"Prescott" treffer nettet


(Bilde: HKEPC)

Spekulasjonene om "Prescott" sin prosessordesign har nådd nye høyder etter at ZDNet publiserte en artikkel som påstår at det blir langt flere pipeline-faser i prosessoren. Skal vi ta dem på ordet, vil nemlig "Prescott" få 30 pipeline-faser i stedet for dagens 28, i tillegg til 1 MB L2-hurtigbuffer og 13 nye "SSE3"-instruksjoner på innsiden.

Hvis vi tar med 8 "decode stages" i pipelinen, har dagens Intel Pentium 4 "Northwood" allerde en ganske lang pipeline på 28 faser, og "Prescott"-versjonens tretti legger til to ekstra. Sammen med 90 nanometersprosessen til Intel vil dette gjøre at "Prescott" kan nå nye høyder i klokkehastigheter, men hvorvidt den faktisk blir raskere er vanskelig å si.

En lengre pipeline fører til at det tar lengre tid å rette seg etter feil, ettersom data har en lengre vei å gå i prosessoren. "Prescott" kan dermed bli tregere på samme klokkefrekvens enn dagens "Northwood", i operasjoner med mye uforutsigbare data, men raskere på lange forutsigbare utregninger.Ingen "pinner" på sokkel 775-prosessoren
(Bilde: PC Online.cn)

Flotte bilder, rar skrift
Utenom dagens "pipeline"-nyheter, er "Prescott" i ferd med å bli en liten nettstjerne etter å ha blitt avbildet i forskjellige bekledninger på nettsteder i Asia.

Blant annet har et nettsted i Kina fått med seg en Intel Pentium 4 2,8 GHz "Prescott"-prosessor på sokkel 775 ("T"), et Grantsdale-hovedkort og et Radeon 9600 Pro-kort med PCI Express 16x fra ATI. Dessverre virker det som om testen har blitt utført med én enkelt PC2700 (DDR333)-minnemodul, og at de dermed har mistet muligheten til å teste systemet til det ytterste.

I minne- og CPU-testene i Sisoft Sandra, scoret "Prescott" 2,8 GHz betraktelig lavere enn en Pentium 4 3,2 GHz "Northwood", men høyere enn en 2,6 GHz-variant. Den gjorde det derimot bedre i cache-testene, med sin 1 MB L2.

Testen er naturlig nok skrevet på Kinesisk, men bildene er svært så interessante. Testen kan leses i sin helhet her. Det har også dukket opp en del bilder av "Prescott" 2,8 GHz på en nettside i Hong Kong.

Intel Pentium 4 "Prescott" med sokkel 775 ventes på markedet i februar med priser fra $163 for 2,8 GHz-versjonen til $999 for 3,4 GHz "Extreme Edition". Sokkel 478-versjoner av 90-nanometers-prosessoren figurerer allerede på prislistene, men er enda ikke på lager.

(Kilder: ZDNN, X-Bit Labs, PC Online.cn, HKEPC, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen