Projektor: Begripelige begreper

1080i
Dette er en HD-standard for en oppløsning på 1920x1080 punkter. Bokstaven i står for at formatet er "interlaced". Dette betyr i praksis at bildet sendes i to avdelinger med linjer. Først kommer alle oddetallslinjene av bildet og deretter alle partallslinjene. Dette veksler så fort at øyet oppfatter dette som et helt bilde selv om man kun skrifter halvparten av gangen.

1080p
Samme standard som over, men her er bildet progressivt derav p-en etter tallet. Her vises hele bildet med alle sin linjer samtidig.

1080P/24
Dette er et format som benyttes i produksjon av film. Filmer som produseres lages gjerne med 24 bilder i sekundet. Ikke alle typer enheter kan vise dette og man benytter da for eksempel PAL standarden og tilpasser til 25 bilder pr. sekund. Dette gjør at hastigheten på filmen øker litt, men nesten umerkelig. 24 bilder i sekundet er uansett den riktige hastigheten for film.

3LCD
Dette er en vanlig standard for projisering ved hjelp av LCD-teknologien. Her benyttes speil for å separere de tre fargene (RGB) som hvitt lys består av. Disse sendes så til hvert sitt LCD-panel. Lyset som hver av disse LCD-panelene sender ut settes så sammen igjen ved hjelp av prismer og danner det fullstendige bildet du ser på skjermen.

720p
På samme måte som 1080-standardene er dette også en HD standard med en oppløsning på 1280x720 piksler. Som bokstaven tilsier er dette en progressiv standard.

ANSI lumen
ANSI er instituttet som lager standardene for en hel rekke typer industrier, også for de som driver med visuelle produkter. I projektorverdiene oppgir man lysstyrke i lumen etter en slik standard. ANSI lumen-tallet kommer frem ved at man projiserer et bilde på en kvadratmeter. Deretter deles bildet inn i ni like store ruter og man måler lysstyrken i senter av hver rute. Deretter regner man ut gjennomsnittet av de ni rutene og ANSI lumen-verdien er fastsatt.

BNC
Bayonet Nut Connector eller British Naval Connector. En kontakt med en låsemekanisme som sikrer at kontakten sitter skikkelig fast. Brukes my i forbindelse med høykvalitetsvideo. RCA er en vanligere og enklere løsning som benyttes langt oftere.

D-sub
Kontakt for overføring av analoge bildesignaler.

DLP
Digital Light Processing. Dette er en teknologi som består av DMD (Digital Micro-Mirrors). Det hele fungerer ved at en rekke mikrospeil settes opp slik at hvert speil representerer en piksel. Hvert speil kan vippes slik at lysmengden blir riktig og det som reflekteres føres gjennom lisen og ut på lerretet. DLP basert systemer bruker fra en til tre slike brikker.

DVI
Digital kontakt for overføring av digitale bildesignaler.

Dynamisk kontrast
Dynamisk kontrast er en metode for å senke bakgrunnsbelysning i mørke scener og heve den i lyse scener. Dermed oppnår man et bedre kontrastnivå enn det som oppgis som bare kontrastnivå. Dette er imidlertid elektronisk styrt og det er ikke alltid implementeringen av dette er like god og det kan oppstå problemer i bilder som har både mørke og lyse elementer samtidig.

D-ILA
Direct Drive Image Light Amplifier. dette er en proprietær versjon av LCoS som er utviklet av LVC.

Gain
Angir hvordan lerretet reflekterer lyset fra projektoren, jo høyere gain jo mer lyssterkt lerret. Høyere gain gir smalere innsynsvinkel, og kan medføre skjev lysfordeling mellom midten av duken og kantene.

HDMI
Digital kontakt som overfører både bilde og lyd over samme kabel. Standard for HD.

Kastedistanse
Dette er avstanden projektoren må stå fra lerretet for å oppnå en viss størrelse på bildet.

Keystone
Hvis projektoren ikke står vinkelrett på bildet ender man opp med et bilde som ikke er rektangulært. Keystonekorrigering er en digital teknologi for å rette bildet opp slik at det ikke fremstår som et parallellogram men som et rektangel. Denne teknologien er grei nok for presentasjoner, men for filmvisning forårsaker den såpass mye forvrengning av bildet at det egner seg dårlig. Skal man lage hjemmekino må man enten montere projektoren på en slik måte at man slipper denne typen justeringer. Hvis dette ikke går bør man anskaffe seg en projektor med linseforskyvning.

Komponent
Bildekabel som deler bildet opp i tre komponenter: rødt, grønt og blått (RGB). Regnes som den beste tilkoblingsmetoden blant de analoge standardene.

Kompositt
Sammensatt videosignal (en kabel). Den dårligste tilkoblingsformen for videooverføring. Bør unngås.

Kontrast
Dette er forskjellen mellom helt sort og helt lyst i et bilde. Blir gjerne oppgitt i såkalt «full on/full off». Dette gir et oppblåst forholdstall. En mer korrekt måling er såkalt «checkerboard». Her måler man forskjellen mellom sort og lyst i et sjakkbrettmønstret bilde. Kontrast oppgis som forholdstall, eks. 1200:1

LCD
Liquid Crystal Display. En annen teknologi for å generere fargebilder. En teknologi som benyttes i både flatskjermer og projektorer. Lys sendes gjennom LCD-paneler hvor polariteten til flytende krystaller kan endres og dermed blokkere eller slippe gjennom lys for å vise et bilde. Stort sett alle projektorer består av tre LCD paneler som hver viser sin del av RGB.

LCoS
Liquid Crystal on Silicon. dette er en type LCD-panel som reflekterer lys i motsetning til LCD som enten slipper lys gjennom eller blokkerer det.

Linseforskyvning
Dette benyttes for at kan skal slippe å ty til Keystone for å rett opp et projisert bilde. Man forskyver rett og slett lisen i projektoren vertikalt eller/og horisontalt for at bildet skal bli korrekt projisert.

Lysstyrke
Oppgis i ANSI lumens og indikerer hvor lyssterk projektoren er.

Oppløsning
Dette er angivelsen av hvor mange bildepunkter et skjermbilde består av. Jo flere, jo bedre, i forhold til skarphet og klarhet i bildet.

Piksler
Det minste elementet som et skjermbilde er bygget opp av. Omtales også som et bildepunkt, dette er et adresserbart punkt på skjermen som har en farge og en lysstyrke.

RCA
Ubalanserte kontakter som benyttes i en lang rekke elektroniske produkter både for lyd og bilde. Kalles ofte "phono"-plugger.

S-video
Også kalt S-VHS, noe som forøvrig er feil. Bedre enn kompositt, men dårligere enn komponent.

Sortnivå
Dette er det mørkeste delen av et bilde og er en måte å si noe om hvor god en projektor eller en skjerm er til å gjengi sort. Man kan som kjent ikke lyse sort så det varierer mye fra enhet til enhet og ikke minst hvilket miljø man plasserer enheten.

SXRD
Dette er Sonys variant av LCoS. den betegnes også som D-ILA hvis det er JVC som benytter den.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen