Prateglade får bøter

Boten for kjøre bil samtidig som du prater i mobiltelefonen uten håndfri økte fra 1000 til 1300 kroner i februar i år. Men dette har ikke skremt norske bilister til å legge fra seg mobiltelefonen. Så langt i år har politiet skrevet ut nærmere 3000 bøter. Dette er over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Bruk av håndholdt mobil har vært forbudt siden år 2000, og i den siste tiden har politiet intensivert kampen mot prateglade bilister.

- Økningen gjenspeiler nok at politiet slår hardere ned på mobilbrukere nå. Men jeg har også inntrykk av at flere bilførere bruker mobiltelefonen nå enn tidligere, sier fungerende sjef for Utrykningspolitiet Tor Svalastog.

Legger ikke på
Det har vist seg at vi ikke klarer å avslutte samtalen selv om vi blir vinket inn av politiet, og det rapporteres om bilister som nekter å legge fra seg mobiltelefonen når politiet ber om det.

- Folk sitter og kjører med telefonen på øret, og når vi vinker dem inn, fortsetter de å prate i telefonen, sier Svalastog.

Forskning viser at det å kjøre bil samtidig som du prater i mobiltelefonen, kan føre til farlige situasjoner. Dette er fordi vi får lengre reaksjonstid og blir mer ukonsentrert. Slik situasjonen er nå ser det ikke ut til at vi tar dette problemet så tungt.

Ikke bare bøter
I tillegg til bøter kan du også oppleve problemer med forsikringsselskapet om det skjer en ulykke som følge av at du ikke har brukt håndfri når du prater.

Statskassen har i år mottatt 3,9 millioner kroner fra folk som er tatt for å kjøre bil og prate i mobilen uten håndfri, ifølge Statens innkrevingssentral.

(Kilder: BA, NRK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen