Guide

Programmene du må ha til Windows

Vi har et litt spesielt forhold til Microsofts operativsystem Windows. På den ene siden kan vi mene at det har for mye funksjonalitet innebygd, som ødelegger for konkurransen og så videre - men samtidig er det egentlig greit når alt er på plass sånn at ting virker med en gang.

En ting som er sikkert er at Windows ikke er "komplett" før du har installert noen tilleggsprogrammer. Under har vi (i tilfeldig rekkefølge) listet opp ti applikasjoner vi mener du mer eller mindre er nødt til å installere på en ny PC.

PDF-XChange Viewer
PDF-formatet fra Adobe er å se på som standard for dokumenter av alle slag, men noe verktøy for å lese eller jobbe med PDF-filer er ikke innebygd i Windows. PDF-XChange Viewer har noen ekstrafunksjoner i forhold til de minste leserne, men er likevel kjapp. Du kan lese mer om den i artikkelen Tre smarte PDF-lesere.

OpenOffice
Ved siden av PDF er Word-filer svært utbredt, og OpenOffice er gratisalternativet du trenger da.

VLC media player
Joda, vi har Windows Media Player, men den tygger ikke alt av formater. Da har du VLC.
Les også: Fem fine triks i VLC7-Zip
De nyeste utgavene av Windows har riktignok en del zip-funksjonalitet innebygd, men det er langt igjen til et skikkelig arkiveringsprogram som 7-Zip.

CDBurnerXP
Enkelt program som gir deg de fleste muligheter når det gjelder brenning av CD, DVD og Blu-ray. I motsetning til hva navnet gir uttrykk for er det for alle nyere Windows-utgaver.

Microsoft Security Essentials
Liten, lett og rett på sak. For ikke å snakke om gratis - så er du bare ute etter en enkel antivirus trenger du strengt tatt ikke gå over bekken etter vann. Les mer i Slik er Microsofts antivirus.Secunia PSI
Denne kjekke applikasjonen holder et øye med programmene som er installert på datamaskinen din og hjelper til med å holde dem oppdaterte. En av grunnene til at applikasjoner stadig kommer i nye versjoner er jo at sikkerhetshull oppdages og tettes.
Les også: 10 trinn for sikrere databruk

Paint.NET
Innebygd i Windows er et lite bildebehandlingsprogram som heter Paint, men gratisalternativet Paint.NET er langt bedre for deg som skal jobbe litt med bilder.

Gadwin PrintScreen
Siden mer og mer av det vi gjør og ser skjer på en dataskjerm er det greit å enkelt kunne ta et bilde av det som skjer. Få mer ut av PrintScreen-tasten med denne applikasjonen.
Les også: Ta skjermbilder effektivtWindows Live
Her har vi egentlig jukset litt - Windows Live er nemlig en rekke programmer for Windows. Det som kanskje brukes mest er lynmeldingsprogrammet Windows Live Messenger, men også slikt som fotogalleri, e-postprogram og Movie Maker er verd å nevnes her.

I tillegg minner vi om at du trenger Java og Adobe Flash for en komplett surfeopplevelse.

Husk at det går finnes tjenester som lar deg installere flere av applikasjonene samtidig. Vi har nevnt tre slike i artikkelen Alt på ett sted.

Totalt uenig med listen vår? La gjerne høre fra deg i diskusjonstråden.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen