Presenterer ny Itanium-prosessor

Intel viser fortsatt tro på Itanium-plattformen og kommer denne uken til å vise fremtidsplanene for denne arkitekturen. Det forventes en ny prosessor i form av "Poulson".

Denne vil trolig bli en etterfølger til "Tukwila" (tidligere "Tanglewood") som lanseres i 2007. "Poulson" vil derfor neppe bli introdusert før slutten av samme år eller i 2008. Intel kommer til å gi noen detaljer på Intel Developer Forum om planene for IA64.

Dessverre for Intel er tendensen slik at mange har gått vekk i fra Itanium og vurderer andre arkitekturer som IBM Power5, AMD Opteron, Sparc og Xeon EM64T - selv om enkelte av disse ikke på langt nær har samme egenskaper som IA64-plattformen.

Til informasjon kan det nevnes at Intel ikke klarte målet sitt for Itanium-salg i 2004. IDC spådde i 2000 at Itanium ville være en 28 milliarder dollar handelsvirksomhet i 2004, men tallene landet i stedet på bare 1,4 milliarder. Spådommen bommet dermed med ca. 95 prosent.

Hewlett-Packard sto for 76 prosent av Itanium-salget i fjor, mens IBM, Dell, SGI, Fujitsu kommer på de neste plassene. Det faktum at Hewlett-Packard går videre med sin Itanium-satsing var nok et gledens øyeblikk for Intel. IBM ser ut til å være mindre interessert i denne plattformen og vil trolig kaste ut IA64 til fordel for egen Power5-plattform.

De første Itanium-prosessorer på veikartet fra Intel er nå "Montecito" og "Tukwila". Førstnevnte får doble kjerner, mens "Tukwila" får fire kjerner. Spesifikasjonene vil trolig endre seg etter hvert for å skalere bedre med IBMs Power-plattform - som nok kan karakteriseres som den farligste konkurrenten til IA64.

(Kilder: Cnet, The Register)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen