Prøv ukens smarteste mobiltriks
Teknofil

Prøv ukens smarteste mobiltriks

Få fart på SMS-skrivingen og lær hvordan du bruker privat nettsurfing.

Denne uken har Mobilen.no plukket ut flere smarte mobiltriks som gjør det enda kjappere å skrive SMS-er og e-poster, bytte mellom appene dine og sikre at ikke uvedkommende kan se hvilke nettsider du har surfet på.

1. Bruk snarveier når du skriver meldinger

På de fleste smarttelefoner kan du få opp spesialtegn ved å holde inne bestemte taster på skjermtastaturet.
På de fleste smarttelefoner kan du få opp spesialtegn ved å holde inne bestemte taster på skjermtastaturet.

Når du skriver meldinger på mobilen kan det være tungvint å måtte veksle mellom ulike tastaturvisninger når du skal skrive spesialtegn, som for eksempel kolon, skråstrek eller alfakrøll. Hvor disse tegnene ligger, varierer fra telefon til telefon. Men felles for de fleste Android-mobiler er at du kan holde inne taster for å få opp spesialtegn.

På mange Android-mobiler får du opp de mest brukte spesialtegnene ved å holde inne punktum et sekund eller to. Noen ganger kan du også holde inne andre tegn for å hente frem andre spesialtegn. Har du installert det populære tastaturet Skandinavian Keyboard kan du for eksempel holde inne Enter-tasten for å få frem snarveier til ulike smilefjes ("emoticons").

Prøv også å holde inne andre taster. For eksempel kan du ofte holde inne tastene i qwerty-raden øverst for å få frem tallene raskere enn å veksle til det numeriske tastaturet, og holde inne bokstaver for å få frem bokstaver med ulike aksenter og spesialtegn. Euro-tegnet finner du for eksempel på noen telefoner ved å holde inne E-en.

Se flere smarte tastesnarveier her

2. Bytt raskere mellom apper

I Windows Phone veksler du mellom apper ved å holde inne Tilbake-tasten.
I Windows Phone veksler du mellom apper ved å holde inne Tilbake-tasten.

En av fordelene med moderne smarttelefoner er at du kan kjøre mange apper samtidig. Apper blir riktignok ofte satt i en slags "pausemodus" når du bytter til en annen app, og hvordan dette fungerer avhenger av om du har en Android-mobil, en iPhone eller en Windows-mobil. For eksempel vil en musikkapp kunne fortsette å spille musikk selv om du starter opp en annen app.

I stedet for å gå tilbake til oversikten over installerte apper og så trykke på ikonet for en annen app for å starte opp den, kan du spare tid ved å bruke mobiltelefonens innebygde funksjon for å raskt veksle mellom apper. Slik gjør du det:

Windows Phone: Hold inne Tilbake-tasten (pilen som går mot venstre). Du får nå opp miniatyrer av de fem siste appene du har kjørt, og kan bla sidelengs med fingeren for å bytte til en av disse appene.

iPhone: Trykk raskt to ganger på Hjem-knappen. Nå vises en liste over alle de siste appene du har kjørt (du kan bla sidelengs for å vise flere apper). Vil du avslutte en app, holder du fingeren på ikonet til appen et par sekunder. Trykk minustegnet ved de appene du vil avslutte.

Android: På mobiltelefoner med Android-versjoner før 4.0 får du frem oppgavebehandling ved å holde inne Hjem-tasten et par sekunder. Du vil da se de siste appene du har kjørt, og kan raskt bytte til en annen app. Ofte har du også et valg for å avslutte apper. Begynner telefonen å gå tregt, eller oppføre seg merkelig, kan det være en idé å forsøke å avslutte noen av appene som kjører i bakgrunnen. Eller rett og slett bare starte mobilen på nytt.

På Android 4-mobiler er det en egen knapp i menylinjen som viser alle de siste appene.

Her kan du lese om en smartere og enklere måte å installere apper på.

3. Skru på privat nettsurfing

Safari-nettleseren på iPhone og iPad har en innebygget funksjon for privat nettlesing.
Safari-nettleseren på iPhone og iPad har en innebygget funksjon for privat nettlesing.

Selv om du ikke nødvendigvis surfer rundt på de aller mest snuskete nettsidene, hender det sikkert at du noen ganger ønsker at andre som får tak i telefonen din ikke skal kunne se hvilke nettsteder du har vært innom.

På samme måte som mange nettlesere for PC-er har fått en funksjon for privat nettlesing, har også enkelte nettlesere for mobiltelefoner en slik funksjon. Når denne funksjonen er aktivert, vil ingenting lagres på telefonen.

Slik gjør du det:

iOS (Apple iPhone, iPad eller iPod Touch):

  • Trykk Innstillinger
  • Rull nedover i listen, og trykk Safari
  • Velg Privat nettlesing

Du blir nå spurt om du vil lukke alle åpne faner før du starter privat nettlesing. Det samme skjer når du senere skrur av igjen privat nettlesing, slik at du ikke skal risikere at nettsider du ikke vil at omverdenen skal få se blir liggende åpne i nettleseren.

Android

Android-mobiler leveres med flere ulike nettlesere, og det er langt fra alle som har en funksjon for privat nettlesing. Har den det, finner du vanligvis funksjonen ved å trykke Meny-knappen mens du er inne i nettleseren og så velge Innstillinger.

Er du en av de heldige som har en mobil med Android 4 (Ice Cream Sandwich), kan du laste ned og installere den utmerkede Google Chrome-nettleseren for Android, trykker du Meny-knappen og deretter "New Incognito Tab" for å starte anonym surfing.

Husk at de fleste mobil-nettleseren også har en funksjon som lar deg slette private data i ettertid, som nettstedshistorikk, hurtigbuffer (cache) og informasjonskapsler (cookies). Dette finner du vanligvis også under Innstillinger.

Flere smarte triks:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen