Programtips: GParted

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Gparted er et program som kan brukes til å opprette, slette og endre størrelsen på partisjoner. Programmet fungerer på alle maskiner uansett hvilket operativsystem som er installert.

I utgangspunktet er Gparted et Linux-program, men du kan laste ned en såkalt LiveCD ISO-fil, brenne den på en CD-plate, og starte opp PC-en med denne.

Programmet viser en oversikt over partisjoner på en harddisk, og kan på en enkel måte brukes til å foreta endringer i partisjonene.

Del opp harddisken

GParted er et nyttig verktøy dersom du eksempelvis skal installere flere OS på samme PC. Du kan redusere den eksisterende partisjonen og opprette en ny en for å få plass til et nytt OS.

Viktig: Ta alltid sikkerhetskopi av viktige data før du eventuelt tar programmet i bruk. Les vår guide om sikkerhetskopiering i Windows. Hardware.no fraskriver seg alt ansvar for eventuelle feil som oppstår ved partisjonering.


Dersom du høyreklikker på en partisjon, kan du redusere størrelsen på partisjonen for å få plass til et annet OS. Velg Resize/Move fra høyreklikkmenyen, og du vil få opp et vindu med muligheten til å redusere partisjonen.


Skriv inn et tall for størrelsen på den nye partionen (Free Space Following), for eksempel halvparten av harddisken. Trykk deretter på Endre størrelse/flytt og Apply slik at endringen trer i kraft.

Les mer om programmet på gparted.sourceforge.net.

Les også vår guide om partisjonering.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen