Puster Symbian i nakken

Symbian OS er fortsatt helt dominerende i markedet, men kan komme til å tape markedsandeler, tipper analyseselskapet ABI Research. De mener den største trusselen mot Symbians markedsdominans er Microsofts operativsystem Windows Mobile, som fortsatt er relativt lite utbredt i telefoner.

I følge en annen rapport fra analyseselskapet Gartner, økte Windows Mobile sin markedsandel med 50 prosent fra første kvartal 2004 til samme tid i år. Tallet de opererer med er likevel ikke helt korrekt, siden Microsoft sitt PocketPC-operativsystem ikke er med i oversikten.

Symbian hadde fortsatt mesteparten av markedet med 76,2 prosent av alle smarttelefoner levert første kvartal i år. Windows Mobile økte til 4,5 prosent, mens Linux-baserte telefoner økte hele 412 prosent over ett år, og endte på 13,7 prosent av markedet.

I tillegg til Windows Mobile, kan Linux-baserte telefoner seile opp som en Symbian-konkurrent, i følge senioranalytiker i ABI Research, Philip Solis. Linux-baserte telefoner er imidlertid ikke vanlig utenfor Asia, så Solis ser på dette alternativet som en joker som kan slå begge veier.

Det er Nokia og Sony Ericsson som står for det største salget av Symbian-telefoner. Windows Mobile finner vi i alle Qtek-telefoner, og noen modeller fra blant andre Motorola. I tillegg lanserer BenQ Siemens i disse dager Windows Mobile-baserte telefoner, og det samme gjør Palm.

I følge Solis har Symbian fordeler i forhold til konkurrentene siden det har et større utviklermiljø rundt seg og at det er enkelt å lage Symbian-programmer. Ulempene er at Symbian-spredningen er begrenset til områder der GSM er vanligst, og at  operativsystemet i all hovedsak brukes i Nokias telefoner, og noen få Sony Ericsson-modeller, som P900i og P910i.

Windows Mobile appellerer i større grad til forretningsmarkedet siden Windows Mobile-baserte telefoner enkelt lar seg synkronisere med Microsoft Exchange Server, og fungerer nærmest sømløst mot Windows-baserte datamaskiner.

Windows Mobile-systemets største ulempe er i følge Solis at det i liten grad lar seg tilpasse, og derfor ikke er så attraktivt for mobilprodusenter. - Microsoft vil ha så mye kontroll over sluttbrukerens opplevelse som mulig. Det vil også produsentene, og de vil gjerne tilpasse brukergrensesnittet til sine behov. 

Linux på sin side er enkelt å tilpasse og billig. Likevel er det vanskelig å si om Linux vil bli stort på verdensmarkedet siden det praktisk talt kun brukes i Asia.

I følge Gartner-rapporten skyldes Linux sin store andel at den ledende japanske mobilprodusenten og operatøren NTT DoCoMo satser på Linux i sine telefoner. Disse kan ikke brukes utenfor Japan, og er dermed ikke i direkte konkurranse med GSM-telefonene til produsenter vi kjenner her hjemme.

En rapport fra ABI Research fra i fjor ville ha det til at Symbian kom til å falle til under 50 prosent markedsandel. Solis står fortsatt fast på dette.

(Kilder: digi.no, Informationweek.com, zdnet.com, linuxdevices.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen