Powershot S90 – kraftpakke i lommeformat

Lite, men kraftig.
Lite, men kraftig.

Det forrige kameraet av denne typen het S80, og kom for fire år siden. Kameraet var bra, men det var så klumpete, at selv folka hos Canon Norge innrømmet at det ikke var videre pent å se på.

Mye skjer på fire år, og dagens modell ser meget interessant ut. Kameraet er en direkte konkurrent til Panasonic LX3, men siden det er nyere, kan vi også forvente mer.

S90 er laget for høy bildekvalitet og kompakt utførelse. Det første får vi blant annet ved at Canon har innsett at megapiksler ikke er alt, og dermed redusert oppløsningen i forhold til det for eksempel G10 hadde. Med en oppløsning på 10 megapiksler på en brikke på 1/1,7 tommer, gir det 45% større piksler enn på G10. Sammen med bedre algoritmer hevder Canon at du oppnår ¼ av bildestøyen du hadde fra G10. De hevder samtidig at du får fire ganger det dynamiske omfanget (to stopp), som er en ganske formidabel økning, dersom det stemmer.

Når dette kombineres med et objektiv som har blender f/2.0 på vidvinkel, betyr det at man på vidvinkel har en hel blender mer å rutte med enn de aller fleste andre kameraer. Dobbelt så mye lys slipper inn, og man kan klare seg med en ISO-verdi lavere. Alt dette bør gi dramatisk utslag på støynivået.

Kontrollring rundt objektivet, og egen knapp for å velge funksjon på ringen.
Kontrollring rundt objektivet, og egen knapp for å velge funksjon på ringen.

Selv når kameraet er slått av, stikker objektivet litt ut. Det er fordi det er en kontrollring rundt objektivet som du kan bruke til å stille nesten det du ønsker. Et naturlig valg er å bruke den til å zoome med, men du kan også stille manuell fokus, hvitbalanse, lukker, blender ISO-verdi eller andre ting. Sånt gjør bruken av kameraet mye mer intuitivt (hvis du husker hva du har satt ringen til å styre), men det passer bare på de litt større kameraene. Det er en egen knapp på kameraet for å velge funksjon på kontrollringen.

Kameraet er et lite hakk mindre enn Panasonic LX3, har tilsvarende objektiv, med brennidder på 28-105mm f/2.0-4.9 og optisk bildestabilisator.

Kameraet har alle vanlige manuelle funksjoner, og har støtte for RAW. Sammenliknet med det nye G11, mangler kameraet noen av de mest avanserte funksjonene, som lukkertider ned til 1/4000 sekund, kontinuerlig fokus i manuell modus (har det kun i automodus) og et par andre ting. Telen er litt kortere med 105mm mot 140mm på G11. I tillegg har G11 vridbar skjerm, optisk søker, bedre grep og et par andre ting som kan forsvare den høyere prisen.

Stor skjerm med høy oppløsning.
Stor skjerm med høy oppløsning.

Skjermen er på 7,6cm (3 tommer), og har en oppløsning på 461 000 punkter, som bør gi en skarp og god skjerm, og det trengs, siden kameraet ikke har optisk søker.

Med den store blenderen og den kompakte utførelsen i kombinasjon med høy bildekvalitet og mange manuelle muligheter vil nok tiltale mange. Det er likevel ikke et billig kamera. Det får en veiledende pris på 4699,- kroner når det kommer på markedet i oktober.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen