Privat nettlesing ikke så privat

Mange nettlesere tilbyr nå en funksjon som skal gjøre det mulig å surfe på nettet uten å legge spor, en såkalt privat nettlesing. Det er en funksjon som gjerne sletter spor etter surfingen, den skal blant annet slette informasjonskapsler, midlertidige filer og surfehistorikk. Nå viser en fersk undersøkelse at surfehistorikken i mange tilfeller ikke blir slettet.

IT-forskeren Dan Boneh ved Stanford University har undersøkt denne funksjonen i Firefox, Internet Explorer, Chrome og Safari. Undersøkelsen gikk blant annet ut på å sjekke hva slags sider som ble besøkt ved bruk av denne funksjonen, og ikke overraskende dreide seg for det meste om pornosider.

Undersøkelsen viste altså at i noen tilfeller ble ikke surfehistorikken slettet. Dette skjedde eksempelvis dersom det aktuelle nettstedet brukte sikker forbindelse. Videre viste undersøkelsen at enkelte utvidelser eller tilleggsprogrammer for nettlesere, faktisk bidro til at informasjonen ikke ble slettet, det vil si informasjon som brukeren trodde var blitt slettet. Dette gjaldt eksempelvis utvidelser som brukes som søkeverktøy.

Resultatet av undersøkelsen skal etter planen presenteres på en Usenix Security-konferanse i Washington, DC i perioden 11.- 13. august.

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen