Power7 tar RISC videre

Med gjentatte utsettelser av Intels Itanium og en meget usikker fremtid for Sun Sparc, kan IBMs kommende Power7-prosessor gjøre rent bord.

Akkurat slik det ser ut nå er Power7 verdens raskeste prosessor dersom man går ut i fra antall gigaflops. Prosessorens 8-kjernes-arkitektur gir 256 gigaflop, med andre ord 32 gigaflop per kjerne.

Ytelsestallene har vært såpass overbevisende at USAs National Center for Supercomputing Applications bestilte en maskin for lenge siden og blir den første som får prosessoren i drift i 2010.

Power7 havner tilbake på "out-of-order"-eksekvering og ligner derfor mer på Power5 enn på Power6. I praksis betyr dette at man har generelt høyere ytelse på et større antall applikasjoner uten å måtte kompilere de på nytt.

  • Forbedret prosessorcache - trolig 32 MB L3 cache
  • 32 GB minne per kjerne - DDR3 / 6,4 GHz
  • 45 nm prosessorteknikk

Det ryktes at man vil støtte inntil 32 prosessorsokler (med andre ord 256 kjerner), men trolig har man testet prosessoren med langt flere sokler for å være på den sikre siden.

Vi har ventet lenge på Intels "Tukwila" (Itanium), som har blitt utsatt helt siden 2008 og som nylig ble dyttet frem til 2010. Det kan faktisk være for sent for Intel å ta opp kampen på ytelsessiden med Power7.

Tilsvarende har Sun lenge jobbet med en 16-kjerners Sparc-prosessor, men med gjentatte utsettelser og Oracles programvarestrategi pustende i nakken, ser det ikke spesielt lovende ut for Sparc.

Serverne som bruker disse RISC-prosessorene tilhører stort sett en annen klasse enn x86-servere og gir vanligvis langt høyere feiltoleranse og skalerbarhet på høy last.

I tradisjon tro forventer vi at Power7 går rett inn på førsteplassen på spec.org, men de første serverne blir neppe tilgjengelig før på senhøsten i 2010. Forhåpentligvis har det skjedd mye hos Intel og Sun innen den tid.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen