Pushmail – e-post like enkelt som SMS

Pushmail – e-post like enkelt som SMS

Det gikk på samme måte med e-post på mobilen som med SMS. I noen år var det bare noen få spesielt interesserte som hadde tatt det i bruk. Så, nærmest over natten, var det blitt allemannseie. E-post er ikke helt der ennå, men det er like før. Det vet operatører og innholdsleverandører som nå kiver om å få sine løsninger på plass i din mobiltelefon.

Men det er en del hinder som må overvinnes. E-posten må være lesbar på samme måte på mobiltelefonen som på en PC. Det betyr at du må kunne laste ned og lese e-post, også om avsenderen har lagt innholdet i et vedlegg. Dessuten må du kunne svare på en effektiv måte, og e-posten må komme med det samme, uten synkronisering via PC eller automatisk nedlasting fra e-postserveren med jevne mellomrom.

Ikke for alle mobiler
For å få dette til trenger sluttbrukeren en mobiltelefon med god nettverkstilknytning. Det er selvsagt bedre jo raskere nettverket er (EDGE, 3G, WLAN), selv om du med push ikke er like avhengig av fart som når du skal synkronisere større mengder data med gitte tidsintervall. Du er uansett avhengig av at telefonen har godt med minne, at den har en stor og lesevennlig skjerm, og at du har et tastatur som innbyr til mer enn svar av typen ”ja”, ”nei” eller ”OK”.

Dermed sitter vi igjen med et begrenset antall modeller, der brorparten er for dyre for folk flest.

Det er en rekke måter å få e-post til mobilen på. Bedrifter uten egen e-postserver vil kunne kjøpe løsninger som gir push. Selv brukere av nettbaserte e-posttjenester som Gmail eller Hotmail vil kunne få posten direkte til mobilen. Da er det imidlertid begrenset hva du kan få av adresse- eller avtaleboksynkronisering.

Vi har testet ulike løsninger for e-post på mobilen og ser fordeler og ulemper med de fleste. Hvilken modell du velger å bruke er derfor avhengig av hvilken serverløsning du har, hvilke tjenester du ønsker synkronisert og hvordan du ønsker å administrere systemet. Det er også forskjell på om du skal kunne synkronisere mot en mobiltelefon, eller om e-posten skal kunne sendes til flere mobiltelefoner tilknyttet samme postkasse. 

BlackBerry
Den nyeste løsningen i Norge er Trigcoms BlackBerry. Løsningen er imidlertid den mest utbredte på verdensbasis, med 5,5 millioner brukere. De fleste av disse finner vi i USA, men BlackBerry er i ferd med å komme inn i stadig flere brukermiljøer også her hjemme.

BlackBerry er proprietært, noe som betyr at du ikke kan lese e-posten uten å ha en BlackBerry-mobil. Utvalget blir dermed svært begrenset, selv om en ny modell nå er på vei inn i det norske markedet.

Vi liker ikke grensesnittet på BlackBerry, som vi mener krever unødig mye trykking og rulling på menyhjulet. Du kan riktig nok bruke snarveier til det aller meste, men dette krever at du bruker mye tid på å lære mobilen å kjenne. Det finnes heller ikke æ, ø, eller å-tast, som krever at du holder a (æ/å) eller o-tasten (ø) inne mens du ruller deg til riktig alternativ. Tastaturet mangler også egne taster for de mest brukte tegnene punktum og komma. For å få satt punktum må du trykke ”ALT”-tasten etterfulgt av ”m”.

Serverbasert
For å få pushet post til din BlackBerry må du ha tilgang til en BlackBerry Enterprise Server. Alternativt kan du la operatøren din være vert for e-posten, eller du kan bruke programvare på en lokal PC til å videresende e-post til BlackBerry-mobilen.

Vår erfaring er at BlackBerry fungerer godt teknisk, og at telefonen håndterer vedlegg på en grei måte. Vi kan lese dokumenter skrevet i Word, og vi kan hente frem lysbildene i en powerpointpresentasjon.

Men vi finner ingen enkel måte å lagre vedleggene på. Innholdet i ppt-filene er dessuten kraftig nedskalert. Du kan zoome inn i lysbildene, men da blir kvaliteten svært dårlig. Om du videresender e-posten er vedleggene intakte. Vi får imidlertid ikke lagt til filer som vedlegg når vi sender e-post fra BlackBerry.

I det hele tatt er det så mange begrensninger og så mye tasting involvert i BlackBerrys løsning at vi valgte den bort.

Seven
Vi har også testet Mobysons løsning Push Mail Professional for Exchange. Denne krever at vi har en Exchange-server, og at vi har en egen PC som kan stå og kjøre en egen klient. I dette tilfellet testet vi med Mobyson, som for øyeblikket er alene om å tilby Sevens løsning i Norge (Telenor bruker den internt).

I følge informasjonen fra Mobyson skal installasjonen være gjort unna på 15 minutter. Så enkelt var det dog ikke, for vi skulle igjennom flere runder med kundeservice før vi fikk det hele til å kjøre. Maskinen som håndterer Mobyson-programmet må blant mye annet være en del av samme domene som postserveren.

Kan ikke endres
Gjør du feil under innstillingen av programvaren kan du ikke rette det opp ved å endre på innstillingene. Programmet må simpelthen avinstalleres og legges inn fra start hver gang du vil gjøre en endring. Løsningen krever også at du kjører en egen klient på mobiltelefonen som skal motta posten, og ikke alle mobiler kan kjøre slik programvare. Blant annet mangler det programvare for Windows Mobile 5.0 (både PPC og SE). Slik programvare er under utvikling, bedyrer Seven. Til gjengjeld finnes det javaklienter som kan kjøres på en rekke mobiler, blant annet de fleste nyere Sony Ericsson-modellene.

Med Mobysons løsning kan du bare synkronisere e-posten din på én mobiltelefon. Har du flere numre må du velge hvilken mobil som skal være tilknyttet serveren. Vil du bytte mobil må du slette eksisterende bruker og legge denne inn på nytt.

Løsningen er ideell for små bedrifter, ettersom en PC kan håndtere 20 brukere.

Med Sevens løsning sender vi e-post like raskt som vi utveksler SMS. Vedlegg kommer frem i originalformat, men lastes først ned når vi ber om det. På den måten blir datautvekslingen holdt på et minimum. Endringer i adressebok eller kalender blir også synkronisert fortløpende.  Dessuten overføres lite data når denne løsningen brukes.

Om du ikke har egen exchangeserver finnes en enklere løsning som leser e-post fra POP/IMAP-servere. Det betyr at den virker med de aller fleste e-postkontoer på markedet. Også denne løsningen krever at du har en PC som er slått på.

Telenor
Telenor lanserte nylig sin e-postløsning der selskapets kunder mot en månedlig avgift kan få pushmail til mobiltelefonen. Vi logget oss inn på tjenesten som er gratis frem til jul, og fikk et installasjonsprogram som minner svært mye om løsningen fra Mobyson og Seven.

Også her finnes det to varianter – en for de som har egen e-postserver, og en for de som ikke har det. I begge tilfeller må du installere programvare på en PC som står på.

Telenor har en liste over mobiltelefoner som anbefales sammen med løsningen. På denne listen finnes kun mobiltelefoner med Windows og Nokiamobiler med Symbian operativsystem. 

En av fordelene med Telenors løsning er at all datatrafikk er inkludert. Dermed kan du laste ned store vedlegg uten å måtte betale ekstra. Men husk at datatrafikken bare er gratis så lenge du er i Norge. 

ActiveSync
For den som allerede har en Exchange-server (eller MS Small Business Server) er det egentlig ikke nødvendig å betale for en egen push-løsning. Om de ansatte i en bedrift bruker mobiltelefoner med Windows OS kan mobilene synkroniseres med server via mobilnettet eller WLAN. Merk at en del eldre Windowsmodeller ikke har støtte for push, men må settes til å synkronisere med gitte intervaller. Tilsvarende finnes det nå ActiveSync-klienter til både Nokia og Sony Ericsson-mobiler (Symbian) som gjør at disse kan brukes sammen med Exchangeserveren du har e-posten på.

Har du ikke exchangeserver finnes det like vel håp, også for den som vil synkronisere mer enn bare innboksen. Flere selskap tilbyr en løsning som kalles Hosted Exchange. Det betyr at du som ikke har egen exchangeserver kan leie deg inn på en server som driftes av andre. Dette er basisen i løsninger fra blant andre Hello og Smartphones.

Alternativer
Om du ikke er abonnent hos en tilbyder som tilbyr push e-mail finnes det like vel håp. IT-senteret har en løsning som er operatøruavhengig, og som gir deg mulighet for å synkronisere ved hjelp av en SyncML Gateway fra Synchronica. Løsningen kan du teste gratis i 60 dager.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen