Problemet med IPv6-overgangen

Problemet med IPv6-overgangen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

IP-adresser

For å kunne koble seg til internett må en enhet (eksempelvis en PC) ha en unik IP-adresse.

Dagens IPv4-system er 32-bit og gir 4.2 milliarder (232) adresser. IPv6-systemet er 128 bit og gir 2128 adresser.

I 1980 mente mange at 4.2 milliarder IP-adresser var mer enn nok, men nå viser seg at situasjonen kommer til å bli akutt i år 2010 eller 2012.

Det største problemet med implementering av IPv6 er ifølge utviklerne som jobber med saken er at IPv6 ikke er bakoverkompatibel med dagens protokoll, nemlig IPv4.

Mange IPv6-enheter klarer ikke å kommunisere med enheter som kun støtter IPv4. Lederne for organisasjonen Internet Engineering Task Force innrømmer nå at de har gjort en for dårlig jobb med utvikling av standarder for 13 år siden.

Meningen var, i starten av utviklingen av IPv6, at en såkalt Dual-Stack-modus skulle løse utfordringen med at IPv4- og IPv6-enheter kunne eksistere sammen, og at overgangen til IPv6 skulle skje gradvis. Dette har imidlertid ikke skjedd.

Det utviklerne "glemte" var at noen IPv4-enheter kommer aldri til å bli oppgradert slik at de støtter IPv6, og at noen IPv6-nettverk må kunne kommunisere med IPv4-enheter.

Talsmenn for IPv6 mener mangelen på en bro mellom IPv4 og IPv6 er den viktigste årsaken til at de fleste nettleverandører og større bedrifter ikke har tatt i bruk IPv6.

IETF har nå tatt utfordringen, og driver nå med utvikling av verktøy som skal gjøre overgangen fra IPv4 til IPv6 mulig, og skal etter planen gjøre verktøyene tilgjengelig mot slutten av 2009. Det dreier seg blant annet om Dual-Stack Lite og NAT64 – sistnevnte skal kunne oversette IPv6-pakker til IPv4-pakker, og omvendt.

(Kilde: Networkworld)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen