Anmeldelse
Ben Kingsley, Jake Gyllenhaal og Gemma Arterton i Prince of Persia.

Praktisk perserprins

Vi befinner oss i det antikke, mystiske og eksotiske Persia, i en tid med magi og sverdsvingende helter. Gategutten Dastan imponerer den persiske kongen med sitt heltemot og parkour-skills på markedet en dag, og blir adoptert inn i kongefamilien. Flere år senere forbereder de persiske styrkene seg på et angrep på den hellige byen Alamut – og med Dastan i sentrum blir vi vitne til en kongelig maktkamp som kan ende med verdens undergang...

Prince of Persia: The Sands of Time er blant de seneste fra Disney-studioets grandiose produksjoner for ungdom, med et budsjett på opptil 200 millioner dollar. Regissøren er veteranen Mike Newell som i nyere tid er mest kjent for Harry Potter and the Goblet of Fire, samt Four Weddings and a Funeral. Jerry Bruckheimer er produsent og er kjent for sine produsentroller i diverse Michael Bay-filmer, Pirates of the Carribean-serien og diverse krimserier. I hovedrollene finner vi Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley og Alfred Molina.

Klassisk eventyr med parkour

Denne filmen er basert på en spillserie som begynte i 1989 med utgivelsen av Prince of Persia til Apple II, en 8-bit datamaskin. Spillene er actionorienterte og involverer ofte hopping og klatring på vegger og hindere for å komme seg fra ett punkt til et annet, ofte kalt parkour nå i moderne tid. Spillselskapet Ubisoft har produsert titler til serien i de siste årene, og de står også bak en annen serie som heter Assassin's Creed. Tankene gikk umiddelbart til sistnevnte da jeg så filmen: her blir vi servert herlige og livaktige orientalske miljøer med mye hopping, klatring og idiotiske vakter man må løpe fra eller meie ned.

Prince of Persia fanger med andre ord en god atmosfære med sine visuelt sett herlige byer, orientalske estetikk og episke fortelling. Filmen er et vaskeekte eventyr med alle riktige elementer på plass – enorme og vakre byer, store armeer, heroiske prinser, vakre prinsesser og slu skurker. Samt hopping og spretting, maktkamp og strutseløp. Jepp, strutseløp. De som er på jakt etter noe annet enn et klassisk eventyr kan snu i døra, for dette er på alle måter en konvensjonell film med den sedvanlige Disney-tryggheten på plass.

Litt for raskt

Selv om premisset for filmen er nettopp et klassisk eventyr med alle de klassiske elementene, kan man likevel spørre seg selv: fungerer det? Byr filmen på godt nok utført action, passe dose humor og forståelige, men likevel smarte fortellingsintriger? Man aner for eksempel raskt hvem sjefsskurken er, men ved hjelp av litt kreativitet får vi også grobunn for å stille spørsmål ved andre rollefigurer. Hvem er med på den onde mesterplanen? Slike ting bidrar på en positiv måte til å holde interessen oppe. Actionsekvensene, humoren og romantikken balanserer hverandre også på en utsøkt måte, selv om det sistnevnte muligens blir litt for klønete fremstilt.

Jeg har litt å utsette på Jake Gyllenhaal, ikke fordi han ikke spiller godt, for det gjør han, men fordi utseendet hans ikke er troverdig i en slik persisk setting. Så selv om han og de andre spiller godt nok til å være en slik lettbeint film, passer han rett og slett ikke inn utseendemessig. Noen deler av filmen føles også litt mangelfulle eller forhastede, som blant annet scenene hos Alfred Molinas skatteunnvikende entrepenør Sheik Amar. Det er potensielt morsomt og spennende, men vi blir vist til døra raskere enn strutsene kan løpe. Hele opplegget med at Amar og gjengen hans senere i tillegg blir allierte er også i det mest lettvinne laget. Likevel, slike stavhopp i historiefortellingen er nødvendige for å opprettholde det raske tempoet vi vanligvis har i dagens filmer, og Prince of Persia kommer ut av det med skinnet i behold.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Prince of Persia: The Sands of Time er en flott eventyrfilm for nesten hele familien. Den blir aldri kjedelig eller for smart for sitt eget beste, og vet å holde seg til sine trygge konvensjoner. Potensiell kjedsomhet blir byttet ut med vidunderlig estetikk og heseblendende action, samt en fin dose med katt-og-mus-lek.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen