Protest mot Googles gatevisning

En funksjon i Google Maps – kalt Street View – lar deg se bilder av gatene du prøver å finne fram til på mobil-GPS-en eller PC-en din. Google reiser derfor land og strand rundt om i verden for å ta bilder til tjenesten, og har så langt møtt relativt lite motstand.
 
Nå har imidlertid Google tilsynelatende startet arbeidet med å fotografere tyske byer, noe som har utløst protester fra enkelte kommuner. Der hevdes det blant annet at bildene krenker privatlivets fred, og at de kan misbrukes av innbruddstyver, ifølge Mobil.nu. Nå ser det ut til at norske gater står for tur.
 
Omgår systemet
I den lille byen Molfsee i nærheten av Kiel i Tyskland, mener innbyggerne at Google krenker privatlivets fred ved å ta bilder til den kommersielle tjenesten Street View. De frykter i tillegg at innbruddstyver vil kunne misbruke bildene. Derfor vil bystyret i Molfsee forby gatefotograferingen.
 
Det er lov er fullt lovlig å fotografere gatene i tyske byer, men byrådet i Molfsee har funnet en måte å stoppe Google på. De krever nemlig at Google må søke om tillatelse for å bruke veiene i den lille byen til fotodokumentasjonen. Det gidder neppe Google å søke om, og i så fall tror Mobil.nu at en eventuell søknad vil havne langt, langt nede i bunken blant søknader i rådhuset i Molfsee.
 
Snart til Norge?
Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet antyder overfor Mobilen.no at Norge kan stå for tur, og sier at Google har vært i kontakt med dem angående Street View.
 
- Google vet at det er store juridiske og kulturelle forskjeller mellom USA og Europa, og har derfor uttalt at de ønsker å ha en dialog med datatilsynsmyndighetene i de aktuelle landene, før de går i gang, sier Skåra til Mobilen.no

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet. Foto: Berit Roald/SCANPIX.
 
Ingen advarsler
Skåra sier videre at det vil være mulig for Google å vise ”særlig aktsomhet i utsatte områder”, og nevner blant annet sykehus og steder der narkomane samles, som eksempler. Selv om Google nå automatisk ”sladder” ansikter, vil det nemlig være mulig å identifisere mennesker på enkelte av bildene.
 
- Vi ser at de har sladdet mennesker, og at det er gater og bygninger de er interessert i. Det er mange åpenbare nyttefordeler, og tjenestene vil bli oppfattet med interesse. Derfor kan vi ikke advare spesielt mot dette, sier Skåra.
 
Personvern
På spørsmål om innbruddstyver vil kunne dra nytte av bildene fra Google Maps Street View, svarer Skåra at det er annen informasjon som er mer sensitiv enn noen bilder fra gata der du bor. Han poengterer at bildene ikke er daterte, eller inneholder klokkeslett.
 
- Det er helt sikkert mulig for tyver å bruke bildene. Men vi er for eksempel langt mer bekymret over at skattelistene – med fullt navn og adresse – offentliggjøres, enn bilder. Dette er et nytteverktøy for den uskyldige, men også for den kriminelle. Dette er ikke et personvernproblem, avslutter Skåra.
 
Fjernet by
Google startet arbeidet med å fotodokumentere gater og hus i mai 2007. Dekningen er foreløpig begrenset til utvalgte områder i USA, Japan, og Australia, samt sommerens Tour de France-strekning i Frankrike, men vil bli utvidet i tiden fremover. Google har tidligere fått kritikk for å ikke sladde ansikter på menneskene som blir tatt bilde av, noe de senere begynte med.
 
Den amerikanske byen North Oaks i Minnesota, USA, fikk etter heftige protester fra lokalsamfunnet, fjernet bildene fra Google Maps. Klagene var begrunnet med at bildene ble tatt på private veier som var tydelig merket ”adgang forbudt”.


Innbyggerne i North Oaks, Minnesota, fikk Street View-bildene fjernet.
 
Google Maps Street View er gratis tilgjengelig på internett, og vil bli å finne på kommende mobiler med Googles operativsystem Android.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen