TEST: Qnap TS-469 Pro

Test Qnap TS-469 Pro

Proff-NAS som viser muskler

Denne firebrønneren har virkelig sansen for RAID.

Egenskaper

Qnap TS-469 Pro har enkelt og sobert utseende uten å miste stilen – dette er NAS-boksenes svar på stresskofferten. Metalldekselet som skjuler innmaten gir den et solid inntrykk, og fronten er i hardplast. Fire gummierte føtter sørger for at den står stødig på de fleste underlag.

Harddiskbrønnene kan tas ut og settes inn direkte i frontpartiet. Her har Qnap hoppet over hele bryderiet med å sette inn en dør eller luke. I stedet har harddiskrammene godt med luftehull. Den 90 mm store viften i bakkant lager fin gjennomtrekk og holder disktemperaturene nede.

I tillegg til de fire låsbare diskbrønnene og den sedvanlige av/på-knappen, er også fronten utstyrt med lys for aktivitet og status. Videre er en LCD-skjerm med to knapper plassert over harddiskene. Her kan du kjapt sjekke NAS-ens status og utføre enkle operasjoner.

En siste ting er frontpartiets USB 2.0-port og omliggende kopiknapp. Et trykk på denne vil sørge for at en tilkoblet USB-enhet, eksempelvis en minnepinne, få hele innholdet sitt kopiert over til en forhåndsdefinert mappe på NAS-en. Dette kan for øvrig også settes opp til å skrive filer til USB-enheten, eller funksjonaliteten kan slås helt av.

Her lurer vi dog på hvorfor ikke USB 3.0 ble brukt til frontporten. USB 3.0 er riktignok ikke så utbredt enn så lenge, men en slik NAS-boks har du typisk i mange år. Det hadde vært fint å kunne utnytte den hastigheten med USB 3.0-enheter.

På boksens bakside finner vi to vifter. Den øverste og minste er for den integrerte strømforsyningen, og er heldigvis ikke så hissig som den ser ut til. Av koblinger er TS-469 Pro ellers godt utstyrt: seks USB-porter (to av disse er USB 3.0), to eSATA-porter og to gigabit LAN-kontakter.

De to nettverkskortene kan settes opp uavhengig av hverandre, eller jobbe sammen for bedre ytelse og/eller større sikkerhet. Dette går under litt forskjellige navn avhengig av hva hvem du spør, men uttrykk som link aggregation, port trunking, bundling og teaming er mest brukt.

Men slik nettverksteaming krever også ekstra av utstyret du skal bruke det med. Klienter dette skal brukes mot må ha to nettverkskort som støtter dette. Videre kreves det støtte fra nettverkets rutere, litt avhengig av teamingprotokollen som brukes.

Videoutganger er nå blitt mer vanlig på slike nettverksbokser, og TS-469 Pro er utstyrt både med VGA og HDMI. Kobler du til en skjerm og USB-tastatur kan du feilsøke NAS-en uten å være avhengig av at nettverket fungerer. Men dette er strengt tatt bare interessant for nettverks- og Linuxeksperter. Vanlig administrasjon skal skje via en klient på nettverket, altså helt som vanlig.

På TS-469 Pro er det ingen store innvendige overraskelser. Den integrerte strømforsyningen sitter over harddiskene. Merk at den plastdekte baksiden av hovedkortet har plass til en ekstra minnemodul.
På TS-469 Pro er det ingen store innvendige overraskelser. Den integrerte strømforsyningen sitter over harddiskene. Merk at den plastdekte baksiden av hovedkortet har plass til en ekstra minnemodul.
Programvare og funksjonalitet
Utdrag
Operativsystem
Firmware 3.6.1 (Linuxbasert)
Filsystem
Ext4
Ext3, FAT, NTFS for eksterne disker
RAID-muligheter
Enkel disk, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5 + Reserve, RAID 6, RAID 10
Klientstøtte
Apple OS X
Windows XP eller nyere
Windows Server 2003/2008 R2
Linux og Unix
Applikasjoner
Web File Manager
Multimedia Station
Photo Station
Music Station
Download Station
Surveillance Station
Web Server
FTP Service
UPnP Media Server
iTunes Server
MySQL Server
Syslog Server
RADIUS Server
TFTP Server
Backup Server
LDAP Server
VPN Service Server
Print Server
Antivirus
Sikkerhetskopiering
Fra Mac- og Windowsklienter til NAS
Fra NAS til ekstern harddisk
Fra NAS til nettverksplassering
Fra NAS til internettplassering
Fra NAS til skylagring
Mobilapplikasjoner
QMobile (Android og iOS)
Tredjeparts-apper er også tilgjengelig
Annet
Nedlastbare moduler (QPKG Center)

Fulle spesifikasjoner finner du på på Qnaps nettsider.

Fastvaren/firmwaren/operativsystemet er som på NAS-er flest basert på Linux. Da vi mottok TS-469 Pro hadde den 3.6.0, som vi før testen oppgraderte til den nyeste versjonen: 3.6.1.

Som du selv kan lese fra lista over, er Qnap TS-469 Pro langt mer enn en simpel boks for lagring av filer. De medfølgende applikasjonene lar deg bruke den til det meste fra webserver og backup til kontrollstasjon for webkameraer.

Føler du at noe spesielt mangler, har Qnap også et såkalt "QPKG Center" der du kan laste ned programpakker som gir NAS-serveren ytterligere funksjonalitet.

Fra Qnaps pakkesenter kan du utvide funksjonaliteten.
Fra Qnaps pakkesenter kan du utvide funksjonaliteten.

All funksjonaliteten gjør at det ikke er praktisk mulig å omtale alt i en test som dette. Det gjør det også vanskelig å skulle prioritere hva som fortjener fokus, og hva som skal ignoreres.

For en dypere forståelse av NAS-ens grensesnitt og funksjoner, er vi derfor nødt til å tipse deg om Qnaps såkalte Live Demo. Her kan du leke deg med den siste utgaven av operativsystemet direkte i nettleseren, akkurat som om du virkelig skulle vært koblet opp mot en NAS fra Qnap.

Eksterne muligheter

I likhet med flere andre NAS-produsenter har Qnap også apper for din smartmobil. Disse skal gjøre det enklere å få tilgang til innholdet på NAS-en, selv om du bare har en mobil eller nettbrett med Android eller iOS for hånden.

MyCloudNAS skal gjøre det enklere å bruke NAS-en som
MyCloudNAS skal gjøre det enklere å bruke NAS-en som "sky".

I tillegg har du tjenesten som kalles MyCloudNAS. Denne skal gjøre det enklere å koble deg opp mot NAS-en din over internett. For Windows-brukere finnes det også en egen applikasjon som heter MyCloudNAS Connect, og den lar "dra-og-slippe" filer til og fra NAS-en.

Innhold på NAS-en din kan du også enkelt dele over internett helt uten at noen trenger å logge seg inn. Med Web File Manager kan du nemlig lage nedlastingslenker (URL-er) for enkelte filer.

Qnap TS-469 Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen