Prosjekt 1:40

Prosjekt 1:40

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forumet vårt har en egen kategori hvor man kan legge ut sin egen arbeidslogg. En slik logg går ut på at man presenterer progresjonen i sitt arbeid med byggingen av et kabinett eller lignende dag for dag.

Hansifansi er en av brukerne våre som har gjort nettopp dette. Prosjektet har fått navnet "1:40", og er et fulltowerkabinett som bygges fra grunnen og opp. Kabinettet er spekket med kjøling, god plass for harddisker i bunn og mange kontrollmuligheter i front.

Vi presenterer her hans arbeidslogg. De følgende sidene er skrevet av Hansifansi selv :-)

Prolog

Som alle datainteresserte vet, er det viktig å ha et stort, stabilt og ryddig kabinett. Akkurat det manglet jeg. Mitt gode gamle midi-tower kabinett ble bare mindre og mindre ettersom tiden gikk, jeg fikk problemer med plass siden dagens skjermkort blir større og større, og jeg ble rett og slett lei mitt gamle kabinett.

Siden mitt gamle kabinett ikke holdt mål lenger, var det ingen annen utvei enn å bytte ut kabinettet, men hvilket kabinett skulle jeg kjøpe? Jeg lette og lette, men fant ingen kabinetter jeg virkelig kunne forelske meg i. Da fikk jeg ideen om å lage ett selv, et kabinett med god plass, god kjølig og ett kult utseende.

Etter mange timer med tegning og grubling kom jeg frem til ett design jeg likte. Kabinettet skulle lakkeres svart "all over" og innvendig skulle kabinettet deles opp i to etasjer. I tilegg til det skulle jeg ha fire 140 mm-vifter og to 80 mm-vifter som skulle kjøle ned hele PC-en. Jeg skulle også ha smarte løsninger for å gjemme kabler og enkle løsninger for installasjon av vannkjøling når den tid kommer.

Etter noen få dager bestemte jeg meg for å bygge drømmekabinettet. Men før det måtte jeg finne på et navn som passet til kabinettet. Resultatet blei "1:40". Grunnen til at jeg kabinettet skulle hete "1:40" var rett og slett fordi jeg skulle ha en god del 140 mm-vifter inni kabinettet, men å kalle kabinettet "140" ville vært ganske kjedelig, så da ble det "1:40".

Byggingen starter

Det første som måtte gjøres, var å skaffe seg materialer til kabinettet. Valget falt da på 12 mm tykke MDF-plater, også kalt hobbyplater. Disse platene er sterke, enkle og jobbe med og de kan brukes til mye rart. Det tok ikke lange tiden å kutte opp platene, så de første platene ble fort skrudd sammen.

Jeg startet så smått og tegne opp noen streker her og der som skulle hjelpe meg seinere når forskjellige hull til viftene osv skulle kuttes ut. Jeg måtte også pusse ned en del av platene sånn at de skulle passe sammen uten at kabinettet ville blitt ustabilt.

Byggingen fortsetter

Etter noen dager med pussing, kutting, måling og sene kvelder, begynte kabinettet å ligne på et kabinett og ikke en trekasse. Alle MDF-platene var kuttet opp i nøyaktige størrelser og alt ble montert sammen. Jeg fikk også kuttet ut hull til viftene og DVD-enhetene.

Monteringen av hovedkortbrett, DVD-oppheng og kabelkanaler gikk fort. Alle delene passet perfekt etter noen få justeringer her og der. I tilegg til alt det fikk jeg montert netting foran alle viftene og foran DVD-enhetene. Disse fungerer da som viftegriller / netting.

Da alt av treplater og lignende var montert, begynte jeg å montere viftene bak. Jeg kuttet også ut spor i nettingen foran DVD-enhetene sånn at DVD-spilleren og DVD-brenneren kunne åpnes. Jeg kuttet også ut et hull, sånn at jeg senere kunne få plass til en viftestyring.

Bygging av tilbehør – bordvifte

Som alle vet, kan det bli veldig varmt å sitte foran PC-en på en varm sommerdag eller på et stort LAN-party som for eksempel The Gathering. Derfor bestemte jeg meg for å lage et tilbehør til kabinettet, nemlig en bordvifte eller en ”fjesblåser” som noen kalte det. Denne skulle bestå av to stk. 120 mm-vifter med blå LED lys i.

Denne bordviften skal også kunne styres via viftestyringen på PC-en. Så jeg den bruker da 12 V fra PC-en.

Montering av interne komponenter

Nå som kabinettet er ferdigbygget er det på tide å starte monteringen av interne komponenter. Kabelrør, vifter, viftestyring, DVD-enheter og lignende må monteres, noe som gikk ganske fort og feilfritt. Alt festes med vanlige skruer. I tilegg til alt det, måtte jeg sparkle hele den ene siden på kabinettet siden den var litt ujevn. Det tok noen dager, men resultatet ble ganske bra :-)

Montering av hjul

Siden kabinettet begynte å bli så stort og tungt, måtte jeg ha noen hjul på kabinettet, sånn at det skulle være mulig å flytte det rundt. Det gikk ganske greit.

Jeg hadde tidligere lagd noen fine kabinett-føtter som jeg skulle ha under kabinettet, men disse ble dessverre litt ødelagt under byggingen av kabinettet.

Montering og lakkering

Nå som kabinettet begynte å bli ferdig, var det nettingens tur til å bli finpusset. Nettingen lakkerte jeg helt svart, med halvklar lakk fra europris. Brukte ca 5 bokser på nettingen. I tilegg til nettingen lakkerte jeg div. andre komponenter svarte også. Bordvifta ble også fullført, den ser dere ved siden av kabinettet på bildene under.

Lakkering av kabinettet

Nå som kabinettet er så å si ferdigbygget, var det bare lakkeringen som gjenstod. Lakkeringen tok omtrent en hel uke, siden jeg måtte pusse ned og lakkere over igjen osv for et fint resultat. Totalt gikk det med omtrent 13 lakkbokser til lakkeringen av kabinettet (det var inkludert boksene som ble brukt på nettingen)

Siden det ble så mye støv fra sparkelen og lakken som stadig ble pusset ned, så brukte jeg en kompressor for å blåse vekk alt støvet.

Resultatet

Etter flere uker med hard jobbing og alt for mange ting kjøpt inn til prosjektet, er endelig kabinettet 100 prosent ferdig. Jeg har jobbet for fullt den siste uken før TG for å få kabinettet ferdig i tide. Jeg hadde satt meg en tidsfrist: INNEN PÅSKE, som jeg akkurat klarte og holde. Den siste uka har vært en hektisk uke, mange ting å gjøre, men best av alt: jeg fikk tre pakker etter hverandre.

Tirsdag fikk jeg pakken fra ledshoppe.com, onsdag kom pakken fra performance-pcs.com og på torsdag kom pakken fra vendur.no. Som dere ser så har jeg forandret litt i designet underveis, men det meste er sånn det skulle bli. Jeg må si at jeg er utrolig fornøyd med prosjektet, og ikke minst sluttresultatet.

I alt har jeg brukt over 4000 kroner kun på kabinettet, og jeg syntes at hver eneste krone er fornuftig brukt. For dem som lurer så skal jeg prøve å rydde litt mer i kabelrotet ved PSU-en og litt bak DVD-enhetene, men utenom det er det ikke mange kabler som kan gjemmes bedre.

Til slutt må jeg si tusen takk til alle som har støttet prosjektet og ikke minst dere som har brukt kommentartråden min, uten dere hadde ikke kabinettet noen gang blitt bygd. Takk, takk og tusen takk. For de som ønsker en mer utfyllende arbeidslogg, kan besøke denne siden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen