Prat i mobilen på flyet

Bruk av mobiltelefoner i fly er ulovlig på grunn av risikoen for at signalene kan påvirke navigasjonssystemet. Men med et nytt system som bruker en basestasjon i kabinene til å overføre samtalene til en satellitt, kan flyselskapene snart åpne for bruk av mobiler om bord i fly.

I februar fikk Airbus og flybransjens telekomselskap, SITA, klarsignal til å opprette fellesskapet OnAir, som skal tilby tele- og IT-tjenester til flypassasjerer.

Tirsdag denne uken meldte OnAir at de har inngått avtaler med to europeiske flyselskap; TAP Air Portugal og britiske BMI. Avtalene innebærer at passasjerer, på enkelte strekninger, kan ringe med sine egne mobiler.

I første omgang dreier dette seg om prøveordninger som vil foregå i 2006 over perioder på tre måneder. Den offisielle lanseringen er planlagt å skje i løpet av 2007.

Forsøkene og lanseringen av dette systemet er avhengige av at løsningen sertifiseres og godkjennes av myndighetene. Foreløpig er ikke alt utstyret ferdig utviklet.

Jobbe i lufta
- Våre undersøkelser viser at passasjerene på første klasse er svært opptatte av to ting: De vil komme seg raskt gjennom flyplassen, og de ønsker å kunne jobbe mens de er i lufta, sier BMI-sjef, Nigel Turner, til flere britiske medier.

- Vi er sikre på at mange reisende vil glede seg over muligheten for å fortsatt være tilgjengelig mens de befinner seg i flyet, sier Turner.

Først og fremst skal basestasjonene installeres i selskapets Airbus A320-fly, men det foreligger også planer om å bruke systemet på alle BMI-avganger.

Mange skeptikere
Flyselskapet BMIs egne markedsundersøkelser viser at passasjerene ønsker seg muligheten til å bruke mobilen om bord. Dette er stikk i strid med resultatene av en markedsundersøkelse, gjennomført av Association of Flight Attendants (AFA).

AFA er USAs største fagforening for kabinpersonell, og de spurte over 700 passasjerer om hva de mente om bruk av mobiltelefoner i fly.

Undersøkelsen viste at 63 prosent av de spurte ville beholde dagens forbud om bruk av mobiler i fly. Mange var skeptiske til en oppheving av dette forbudet – ikke bare på grunn av sikkerheten, men også fordi reiser ville kunne bli mer ukomfortable med tanke på støy. Hele 82 prosent mente at graden av komfort ville svekkes dersom mobilbruk i fly tillates.

OnAir anslår at systemet som gjør det mulig å oppheve forbudet om bruk av mobiltelefoner i fly, vil være tilgjengelig for flypassasjerer over hele verden i løpet av 2007. I USA antas imidlertid sertifiseringen å kreve noe mer tid.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen