Proft fra Samsung

Her i redaksjonen har vi på mange måter sett på Samsungs produkter som enheter som både byr på fett design og lekre skjermer, men som også har heller liten nytteverdi. Dette inntrykket er imidlertid i ferd med å forandre seg etter at selskapet i dag trakk frem to nye PDA-telefoner for det europeiske markedet; SGH-i500 og SGH-i700.

Samsung hiver seg med dette på trenden med såkalte hybrid-produkter, der man integrerer mobiltelefoni og mobilteknologi i PDA-enheter. Per i dag er det hovedsakelig de to enhetene Sony Ericsson P900 og Qtek 2020 som har dominert på denne fronten, og Samsungs bidrag kommer dermed som et friskt pust til sjangeren.

Felles for begge de to nye enhetene er den trykkfølsomme skjermen, som kan brukes til å navigere rundt i menysystemene, skrive tekst og tegne på med pekepennen (eller fingertuppen). De er også begge proppet med nyttefunksjoner, men da rettet mot litt forskjellige brukergrupper.

Samsung har vært kjent for å satse på flere hester når det kommer til valg av operativsystem, og også denne gangen har de gått for et "ja takk, begge deler" kompromiss. Mens i700 kjører Microsofts Pocket PC Phone Edition operativsystem, bruker i500 det konkurrende operativsystemet PalmOS.

SGH-i700 er utvilsomt for toppmodellen av de to å regne, ihvertfall når det kommer til spesifikasjoner og funksjoner. Microsofts Pocket PC 2003 kommer med lomme-versjoner av alle de store Office-programmene som Word, Excel og Powerpoint, og rommer desuten andre velkjente Microsoft-programmer som Internet Explorer, MSN Messenger og Windows Media Player.

Man vil dermed både kunne surfe og chatte på nettet, spille av video og jobbe med dokumenter på skjermens høyoppløste TFT-skjerm, som leverer en oppløsning på 230x320 piksler. Man kan også kikke på og redigere bilder man har tatt med enhetens innebygde VGA kamera.

Prosessoren i enheten er en 400 MHz XScale prosessor fra Intel, mens minnekapasiteten er oppgitt til 64 MB - med andre ord vanlige spesifikasjoner for en Pocket PC enhet. Slik vi har blitt vant til har i700 også mulighet for å installere ekstra funksjonalitet, som for eksempel WLAN eller Blåtann, og ekstra minne i SD-kort plassen.

Samsung har utstyrt enheten med trippelbånds-støtte for bruk i amerikanske GSM-nettverk, og GPRS-støtte for å surfe og laste ned data fra nettet i rundt 50 Kbps. Noen støtte for nyere og raskere standarder som EDGE og UMTS finnes derimot dessverre ikke.

Den store svakheten til i700 er utvilsomt størrelsen. Enheten er både svær og uhåndterlig, med sin høyde på 13 cm og bredde på hele 7 cm. Når den i tillegg ligger som et lodd i lommen med en vekt på 195 gram, er det klart at dette er og forblir en PDA med mobiltelefoni og ikke en mobiltelefon med PDA-funksjon.

SGH-i500 er en helt annen historie, og er en av de minste og mest lommevennlige hybrid-enhetene vi har sett til nå. Den er ikke stort større enn en vanlig mobiltelefon, og veier dessuten ikke mer enn 150 gram.

Designet er også verdt å bite seg merke i. Til tross for sin roterbare, trykkfølsomme skjerm og PDA-funksjon, har i500 et design som minner om en helt vanlig kamskjells-telefon - dette er altså en ulv i fåreklær.

Skjermen har en forholdsvis svak oppløsning på 162x176 piksler, men til tross for et litt trangt utgangspunkt har Samsung integrert den nyeste 5.2-versjonen av PalmOS med skikkelig støtte for multimedia og proffbruk. Enheten er også utstyrt med en kraftig 200 MHz prosessor fra Motorola.

Dette betyr at man kan laste inn et vell av eksterne applikasjoner i telefonens 32 MB store minne. Utvalget av Palm-kompatibel programvare er gigantisk, og man burde kunne finne spill og nytteprogrammer der ute for nærmest ethvert behov.

Man kan skrive tekst inn direkte på skjermen til i500, og Grafitti-teknologi oversetter håndskriften din til maskintekst. Enheten kan videre ta opp både bilder og video med det innebyggede VGA-kameraet, og siden kan man sende dem til andre over MMS eller e-post.

I likhet med i700 kan også i500 bruke såkalte SDIO-kort. Dermed kan man utstyre telefonen med teknologi som WLAN og Blåtann ved hjelp av eksterne kort, eller legge opp til 1 GB med SD-kort minne.

Heller ikke i500 kan by på teknologi som EDGE eller UMTS, og vi savner også Blåtann. Men skal man få PDA-funksjonalitet inn i en så liten og lekker enhet som dette, byr det selvsagt på sine begrensninger.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen