Presset ut for fildelingsforelesning

Jorge Cortell ble nylig presset til å gå av som foreleser ved det polytekniske universitetet i Valencia, av universitetets administrasjon. Cortell har forelest om opphavsrett på universitetet i over 5 år, og skulle for to uker siden holde en forelesning om fordelene og lovlig bruk av fildeling. Han skulle også forsøke å bevise at fildeling er lovlig i mange tilfeller, siden plateselskapene i Spania har gått ut i mediene og hevdet at fildeling er ulovlig.

Stort sett alle spanske medier har dekket saken, som blir fremstilt som sensur på et av landets ledende universiteter. Siden universitetet selv har forsøkt å dekke over saken, blant annet ved å hevde at Cortell aldri har vært foreleser hos dem, så er det historien som den er gjengitt her hovedsaklig fra Cortells synspunkt.

Dagen før forelesningen skulle holdes, forsøkte rektor å stoppe den ved å stenge forelesningssalen for Cortell. Cortell forsøkte å få tid i andre forelesningssaler, men ble fort nektet forelesningstid her også. Forelesningen, som varte i 5 timer, ble til slutt holdt i universitetets kantine, foran 150 studenter.

Senere samme dag som forelesningen ble holdt, fikk Cortell en telefon fra lederen for Masters-programmet ved universitetet, som hadde blitt instruert av rektor å sørge for at han aldri underviser her igjen. Cortell ble også bedt om å fjerne alle lenker til universitetet fra nettsiden sin, og fikk beskjed om at han måtte si opp. Da media fikk tak i saken, uttalte viserektor for kommunikasjon at Cortell aldri hadde vært foreleser på universitetet, og at han bare hadde holdt noen få forelesninger.

Blant annet spanske plateselskaper presset rektor ved universitetet i denne saken. Universitet ble truet med tvangsinspeksjon av programvarelisenser fra SGAE, en organisasjon som beskytter opphavsretten til forfattere og redaktører.

Cortell forteller selv om hendelsen på sin nettside. Om du forstår spansk kan du lese mye mer om saken i spanske medier, og du finner lenker nederst på Cortells nettside.

Kilde: Jorge Cortell

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen