Test

Prometeia Del 1

 

Jeg har drevet med overklokking i mange, mange år, og jeg lagde min første vannkjøler i 2000 - et grusomt beist som våre lesere fort ga tilnavnet "The Frankencooler". Den bestod av en hjemmelaget vannblokk, to 90 Watts peltierelementer, varmeregister fra en '84 Ford Fiesta, separat 240 Watts variabel strømforsyning til peltierelementene, isolasjon for å hindre kondens og jeg vet ikke hva. Alt dette for å kjøle ned en Celeron 466 - ettersom jeg alltid har vært av typen "skal du gjøre det, gjør det riktig".

Forberedelsene, planleggingen og byggingen av denne kjøleren tok flere måneder, og for meg var det en del av moroa - særlig etter at jeg fant ut at denne kjøleren gjorde min staute, gamle Celeron 466 til den kjappeste Celeron 466 i verden. Den kjørte på imponerende 735 MHz på et Abit BE6 II og med 2,5 Volt kjernespenning. På den annen side var den svær og klumpete, og hele greia ble etterhvert til hva en av mine forelesere kalte "optisk støy". Riktignok gjorde jeg noen forbedringer etter den tid, men med begrenset tilgang til verktøy hadde den fortsatt et markert bakgårdsutseende.

Den hjemmelagde vannblokken med to 90W peltierelementer

Situasjonen har forandret seg drastisk i løpet av de siste tre årene. I dag kan du kjøpe et komplett vannkjølingssett, som yter enda bedre enn min hjemmelagede, for noen få tusenlapper. Så har vi selvfølgelig de mer eksotiske og sofistikerte kjølesystemene basert på faseovergang. Mest kjent er Vapochill fra Asetek og Prometeia fra Chip-Con, to danske firmaer som spesialiserer seg på produkter innen termisk aksellerasjon.

Prometeia / Lian Li kabinett

I dag skal vi se nærmere på Prometeia fra Chip-Con, en av de kraftigste kjøleløsningene på markedet - om ikke den kraftigste.

I del 1 av denne testen tar vi en nærmere titt på kjølerens konstruksjon, superkjølings-teori og Lian Li-settet som er et tilvalg til kjølesystemet. Vi skal også ta for oss et par problemer vi støtte på under montering av Lian Li-settet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen