Programtips: Pagedefrag

Defragmentering er en prosess som reorganiserer data på harddisken, slik at den blir raskere. Du vil også oppleve at du får mer lagringsplass etter defragmentering, men det avhenger av hvor mye du har jobbet på PC-en og hvor lenge siden harddisken var defragmentert sist.

Pagedefrag

Pagedefrag er et gratis program for Windows NT, 2000, XP og Server 2003 som defragmenterer hardisken. Defrag-programmet som er innebygd i Windows har den begrensningen at det kan ikke defragmentere filer som kjører i det øyeblikket. Dette gjelder filer som sidevekslingsfilen og en del registerfiler.

Pagedefrag bruker en avanset teknologi som mange kommersielle defrag-programmer bruker. I tillegg defragmenter programmet filer som har hendelseslister (event log) og Windows 2000 hibernation-filer.

Last ned Pagedefrag

Last ned programmet fra sysinternals.com.

Pagedefrag i praksis

Start programmet ved å kjøre pagedfrg.exe og du får informasjon om hvor mange clustere som utgjør sidevekslingsfil (paging file), hendelsesliste og register-hives (SAM, SYSTEM, SYSTEM.ALT, SECURITY, SOFTWARE, .DEFAULT), og hvor mange fragmenter det er snakk om. Du kan velge å defragmentere filene ved neste oppstart av PC-en.

Defrag-prosessen settes i gang ved neste oppstart av PC-en. Du vil se filnavnet på filene som Pagdefrag behandler fortløpende. Du vil til slutt få informasjon med sammenligning av clustere før og etter defragmentering.

Får du blåskjerm under prosessen, er det kun informasjon som forteller at Pagedefrag ikke klarer å deframentere enkelt filer. Det kan være forskjellige grunner til dette. Det kan være for liten diskplass på harddisken din, eller at disken er såpass fragmentert at Pagedefrag klarer ikke jobben skikkelig. Hvis dette skjer, anbefales defrag-programmet Contig i tillegg til Pagedefrag.

Mer informasjon på sysinternals.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen