Proffguide Sony Xperia ZR

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Slik er proff-funksjonene på Sony Xperia ZR

Vi tar en kikk på de nyttigste funksjonene i Sonys vanntette mobil.

Sony Xperia ZR

Størrelse: 131 x 67,4 x 10,4 mm
Vekt: 138 gram
Skjerm: 4,55 tommer HD Reality Display, Mobile Bravia Engine 2. 720 x 1280 punkter.
Prosessor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 1,5 GHz firekjerneprosessor. Adreno 320 grafikkprosessor.
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Teknologi: 3G, 4G (LTE), 2G.
Kamera: 13 MP Sony Exmor RS for Mobile, HDR. 
Minne: 8 GB lagring. Støtte for MicroSD. 2 GB RAM.
Batteri: 2300 mAh.
Pris: Ca. 4 200 kroner inkl. mva.

Sony Xperia ZR deler mye av maskinvaren med Sony Xperia Z. Den er like kraftig, men har en litt mindre skjerm med lavere oppløsning. I likhet med «storebror» er telefonen støv- og vanntett, og du skal kunne filme med telefonen på opptil 1,5 meters dyp.

Xperia ZR er en førsteklasses underholdningsmobil, men den har også en masse funksjoner som gjør at den også er en svært god jobbmobil. 

I denne guiden tar vi en kikk på noen av proff-funksjonene på Xperia ZR. Testen av telefonen og de øvrige funksjonene finner du på Amobil.no.

Du kan vise e-post fra flere ulike kontoer i én samleinnboks.
Du kan vise e-post fra flere ulike kontoer i én samleinnboks.

Kombinert innboks

Sony Xperia ZR leveres i likhet med alle andre Android-mobiler med en dedikert Gmail-app, i tillegg til en vanlig e-post-app. Det er mye mer praktisk å samle alt på ett sted. For å få Gmail-e-posten din inn i samme e-postapp som for eksempel Exchange-e-post, åpner du e-postklienten og trykker navnet på innboksen helt øverst på skjermen. Så velger du Legg til konto og legger inn kontoinformasjonen til Gmail-kontoen. 

Når du har flere e-postkontoer i e-postklienten, kan du velge Kombinert visning for å se all e-posten (for eksempel privat og jobb) på ett sted. E-post fra ulike kontoer vises i ulike farger, slik at det er lett å finne frem.

Slik unngår du e-post-mas om kvelden

Uansett hvor morsomt det måtte være på jobb, kan det være greit å koble av etter endt arbeidsdag. E-postklienten på Xperia ZR har en kjekk funksjon som lar deg definere hvilke perioder på døgnet du vil ha e-posten levert umiddelbart, og når du vil sjekke den manuelt. Dette fungerer riktignok på bare noen kontotyper – som Exchange. 

Åpne e-postklienten og trykk på Innboks øverst på skjermen. Velg en Exchange-konto og trykk deretter knappen med de tre prikkene, i nederste høyre hjørne. Velg Synkroniseringsvalg -> Kontrollér frekvens. Kryss av ved siden av Innstillinger for travel periode. Nå kan du velge når på døgnet det er «travel periode», det vil si antagelig når du er på jobb, og hvor ofte e-posten skal sjekkes da. Du kan for eksempel velge «Push» i arbeidstiden, og at du må sjekke manuelt i «rolige perioder – det vil si på kvelds- og nattestid.

Sonys notat-app

Notat-appen på Xperia ZR heter rett og slett bare «Notater», men den er mer avansert enn man får inntrykk av ved første øyekast. Appen er enkel å bruke og rask å komme igang med, og støtter blant annet lydopptak, og du kan legge til bilder og kartutsnitt i notatene dine.

For å opprette et notat åpner du Notater-appen og trykker Pluss-tegnet. Øverst i notatet kan du velge mellom tekst- eller tegneverktøy, og du har blant annet mulighet til å lage avkrysningsbokser. Trykker du valg-knappen øverst til høyre med de tre prikkene, får du opp menyen for å legge til bilder, lyd eller et kartutsnitt. 

Notater-appen kan synkroniseres med Evernote, og med Klippbehandling kan du enkelt lage utklipp fra skjermbilder og sette disse inn i notatene dine.
Notater-appen kan synkroniseres med Evernote, og med Klippbehandling kan du enkelt lage utklipp fra skjermbilder og sette disse inn i notatene dine.

En smart funksjon i Notater er Klippbehandling. Dette er en egen mappe i Notater-appen hvor du kan lagre utklipp fra for eksempel nettsider eller dokumenter du har oppe på skjermen. Du lagrer utklipp til Klippbehandling ved å trykke menyknappen for å vise åpne apper (knappen lengst ned til høyre). Nederst på skjermen dukker det da opp en liten menylinje med små appikoner. Bla deg frem til ikonet som viser et beskjæringsverktøy – to fjelltopper med en ramme rundt. Når du har valgt dette vil du få opp en knapp med teksten «Avbild skjerm». Knappen kan flyttes rundt, og du kan nå gå til det skjermbildet du ønsker å lage et utklipp av. Trykk Avbild skjerm. Nå kan du beskjære skjermdumpen eller tegne på den. Når du er ferdig kan du trykke knappen med bildet av blyanten (på verktøylinjen nederst) for å lagre utklippet som et notat i Notater-appen, eller trykke bildet av disketten for å lagre utklippet i Klippbehandling i Notater-appen.

Utklipp som er lagret i Klippbehandling kan tagges slik at du lettere finner dem igjen. Når du er inne i Klippbehandling kan du trykke sorteringsknappen for å sortere utklippene etter tagger, for eksempel «Reiser», «Studier«, og så videre. 

Utklipp i Klippbehandling kan enkelt settes inn i notater du oppretter senere. Trykk valgknappen med de tre prikkene øverst til høyre og velg Legg til klipp.

Notater-appen kan for øvrig synkronisere notatene dine med Evernote, noe som kan være praktisk hvis du bruker Evernote på PC eller andre enheter.

Få orden i kontaktregisteret

Kontaktregisteret på Sony Xperia ZR har mange nyttige funksjoner utover de du finner i standardskjermbildet. Har du satt opp mange kontoer på telefonen din, for eksempel Exchange, Gmail og Facebook, kan du velge hvilke av kontoene du vil vise kontakter fra. Det er for eksempel ikke sikkert du vil blande Facebook-kontaktene dine inn i kontaktlisten. For å velge hvilke kontakter som skal vises, åpner du Kontakter og trykker så de tre prikkene i nederste høyre hjørne. Velg så Innstillinger -> Kontoer og synkronisering. Trykk en av kontoene, og velg hva du vil synkronisere over til telefonen.

Kontaktregisteret har også en nyttig filtreringsfunksjon. Trykk knappen nederst til høyre, med de tre prikkene, og velg Filtrer. Nå kan du velge for eksempel å kun vise kontakter hvor du har lagt inn telefonnummer, samt endre hvordan kontaktene skal vises.

Synkroniserer du kontakter fra flere kontoer, kan det hende noen kontakter blir liggende dobbelt opp i kontaktregisteret. Du kan da koble disse sammen til én oppføring. Gå til Kontakter og trykk knappen nederst til høyre, med de tre prikkene. Velg Finn kandidater for kobling. Du kan også åpne en bestemt kontakt, og så velge Koble kontakt og manuelt velge dobbeltoppføringen.

SmartConnect

Med Smart Connect-appen kan du definere hva som skal skje for eksempel når du setter telefonen i ladekrybben, kobler til hodetelefoner, eller holder telefonen inntil en NFC-brikke (som Sony kaller "Smart Tag").

Eksempler på bruksområder kan være å få telefonen til å aktivere stillemodus og vise klokken når du plugger inn en lader mellom bestemte klokkeslett om natten, eller få telefonen til å automatisk starte musikkavspilling når du plugger inn hodetelefoner. 

Få mer ut av batteriet

Sony har noen smarte strømstyrefunksjoner som kan forlenge batteritiden på telefonen ganske mye. Gå til Innstillinger -> Strømstyring for å skru på Stamina-modus. Telefonen vil nå skru av mobildata og wifi når skjermen er slukket, men du vil fortsatt få SMS-er og MMS-er. Trykk på Stamina-modus for å lage en unntaksliste over apper som alltid skal ha tilgang til nettet, uansett om skjermen er slukket eller ei.

Funksjonen Lavt batterinivå lar telefonen automatisk skru av en del funksjoner når batteriet er under et gitt nivå. Du kan også la wifi skru seg automatisk på når du er i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. På den måten kan du spare strøm ved å ikke ha wifi på hele tiden.

Øverst på strømstyringssiden kan du se en omtrentlig beregning av hvor lang standby du vil ha med de aktuelle strømspareinnstillingene.

På neste side kan du lese om flere smarte funksjoner på Sony Xperia ZR

Her kan du lesere flere proffguider:

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen