Prøver seg på ny e-bok

Hvor mange bøker har du lest fullt og helt i et digitalt format? Hvis svaret er null, er du langt fra alene. Ingen har foreløpig klart å flytte boken fra papir til skjerm med særlig hell, selv om mange har forsøkt. Rundt år 2000 dukket det opp mange løsninger for å lese bøker digitalt, men ingen av disse har slått an. Folk flest foretrekker fortsatt påskekrimmen på godt gammeldags papir. Amerikanske foreleggere antyder at bare 0,1 prosent av 2,3 milliarder bøker som selges, er elektroniske.

Hvis du har forsøkt å lese en bok på en LCD-skjerm på en PDA, har du ganske sikkert opplevd at det er slitsomt for øynene i lengden. Ikke bare fordi skjermen er liten, men også fordi skjermen lyses opp bakfra, noe som gir en helt annen opplevelse enn å lese trykte bokstaver på papir. Dette skal Sony nå ha funnet en løsning på, og lanserer etter ryktene en helt ny ebok-leser på CES-messen 4. januar.

Sonys nye e-bok skal være basert på den forrige løsningen selskapet hadde for e-bøker, kalt Liberie. Denne ble lansert i Japan i 2004, men ble ingen slager. Sonys strenge begrensninger på bøkene til den gjorde at folk flest skygget unna. Når brukeren hadde lastet inn en bok, måtte den leses innen 60 dager. Etter dette ble den slettet.

Nå skal Sony i følge Business Week ha endret på forretningsmodellen, og vil tilby bøker på omtrent samme måte som Apple tilbyr musikk på iTunes. Dette betyr at du skal få kjøpe bøker fra en bokhandel på nett, og laste dem rett ned til ebok-leseren din.

Skjermen på den nye ebok-leseren er ikke en "gammeldags" LCD-skjerm heller. I likhet med Liberie, er den basert på såkalt E Ink. Teknologien former tekst elektronisk ved å vise tusenvis av små svarte og hvite "kapsler", noe som skal gi øynene en opplevelse som tilsvarer det å lese tekst fra papir. I motsetning til LCD-skjermer, er det ikke noe baklys på E Ink-skjermen. Bokstavene skal kunne vises helt klart selv i fullt sollys, et område LCD-skjermen må gi tapt på.

E Ink-teknologien vil bruke mye mindre strøm siden den ikke lyses opp, og bare trenger å tilføres strøm når man skal "bla om", mens bildet på en LCD-skjerm gjerne oppdateres 50 ganger i sekundet. Dermed skal du kunne lese opp til 15 bøker mellom hver lading. Du kan lese mer om E Ink i Hardware.nos artikkel "Elektronisk papir kommer".

Sonys tjeneste vil i begynnelsen bare ha noen få tusen bøker tilgjengelig. Disse er bøker som allerede selges elektronisk, og skal koste omtrent det samme som billige paperback-bøker. Jane Friedman, leder for forlaget HarperCollins, sier til Business Week at de planlegger å digitalisere alle sine bøker, opp til 25 000 titler. Disse vil bli tilgjengelig i ebokhandelen så snart forlaget og Sony har kommet til enighet om lisensavgifter med forfatterne. Forlaget Random House vil også tilby sine bøker, noe som betyr nye 25 000 titler.

Sony er dermed først ute med en fullverdig ebokløsning. Konkurrentene puster imidlertid den japanske giganten i nakken. I løpet av årets første halvår, vil iRex Technologies og Jinke Co slippe lignende ebokløsninger. Fra neste år skal også Polymer Vision og Plastic Logic lansere e-bøker som er enda mer lik papirbøkene. Disse selskapenes teknologier vil gi oss e-bøker som rulles ut som papyrus-ruller, mens andre bøker vil komme på skjermer som er like fleksible som magasiner.

Med så mange konkurrenter, må Sony sørge for å få sine e-bøker til å fungere med så mange formater som mulig. Fra før av har elektronikkgiganten vært omtalt som bakstreversk med sine proprietære løsninger for musikk. Selskapet ignorerte for eksempel MP3-formatet lenge til fordel for sitt eget ATRAC-format. Sony lover nå et holdningsskifte, og selskapets ebok-leser skal kunne lese en del forskjellige utbredte formater. I følge Business Week skal Sonys e-bok kunne vise helt vanlige PDF-filer.

En rekke publikasjoner selges allerede i PDF-utgaver. Både Dagbladet og VG kan for eksempel nytes på ebok-leseren mens du er på farten. Dermed kan du i en enkel og grei håndvending ta med deg et drøss med forskjellige aviser på bussen om morgenen.

Sony vil også gi brukerne mulighet til å overføre lesestoff på en enkel og grei måte. Du skal blant annet kunne bruke SD-minnekort i tillegg til Sonys egne Memory Stick-kort, noe som er ganske uvanlig på et Sony-produkt. Hvis du vil overføre direkte fra PC-en, kobler du e-boka til via USB-porten.

Sony skal i første omgang slippe den nye ebok-leseren sin på det amerikanske markedet. Det er så langt ikke kjent om Sony har planer om å lansere løsningen her i Europa.

(Kilder: Digi.no, BusinessWeek.com, Hardware.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen