PSP flekker tennene

E3, det årlige showet for elektronisk underholdning, foregikk i år i Los Angeles den 11. til 14. mai. Her viste blant annet Sony frem sin første bærbare spillkonsoll, Playstation Portable (PSP).

Spillkonsollen er bygd opp på samme måte som den gamle GameBoy Advance, med skjermen sentrert imellom to sett med knapper. Forskjellen på designet kan grovt sies å være at at Nintendo har bygget skjermen inn i en boks med knapper. Sony har i større grad satt skjermen i fokus.

PlayStation-veteraner vil forøvrig gjenkjenne oppbyggingen av knappene på PSP, og prise seg lykkelig over at de har en prikk lik plassering som tidligere PlayStation konsoller. En analog styringsenhet i form av en joystick befinner seg sammen med pil-knappene på venstre side. En trekant, en firkant, en runding og en X befinner seg på den andre siden.

Litt trist er det at PSP kommer med bare én knapp på hver skulder. Vi tror ikke velkjente spill som Tekken blir det samme uten at langfingrene har noe å trykke på.

PSP skal visstnok ligge komfortabelt i hendene med sine 170 x 74 x 23 millimeter. Vekten er oppgitt til 260 gram med batteriet plugget i.

Enheten er tungt bevæpnet med kraftig maskinvare og mange tilkoblingsmuligheter. Skjermen er en 4,3 tommers TFT fargeskjerm med en oppløsning på hele 480 x 272 piksler. Dette burde gi et veldig klart bilde og muligheter for ekstrem grafikk, ihvertfall på bærbar-fronten. Med skjermens 16,7 millioner farger tror vi heller ikke noen vil savne yndlingsfargen sin.

Stereohøytalere er innebygget, og spillkonsollen har også tilkoblingsmuligheter for øreplugger.

Med trådløst nettverk og USB 2.0-port har du mulighet til å spille i nettverk med venner, med eller uten ledning. PSPen vil også ha innebygget IrDA-port. Vi kan da forvente støtte for infrarød kommunikasjon med PDA, mobil, datamaskiner eller andre PSPer.

Når det kommert til maskinvare er den bærbare spillkonsollen faktisk utstyrt med en kraftigere prosessor enn dagens PlayStation 2. Prosessoren vil ha en klokkefrekvens på hele 333MHz, noe som er 33MHz raskere enn den stasjonære spillkonsollen.

Hurtigminnet på den portable PlayStationen er til gjengjeld kun på 4MB, mens den stasjonære PS2 er utstyrt med 32MB. PSP har forøvrig også en port for en ny type Memory Stick som skal forsyne enheten med ytterligere lagringsplass. I Los Angeles ble PSPen vist med en 32 MB lagringsbrikke.

Sonys nye konsoll er først og fremst laget for spilling, men den kan også spille av videosnutter og musikk. Spillkonsollen leser UMD-disker (Universal Media Disc), som er disker laget spesielt for multimedia. UMD-platene kan lagre opp til 1,8GB, noe som tilsvarer litt under 3 CD-plater.

Sony lover en ganske unik skrivebeskyttelse i tillegg til en regionsbeskyttelse. Det vil si at utenlandske spill ikke kan spilles på en norskregistrert PSP. Hver PSP vil ha en egen digital identifikasjonskode knyttet til seg, uten at Sony har informert noe mer om hva denne skal brukes til.

Batterikapasiteten holder til 10 timer spilling, 8 timer musikkavspilling eller 2,5 timer filmtitting. PSP leveres med en lader du kan plugge inn i enheten for å lade batteriet. Det er også mulig å anskaffe et eksternt batteri, slik at du på denne måten kan klargjøre deg for lengre turer.

Det skal avslutningsvis nevnes at Playstation Portable ikke er kommet i produksjon enda, og at endringer i spesifikasjonene kan enda inntreffe.

Når den nye spillkonsollen ankommer butikkene må vi regne med en pris på rundt 3000 norske kroner. Lansering vil skje i Japan mot slutten av 2004. I Nord-Amerika og Europa må vi vente til våren 2005.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen