukere, mapper og backup. I venstre meny kan du gå dypere innen alt fra status til nettverk, RAID-muligheter og applikasjoner. En liste over disse har du på forrige side, eller du se en full oversikt hos Qnap.

Webgrensesnittet fungerer for øvrig upåklagelig. Det er ikke like "polert" som operativsystemet Synology bruker, men føles mer moderne enn på en NAS fra Thecus. Når du først blir kjent med det er det uansett ikke vanskelig å finne fram eller gjøre innstillinger på NAS-en, og som nevnt er det heller ikke funksjonaliteten det står på.

I bruk

Vi antar at de fleste som går for en firebrønns NAS sikter mot RAID 5. Det er også dette vi da har brukt under testperioden, da med fire like harddisker. Med et slikt oppsett "ofrer" vi kapasitet som tilsvarer en av diskene, men er sikret ekstra ved at ikke data går tapt eller NAS-en går ned selv om en av harddiskene skulle ryke.

Diskkrasj

Med Qnap TS-469 Pro i RAID 5 med fire Western Digital Caviar Green på to terabyte hver, ønsket vi å se på hvordan den taklet en ødelagt harddisk. Dette simulerte vi ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til NAS-en. Problemet ble vi raskt varslet om i form av beskjed på LCD-skjermen, samt blinkende lys og piping. Ellers merket vi at ytelsen sank kraftig i noen sekunder, men var snart oppe på samme nivå.

Skulle du ønske det kan boksen også varsle deg på e-post, via lynmeldinger (instant messaging) og SMS, dersom du har tilgang til en slik tjeneste. Loggen lar deg også vite at det er noe galt.

Noen minutter etter "krasjet" smekket vi inn harddisken igjen, og TS-469 Pro begynte etter kort tid å automatisk bygge opp RAID-et på nytt. I vårt tilfelle tok dette åtte timer og atten minutter, i det minste ifølge NAS-ens egen logg.

For ordens skyld nevner vi at NAS-en kan brukes som vanlig mens RAID-et bygger seg opp på nytt, men dette vil normalt sett forlenge tiden det tar. I vår testrutine lar vi NAS-en stå i fred mens RAID-et repareres.

Strømforbruk, støy og varme

En vanlig NAS bruker strøm etter belastning, maskinvare og harddisker. For TS-469 med fire harddisker ligger dette typisk mellom 50 og 60 watt, litt avhengig av belasting. Dette er noe mer enn vi så hos Synology DiskStation DS411 og Thecus N4200, men der er jo også maskinvaren svakere.

Du kan også sette harddiskene til å spinne ned etter en gitt tid uten aktivitet. På vår trofaste måler sank da strømforbruket til 37 watt.

For ytterligere strømsparing er det naturligvis mulig å sette NAS-en til å slå seg av og på til bestemte tider og dager i løpet av uka. Eksempelvis kan du stille den inn til å være av på nettene og dagtid dersom du jobber eller går skole, mens den kanskje kan stå på døgnet rundt i helgene.

Kontroll på viftene og litt til.
Kontroll på viftene og litt til.

Atom-prosessoren som sitter i TS-469 Pro trenger ikke mer kjøling enn det kabinettets luftgjennomstrømming over en stor kjøleribbe klarer å ta seg av. Videre har hovedviften en nøytral og jevn støysignatur, mens den lille strømforsyningsvifta er langt mindre farlig enn den ser ut til.

NAS-en tilpasser selv viftehastigheten etter behov, altså vil rotasjonshastigheten øke i takt med at kvikksølvet stiger. Dette kan du sette selv til bestemte temperaturer, eller bruke standardinnstillingen "Smart Fan". Vi holdt oss til denne og er godt fornøyde – luftgjennomstrømmingen er effektiv nok til at både temperatur og viftestøy holder seg på et relativt lavt nivå.

Qnap TS-469 Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen