Proffguide LG G2

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no)

LG G2 kan mye mer enn du tror

Lar deg tilpasse nesten hva som helst.

LG G2

Størrelse: 138,5 x 70,9 x 8,9 mm
Vekt: 143 gram
Skjerm: 5,2 tommer LCD IPS, 1920 x 1080 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 800, Quad Core Krait 400 @ 2,26 GHz, Adreno 330, 2 GB arbeidsminne
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Teknologi: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G: 850/900/1900/2100 MHz, LTE/4G: 850/900/1800/2100/2600, WiFi, Bluetooth, GPS+A-GPS, Glonass
Kamera: 13 megapiksler, optisk/mekanisk bildestabilisering, 2,1 megapikslers frontkamera (1080p@30 fps)
Minne: 32 GB (ca. 26 GB ledig), ikke minnekortplass i europeisk versjon
Batteri: 3000 mAh
Pris og tilgjengelighet: Omtrent 4300 kroner
LG G2 er ren og pen i designen. Den har ingen fysiske knapper på forsiden eller langs sidene.
LG G2 er ren og pen i designen. Den har ingen fysiske knapper på forsiden eller langs sidene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De fysiske knappene har LG flyttet til baksiden av telefonen. Testproduktet vårt er den svarte utgaven, med et karbonfiberaktig mønster på baksiden.
De fysiske knappene har LG flyttet til baksiden av telefonen. Testproduktet vårt er den svarte utgaven, med et karbonfiberaktig mønster på baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er vanskelig å si noe annet enn at 2013 er et sjeldent spennende år for mobilinteresserte. Ulempen med det er selvsagt at det kan være vanskelig å velge blant alle de knallsterke toppmodellene på markedet. Én av disse heter LG G2 – og dersom den står på ønskelisten kan det være nyttig å lese videre.

Svært stabil

Vi starter lett, med et moment vi vanligvis ikke pleier å ta med i disse proffguidene. LG har nemlig hatt noen telefoner de siste par årene, som har vist seg mindre stabile over tid enn under selve testen. Vi tror det kan være noe skepsis i markedet mot G2 basert på tidligere erfaringer med LG.

Det har nå gått over to uker siden testen av LG G2 ble publisert på Amobil.no, og telefonen har vært i bruk som referansemodell og testenhet i den samme perioden. Underveis har telefonen vært bunnsolid, og helt uten antydninger til uventet oppførsel eller ustabilitet.

Et annet rykte som kan være vanskelig å kvitte seg med, er inntrykket av trege oppdateringer. LG G2 leveres i dag med Android 4.2.2, men det er kjent at LG jobber med en Android 4.3-oppdatering til telefonen. Akkurat når den kommer vanskeligere å si, men så er heller ikke behovet for oppdateringer ikke like presserende her som det var i for eksempel LG Optimus 2X.

Les testen av LG G2 på Amobil.no

Smartskjerm-valget sørger for at skjermen ikke slukker når du ser på den. Det hele fungerer ganske så bra, så lenge du har lys nok.
Smartskjerm-valget sørger for at skjermen ikke slukker når du ser på den. Det hele fungerer ganske så bra, så lenge du har lys nok.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Aktiver skjermvakten

LG får en del pepper for å stjele funksjoner fra Samsung. Det er ikke uten grunn, ettersom LG G2 deler noen av sine funksjoner med Samsungs toppmodeller – like fullt, det stjeles i alle himmelretninger i mobilbransjen i dag, og så lenge funksjonene virker slik de skal er denne virksomheten bare gunstig for deg og meg.

En slik funksjon er skjermvakten som passer på om du er ferdig med å bruke telefonen, før skjermen slukker. Av alle de mer eller mindre sære funksjonene de to koreanske mobilprodusentene stiller til start med er dette en av de mest praktiske.

Du slipper å passe på selv

Før pleide vi å måtte holde en finger på skjermen mens vi rullet rundt på innholdet. Hvis det var mye tekst på skjermen, ville vi måtte vekke den sporadisk – uten å være helt sikre på nøyaktig hvilket øyeblikk det var best å trykke på skjermen. Av og til traff ikke fingertuppen før etter at skjermen hadde slukket.

Med den automatiske skjermvakten er ikke dette noe tema lenger – iallfall ikke hvis det er opplyst nok til at frontkameraet kan se inn i øynene dine. Det er nemlig det LG G2 gjør. Den passer på at du faktisk er ferdig med å bruke telefonen før den slukker skjermen.

Ingen øyne foran telefonen betyr at skjermen går av. På den annen side kan funksjonen by på mildt irriterende resultater hvis telefonen henger i stativ i bilvinduet. Da har skjermvakten en tendens til å sørge for at skjermen aldri skrur seg av. To trykk på skjermen låser imidlertid mobilen uansett hva frontkameraet ser.

Bruk trådløs lagring

Mye har gått fremover på mobilfronten de siste årene. Programvaren for telefonene – den som skal kjøres på en PC, har ikke det. Hvis vi ser bort fra Apples iTunes er de fleste PC-suite-varianter gigantiske på størrelse, trege, fulle av bugs og dårlige oversettelser – de byr rett og slett på en kummerlig brukeropplevelse, enten produsenten heter Samsung, LG eller HTC.

Det vi ønsker oss er naturligvis å bruke programvaren i telefonen i størst mulig grad, og det lar LG oss.

Hvis du bare vil synkronisere filene dine, har LG G2 det som skal til for å åpne og/eller spille av de fleste filtyper. Som for andre Android-mobiler slipper du å tenke på PC-programvare, så lenge du har en datamaskin med nyere operativsystem.

Trådløs synkronisering er vanligvis kronglete

For de fleste mobilmerkene stopper moroa der. Trådløs tilkobling forutsetter PC-programvare, eller en halvtreg og kjempedårlig representasjon av en PC i en nettleser. Er programvaren lokalt lagret kan den både vise seg vanskelig å fjerne, og den kan by på sikkerhetsmessige utfordringer. For eksempel har Samsung Kies en tendens til å spørre deg om hver eneste PC i lokalnettet skal få tilgang på din PC – du vet, bare i tilfelle hver eneste Wi-Fi-baserte dingsboms er en Galaxy.

Det er lett å ta feil av knappen "Trådløs lagring" i nedtrekksmenyen. Ved første øyekast var undertegnede helt sikker på at dette måtte dreie seg om skylagring og bakgrunnssynkronisering. I stedet skjulte knappen en veldig uvanlig funksjon.

LG G2 er en filserver

LG G2 kan dele hele innholdet sitt på det trådløse nettverket. Den kan gjøre det akkurat som om den var en PC med Windows eller Linux. Du velger selv passord, og du kan velge å bare gi lesetilgang, eller full tilgang slik at plassen også kan skrives til. Du behøver ikke å installere noe som helst, og du får tydelige instruksjoner på mobilskjermen.

Løsningen forutsetter at mobilen og PC-en din er på det samme lokalnettet. Hvis nettverket ditt har avanserte innstillinger som for eksempel sørger for at forskjellige enheter på det lokale nettverket ikke ser hverandre, er det ikke sikkert du kan bruke LGs løsning.

Langt de fleste vanlige trådløse nettverk er imidlertid relativt enkle. Få av dem har intern sikkerhet mellom de ulike tilkoblede enhetene, og det gjør det svært enkelt å koble opp med bare IP-adressen LG G2 oppgir, og et passord og et brukernavn. Ingen forsinkelser, ingen treg nedlasting av PC-suite, og ingen frustrasjon over den enorme kvalitetsforskjellen som eksisterer mellom programvaren på mobilskjermen og støtteprogramvaren som hører til på PC-skjermen.

Du trenger ikke bruke PC-programvare for å synkronisere LG G2 trådløst. I stedet kan den bli til en filserver i hjemmenettverket.
Du trenger ikke bruke PC-programvare for å synkronisere LG G2 trådløst. I stedet kan den bli til en filserver i hjemmenettverket.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

God batteritid kan bli enda bedre

Det store batteriet på 3000 mAh er noe av det vi liker best med LG G2. Nå er ikke den generøse batteristørrelsen unik – blant annet har Sony Xperia Z1 like stort batteri, og flere av de store brettmobilene ligger også i samme nabolag.

Like fullt er LG G2 sannsynligvis den toppmodellen vi vet om i dag som lever lengst på en lading. At det går lynraskt å lade den er heller ingen ulempe. Hvis du synes den bør vare enda lenger på fullt batteri kan du aktivere batterisparing på G2.

Velg når strømsparingen skal starte

Sparingen kan skru seg på når du selv ønsker det. Enten kan du aktivere modusen umiddelbart, eller du kan velge en prosentandel gjenværende strøm som aktiverer funksjonen.

Du kan selv velge mellom en rekke funksjoner som kan deaktiveres ved lavt batterinivå. Det er imidlertid ikke mulig å velge å deaktivere eller aktivere enkeltapper. Her handler det meste om funksjoner, som å skru av Wi-Fi og å dempe lysstyrken i skjermen for eksempel.

Ett av valgene nærmer seg imidlertid appene – strømsparemodusen kan deaktivere bakgrunnssynkronisering. Dermed vil mange av appene som trekker strøm i bakgrunnen bli arbeidsledige.

LG G2 har i utgangspunktet veldig god brukstid på en lading. Batterisparefunksjonen gjør den enda bedre.
LG G2 har i utgangspunktet veldig god brukstid på en lading. Batterisparefunksjonen gjør den enda bedre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Viser deg hvor lang tid du har igjen

Det er verdt å merke seg at alle strømsparevarianter vi har vært borti skrur ned hastigheten på systembrikken, i tillegg til å gjøre en rekke andre ting som brukeren noen ganger kan velge selv. Det er altså neppe slik at du vil ha strømsparing aktivert på G2 hele tiden.

Alle nyere Android-mobiler har batteristatistikk, som kan vise deg hva som bruker strøm på telefonen din. Her får du se en graf over forbruket den siste tiden, og grafen fortsetter noen timer inn i fremtiden, basert på at forbruket fortsetter slik det har vært.

Vi liker at G2 løpende gir en omtrentlig oversikt over hvor lang batteritid som gjenstår ved et gitt aktivitetsnivå. Vi har sett løsningen før, men LGs variant ser ut til å være relativt presis.

Ha et aktivt forhold til dataforbruket

Såkalt bakgrunnsdata er viktig også for deg som ikke bare skal spare strøm. I utlandet kan det være svært strategisk å deaktivere dataintensive bakrunnssysler. Det er stor forskjell på å deaktivere bakgrunnsdata og på å skru av datatilkoblingen helt.

Sistnevnte gjør at mobilen mister tilgang på data over mobilnettet i sin helhet. Å deaktivere bakgrunnsdata gjør at apper ikke lenger kan bruke tilkoblingen slik de vil, mens de ligger i bakgrunnen. Den eneste ulempen ved å ha dette valget aktivert, er at du må oppdatere innholdet i appene og tjenestene dine ved å manuelt trykke på oppdater-knappen, og la appen ligge fremme mens den jobber.

Ved første øyekast likner datamåleren i LG G2 på de du finner i de fleste andre Android-mobiler. I realiteten har LG gjort noen viktige endringer.
Ved første øyekast likner datamåleren i LG G2 på de du finner i de fleste andre Android-mobiler. I realiteten har LG gjort noen viktige endringer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Hvor får du internett fra?

G2 har en rekke smarte tillegg i skjermen som viser deg hvordan dataforbruket ser ut. Her kan du for eksempel skru av og på om dataforbruk gjennom Wi-Fi skal telle med. Funksjonen kan muligens være nyttig på steder der midlertidig Wi-Fi kjøpes etter datamengde. Uansett kan det være interessant å se hva man har spart på å ikke bruke 3G-tilkoblingen i landet man er i.

Denne flotte funksjonen gjør at du kan kopiere ut alt du trenger fra en tekst, eller andre steder, og lime inn igjen etter tur der du trenger informasjonen. Veldig praktisk, og ikke noen utbredt funksjon.
Denne flotte funksjonen gjør at du kan kopiere ut alt du trenger fra en tekst, eller andre steder, og lime inn igjen etter tur der du trenger informasjonen. Veldig praktisk, og ikke noen utbredt funksjon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Vi liker at det er mulig å fortelle LG G2 hvilke Wi-Fi-tilkoblinger som er mobiltelefoner. Ved å velge "Mobil hotspot" i valgmenyen, når nettstatistikken vises, får du opp en oversikt over tilkoblede Wi-Fi-soner. Her kan du krysse av i en liste for hvilke av tilkoblingene som egentlig er mobiltelefoner.

Valgene du tar her gjør at mobiltelefonen kan oppføre seg forskjellig, avhengig av hvilket trådløst nett den er på. Hvis den bare har et mobilnett tilgjengelig, skal den hindre apper i å utveksle bakgrunnsdata også for disse, mens en vanlig, fast, Wi-Fi-tilkobling ikke vil få de samme begrensningene.

Effektiv kopiering

Kopiering og liming er viktige funksjoner for å bruke mobilen effektivt. Vanligvis er ikke dette så effektivt håndtert på mobiler. Som regel må du kopiere én ting om gangen, og du ender opp med å gå frem og tilbake mellom apper.

LG G2 lagrer alt du kopierer i en lang liste som bare heter "klipp-brett". Selv om oversetterjobben kanskje kunne vært gjort bedre, er funksjonaliteten gull verdt.

Hvis du for eksempel skal hente ut informasjon fra en tekstmelding, eller en e-post, kan du bare kopiere alt du trenger. Når du så har kopiert det du skal ha med deg videre kan du åpne notatet eller meldingen, og lime alt inn etter tur. Supersmart.

På neste side kan du lese om flere smarte funksjoner på LG G2

Her kan du lesere flere proffguider:

Gå til side

LG G2 32GB

LG G2 16GB

LG G2 32GB   Les mer »

LG G2 16GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen