Prisene detter ...

Går du to år tilbake i tid, og ser på hva du måtte betale for et akseptabelt kamera den gangen, og sammenlikner det med hva du får og hva du betaler i dag, er det tydelig at mye har skjedd.

Vi legger kanskje ikke så godt merke til det til hverdags, for prisene går langsomt nedover, og spesifikasjonene langsomt oppover. Men alt i alt får du nå kameraer du for få år siden bare kunne drømme om til priser du bare kunne drømme om.

Kompaktkamera
Vi kikket nettopp i produktguiden for å se hvordan det lå an, og ble faktisk overrasket selv. I kategorien kompaktkamera finner du bare åtte modeller med laveste pris høyere enn 5000 kroner. Dette er nesten utelukkende spesialistkameraer, og de fleste er fra Leica. Det finnes ytterligere 5 modeller mellom 4000 og 5000. Men det betyr at med mindre du stiller veldig spesielle krav, får du stort sett det kameraet du har lyst på til under 4000 kroner.

I tillegg til kameraet må du også ha minnekort. I skrivende stund, koster det billigste 2GB SD-kortet 139,- kroner, og et Sandisk Extreme III med samme kapasitet koster fra 259,-. Dette kostet nesten 3 ganger så mye i november i fjor.

Dette betyr for deg som forbruker at du i dag kan gjøre svært gode kjøp, og statistikken viser at folk benytter seg av det.

Knut Førsund, informasjonssjef i Fotorådet, sier at selv om prisene går ned, kjøper ikke folk billigere utstyr, de kjøper bare bedre, slik at gjennomsnittsprisen på et kompaktkamera er omtrent nøyaktig den samme som for ett år siden.

Dette viser at vi kjøper i forhold til hvor mye penger vi vil bruke, heller enn etter hvilke behov vi har. Det kan selvfølgelig bety at vi har store behov, men mest sannsynlig er det at vi vil ha det aller flotteste vi har råd til.

Speilrefleks
Ser vi på speilreflekskameraer, har prisene falt mye også der, men viktigst er det at utvalget i de lavere prisklassene har blitt større og kvaliteten høyere. Det gjør at mange som kviet seg for å kjøpe speilreflekskameraer tidligere, nå investerer i dette. I produktguiden, er det nå 6 ulike modeller å få til under 5000 kroner, og ytterligere 7 til under 6000. Og vi er meget imponerte over kvaliteten på det som tilbys.

Digitalt speilrefleks har blitt billig og bra.
Digitalt speilrefleks har blitt billig og bra.

Knut Førsund kan fortelle at i år 2000, kostet et filmbasert speilreflekskamera i snitt 4200 kroner, mens et digitalt i snitt kostet ca 40 000 kroner. I dag koster de billigste digitale ca 4500. Vi nærmer oss med andre ord den prisen analoge kameraer hadde for 7 år siden (selv om vi ikke må forveksle gjennomsnittspris med minimumspris).

Dersom du er i markedet for et digitalt kamera, er det med andre ord ikke så mye vits å vente lengre. Har du lite penger, er det enormt mye å få brukt, og der er prisene meget gunstige, siden utviklingen går så fort. Du finner ganske mye i bruktmarkedet vårt.

Noen vil alltid ønske å vente på det neste, som er enda bedre. Men da er det viktig å huske at de bildene du ikke tar nå, de får du aldri tatt. Noe nytt og bedre vil alltid være like om hjørnet, så skal du vente, vil du aldri få kjøpt noe som helst.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen