Guide

Puss opp musikksamlingen

De fleste av oss har en eller annen form for digital musikksamling, og med mindre du nettopp har begynt eller er en purist som kjøper all musikken på iTunes vil du før eller siden innse at ditt stadig voksende låtbibliotek på ingen måte er feilfritt.

Latskap og hastverk gjør for eksempel at sanger og album av en eller annen grunn gjerne befinner seg i mange forskjellige mapper, eller er å finne flere steder. MP3-tag'ene mangler eller er feil, lydvolumet varierer fra sang til sang og albumbilder finnes ikke.

Dette er i og for seg kanskje ikke noe stort problem dersom du spiller av musikk på PC-en, som tross alt har en god søkefunksjon etter filer basert på filnavnet. Men hvis du bruker en eller annen digital musikkspiller (noe mange gjør, det være seg iPoden eller mobiltelefonen) som du ofte oppdaterer med ny musikk, innser du snart hvor mye enklere ting kunne vært om det var system i musikkrotet.

I denne artikkelen skal vi se på noen muligheter og programmer som hjelper deg med det aller meste av det som er nevnt over.

Riktig tag, takk
En tag er ganske enkelt tilleggsdata som lagres som en del av lydfilen, og kan være data om artist, album, årstall, musikksjanger og så videre. De fleste musikkbibliotek og digitale musikkspillere sorterer sanger etter informasjonen som finnes i tag'ene. Feil og kluss i tag betyr altså rot i samlingen.De fleste musikkprogrammer lar deg redigere tag'ene manuelt, men det kan ofte være en fordel med litt kraftigere verktøy. Sjekk for eksempel ut Mp3tag dersom du trenger et godt program til dette. Mp3tag lar deg enkelt redigere mange tag'er samtidig, kan lage tag'er automatisk fra filnavn eller hente tag-info fra databaser på nettet.

Mange like
Et program vi har nevnt et par ganger tidligere er Clonespy, et program som går gjennom filene dine og finner like (eller nesten like) filer. Dette er et smart verktøy for å finne alle de sangene som du har klart å legge på mange forskjellige steder.

Les også: Få mer diskplass

Albumbilder
Det er strengt tatt ikke nødvendig å se albumcoveret for å nyte god musikk, men når du blar i din digitale platesamling er det jo greit å ha noen visuelle hjelpemidler også. Mange foretrekker derfor å knytte opp små bilder av platene til musikkfila.

Dette gjøres på litt forskjellig måte avhengig av spiller og bibliotek, men skal du ha en metode som fungerer på kryss av forskjellige spillere kan bildene legges ved som en del av tag-systemet. Det betyr også at de fleste programmene som lar fikse på tag'er, også lar deg legge til eller rette opp i albumbildene - som for eksempel det nevnte Mp3tag.Noen tag-programmer finner bildene automatisk, men hvis du må finne albumbilder manuelt finnes det også flere muligheter. Vi nevner kjapt dedikerte nettsteder som art4iTunes.com, Albumart.org og AllCDCovers.com, eller du kan gjøre et enkelt bildesøk på Bing eller Google.
 
Husk forresten at jo større bilder du bruker, jo større blir også musikkfilene dine. Så har du en MP3-spiller uten display og/eller liten kapasitet må du spørre deg selv om du trenger bilder i det hele tatt.

Høyt og lavt
Hvis du er en av dem som ofte lar spilleren selv mikse og velge blant forskjellige artister og album (shuffle), skal det ikke mange sangene til før du oppdager at volumknappen må brukes aktivt mellom låtene for å unngå skader på hørsel og hodetelefoner. Dette kan fort bli slitsomt.

Heldigvis finnes det gode løsninger her. MP3Gain er et program som analyserer lydfilene dine og justerer volumet slik at neste sang ikke kommer som en spesielt høylydt overraskelse. Det fine med MP3Gain er at den ikke gjør noen de- eller rekomprimering av lydfila, så det er ingen forandringer i kvalitet her. Programmet lagrer også litt ekstra info i en spesiell tag, slik at du kan gjøre om forandringen dersom du skulle angre.

Hvem, hva, hvor
Dersom du har samlet musikkfiler noen år havner musikk fort i på forskjellige steder - det være seg i mapper eller disker. Dette gjør samlingen vanskelig å finne frem i og tung å sikkerhetskopiere. Du kan naturligvis rydde i rotet manuelt, men hvis det betyr å opprette tusenvis av mapper for endelig å få alt strukturert på artist og album vil det naturligvis ikke være verdens lystigste jobb. Men også med dette finnes det hjelp å få.MediaMonkey er et av verdens beste musikkbibliotek og kan flytte og organisere musikkfilene dine helt automatisk. Den kommer både som gratis- og betalingsversjon, men selv gratisversjonen har et vell av nyttige funksjoner - blant annet fikse opp i tag'er og albumbilder, konvertere, rippe, brenne, spille av og synkronisere musikksamlingen med MP3-spilleren din.

Ønsker du deg ett program for å fikse opp i musikksamlingen din bør du så avgjort sjekke ut MediaMonkey.

Artikkelen ble publisert første gang i september 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen