Prescott64 aktuelt lenger frem i tid?


Påstått Intel "roadmap" - publisert tidligere i høst

En kilde hos Xbit Labs har sagt at Prescott inneholder utvidelser til 64-bit, men at disse av en eller annen grunn ikke vil være aktive når Intel lanserer den. Det blir også sagt at disse ikke er kompatible med AMD64, og dermed bygger på en helt annen arkitektur. Tankene går dermed litt tilbake i tid da det ble påstått at Intel også utviklet en hybrid-prosessor - parallellt med AMD Hammer - men at denne aldri ble satt ut i livet grunnet manglende software-støtte.

Mulige utvidelser til 64-bit i Prescott høres relativt logisk ut, med tanke på konkurransen fra AMD Opteron og Athlon 64, som kan prosessere både 32- og 64-bits kode.

I den senere tid har Intel påstått hardnakket at selskapet kommer til å kjøre rene 32-bits og 64-bits løp, ihvertfall frem til 2005/2006. Er de påståtte utvidelsene i de første Prescott-prosessorene noe som vil bli aktuelt å aktivere så langt frem i tid? Trolig vil Intel trå meget varsomt for ikke å ødelegge fokuset på sin egen 64-bits Itanium-prosessor.

Etterhvert vil nok behovet for 64-bit uansett presse seg frem, men ikke før om et par år. I en overgangsfase vil det høyst sannsynligvis være nødvendig med løsninger som kan prosessere både 32- og 64-bits. AMD har allerede en prosessor som gjør dette på hardware-basis. Intel har holdt kortene tett til brystet, men det faktum at en soft-emulator for kjøring av 32-bit ikke høres ut som en meget god løsning, gjør at 64-bits utvidelser i Prescott kan synes ganske naturlig, dersom man ser litt fremover i tid. Når 64-bits blir mer aktuelt er det nok først og fremst Intel Tejas som får oppgaven med å hamle opp med AMDs allerede godt etablerte hybrid-prosessorer.


Intel "Tejas" - kilde: The Inquirer

Selv om AMD må sies å ha gjort en meget god jobb med å skaffe støtte til Opteron og Athlon 64, har nok Intel enda bedre grunnlag for å tvinge brukerne over på nye plattformer dersom nødvendig. Vi venter derfor med spenning på Prescott og senere Tejas (2005).

Rykter om Prescott sin utsettelse fortsetter å florere. En artikkel publisert på det japanske nettstedet Akiba PC Watch påstår at Prescott ikke vil ankomme markedet før 2. kvartal til neste år, men den blir "papirlansert" i februar. Dette betyr at Prescott dermed kan bli lansert likt med Intels "Grantsdale" brikkesett. Foreløpig ser det ut som om ingen virkelig vet når Prescott egentlig vil være tilgjengelig for forbrukerne - ikke engang Intel.

 

(Kilder: Chip-Architect, The Inquirer, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen