Program nekter deg bilsamtaler

(Foto: Istockphoto / Luis Pedrosa)
(Foto: Istockphoto / Luis Pedrosa)

I Norge skriver tre av fire unge SMS mens de kjører, og over halvparten av alle bilister bruker som oftest ikke håndfri under kjøring, ifølge Analysebyrået Respons.

Undersøkelser viser at mobilsnakk og SMS under bilkjøring forverrer reaksjonsevnen og skaper fare i trafikken. I Norge kan du få 1300 kroner i bot dersom du fikler med eller snakker i mobilen under kjøring, uten at det ser ut til å ha tatt knekken på problemet. I Norge er håndfri og fastmontert mobil en lovlig løsning, men undersøkelser viser at også dette frarøver sjåførens konsentrasjon og reaksjonsevne.

Program kan løse problemet

Det kanadiske selskapet Driveassist har nå laget et mobilprogram som skal gjøre trafikkbildet tryggere. Programmet gjør at telefonen automatisk ikke tar imot innkommende samtaler eller SMS mens du kjører.

Programmet detekterer om mobilen er i bevegelse ved hjelp av mobilnettet eller GPS dersom mobilen din har det innebygget. De som ringer til deg under kjøring får beskjed om at du kjører og mulighet til å legge igjen en beskjed. Bare dersom innringeren indikerer at det er en nødsituasjon, ringer mobilen din på vanlig måte.

Programmet kan også fortelle innringerne hvor personen bak rattet er lokalisert, dersom du godtar dette.

Vil ha avtaler med operatørene

Driveassist skal være i kontakt med flere operatører, og det kan bli aktuelt for operatørene å gjøre tjenesten tilgjengelig for eksempel ved en månedlig abonnementssum.

Om noen norske operatører vil tilby en slik tjeneste, kan bare tiden vise. Men både Telenor og Netcom medgir at å bidra til bedre sikkerhet er viktig.

– Alle tjenester som kan sørge for bedre sikkerhet, kan selvsagt være interessant. Mobilbruken blir en stadig større del av hverdagen, og sikkerhetsaspektet blir viktigere, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, til Amobil.no. Videre anbefaler han å bruke en god håndfri eller stoppe bilen for å føre mobilsamtaler.

(Kilde: Teleavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen