Presser prisene

Post- og Teletilsynet har funnet at selskapene Telenor, Netcom, Tele2 og Teletopia har en sterk stilling i det norske mobilmarkedet. Derfor har tilsynet bestemt at Telenor og Netcom skal pålegges et pristak på terminering av mobilsamtaler fra andre mobilnett.

Med terminering menes den operasjonen netteieren foretar når en samtale mottas fra et annet mobilnett og overføres i kunder til eget nett.

Et eksempel kan være slik: Hvis du har et Talkmore-abonnement, ringer du fra Netcoms nett. Hvis du da ringer til en som for eksempel har Telenor-abonnement, må Chess betale Telenor for at samtalen skal bli overført til Telenors mobilnett.

Per i dag tar Telenor en gjennomsnittspris på 73 øre per minutt for å videreføre samtaler fra andre operatører. Netcom tar gjennomsnittlig 1,01 kroner per minutt for den samme handlingen. Post- og Teletilsynets pristak på de to operatørene gjør imidlertid at Telenor og Netcom fra 1. november ikke får lov til å ta mer enn henholdsvis 68 og 91 øre per minutt.

Fra 1. juli neste år tvinges de to selskapene til å senke prisene ytterligere. Da blir Telenor nødt til å ha en minuttpris på maks 65 øre, samtidig som Netcom må ned på 83 øre. Tilsynets bestemmelser vil gjelde ut neste år.

400 millioner til kundene?
Om operatørene velger å la kostnadskuttene komme kundene til gode, vil det være grunnlag for å abonnentene besparelser på over 400 millioner kroner (eksklusive moms) i året.

At Netcom får strengere pålegg enn Telenor, begrunner tilsynet med selskapets unike posisjon i det norske mobilmarkedet, i tillegg til meldinger om både lavere kostnader og høyere avkastning enn Netcom.

I sin pressemelding skriver tilsynet at reduksjonene i termineringsprisene gir grunnlag for å sette ned sluttbrukerprisene på samtaler til mobilnett, samt at den største besparelsen bør komme fastnettkundene til gode på grunn av at mesteparten av mobiltermineringstrafikken kommer fra fastnett.

Direktør i Post- og Teletilsynet, Willy Jensen, er klar i sin tale til Telenor og Netcom:

- Jeg forventer at både fastnett- og mobiloperatører reduserer sine sluttbrukerpriser som en følge av de vedtatte prisreduksjonene. En lojal oppfølging fra aktørene side vil komme forbrukerne til gode gjennom lavere sluttbrukerpriser for alle kunder, sier han i en pressemelding.

(Kilde: Post- og Teletilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen