Nostalgi

Prosessoren som var overklokkernes hellige gral

Intel Celeron 300A har en spesiell plass i gamle overklokkeres hjerte.

I det herrens år 1998 slapp Intel en ny prosessor på markedet. Nåvel, de slapp faktisk mange prosessorer det året, men det var strengt tatt bare én av dem som virkelig fortjener å skrives med kursiv i historiebøkene. Og det er ikke fordi den prosessoren var revolusjonerende rent teknologisk, eller fordi den var raskere enn alt annet som var på markedet.

Nei, den lille sensasjonen var en relativt unnselig prosessor i Celeron-familien. Celeron-navnet brukes også den dag i dag, men benyttes bare på noen av Intels rimeligste og svakeste prosessorer. Rundt årtusenskiftet var Celeron gjerne ensbetydende med «budsjettklassen», og kan nok sammenlignes med dagens Core i3-prosessorer.

Den spesielle prosessoren vi skal ta for oss i denne artikkelen, hadde den fulle betegnelsen Intel Celeron 300A. Egentlig hadde ikke Intel for vane å putte bokstaver bak prosessornavnene på den tiden, i stedet fulgte de prosessorens klokkefrekvens. Celeron 266 kjørte på 266 MHz, Celeron 333 på 333 MHz. Saken med Celeron 300 og A-en kom av at det ble lagd to slike CPU-er på 300 MHz – men da tilhørende forskjellige prosessorfamilier.

Les kommentarene (54)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen