Nostalgi

Prosessoren som var overklokkernes hellige gral

Intel Celeron 300A har en spesiell plass i gamle overklokkeres hjerte.

I det herrens år 1998 slapp Intel en ny prosessor på markedet. Nåvel, de slapp faktisk mange prosessorer det året, men det var strengt tatt bare én av dem som virkelig fortjener å skrives med kursiv i historiebøkene. Og det er ikke fordi den prosessoren var revolusjonerende rent teknologisk, eller fordi den var raskere enn alt annet som var på markedet.

Nei, den lille sensasjonen var en relativt unnselig prosessor i Celeron-familien. Celeron-navnet brukes også den dag i dag, men benyttes bare på noen av Intels rimeligste og svakeste prosessorer. Rundt årtusenskiftet var Celeron gjerne ensbetydende med «budsjettklassen», og kan nok sammenlignes med dagens Core i3-prosessorer.

Den spesielle prosessoren vi skal ta for oss i denne artikkelen, hadde den fulle betegnelsen Intel Celeron 300A. Egentlig hadde ikke Intel for vane å putte bokstaver bak prosessornavnene på den tiden, i stedet fulgte de prosessorens klokkefrekvens. Celeron 266 kjørte på 266 MHz, Celeron 333 på 333 MHz. Saken med Celeron 300 og A-en kom av at det ble lagd to slike CPU-er på 300 MHz – men da tilhørende forskjellige prosessorfamilier.

Intel Celeron 300A fikk altså sin A ganske enkelt for at den ikke skulle forveksles med sin eldre og snart utdaterte forgjenger.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (54)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen