Program som fjerner døde lenker

Studenter hos IBM driver nå med utvikling av et nytt verktøy (med arbeidstittelen "peridot"). Ferdigutviklet skal verktøyet kunne fjerne døde lenker på websider på Internett, og erstatte disse med riktige lenker eller annen relevant informasjon.

Verktøyet kartlegger og lagrer nøkkelinformasjon om websider og skal kunne detektere omfattende endringer i websidene. På den måten skal verktøyet kunne erstatte døde lenker med andre relevante lenker. Utvikling av Peridot er foreløpig i startfasen, og det krever manuell kontroll og vedlikehold, men studentene håper at et ferdigutviklet verktøy skal kunne føre til at World Wide Web blir nesten uten døde lenker.

Peridot skal kunne varsle webmastere, for eksempel via e-post, om døde lenker og hvor de opprinnelige websidene har tatt veien. Det skal også kunne analysere hvor stor endring som har skjedd med aktuelle websider.

Peridot bruker en såkalt "fingerprinting"-prosess som gjør det mulig å representere et dokument som et "fingeravtrykk".

Forskningsgruppen "Extreme Blue" fra IBM har allerede søkt om patenter for prosjektet. Det finnes flere verktøy som ligner på Peridot, men disse er mye enklere enn Peridot.

Kilde: BBC

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen