Power7 får inntil 4,5 GHz

Power7 er en interessant sammenlikning med Power6 og Power5. Rent designmessig likner prosessoren mer på Power5 enn på Power6 og bruker "out-of-order"-prinsippet for eksekvering av instruksjoner (lik P5).

Produksjonsprosessen har blitt krympet fra 65 nm til 45 nm.

Den største suksessfaktoren til Power7 vil nok være måten prosessorcachen er organisert på. Selv om man bruker tregere minne (eDRAM i stedet for SRAM), sitter L3-cachen nærmere prosessoren og gjør at man får langt lavere forsinkelse og bruker mindre fysisk plass (mer plass til prosessorkjerner).

Ifølge IBM ville en prosessorenhet brukt 2 milliarder transistorer med SRAM, mens den nå er nede i 1,2 milliarder enheter.

Uttalelser vil ha det til at forsinkelsen mellom CPU og L3 cache på P7 bare er 1/6 av P6.

I første omgang lanseres det Power7-prosessorer med klokkefrekvenser mellom 3- og 4,1 GHz, men med Turbocore-funksjonaliteten kan man dra dette helt opp i 4,5 GHz. Til sammenlikning ble Power6 klokket på 5 GHz, men ifølge IBM skal den lavest klokkede Power7-kjernen fortsatt være raskere enn den drøyeste Power 6-versjonen.

Uten overklokking påstås det at man på en databaseserver vil ha dobbel ytelse pr. kjerne (ikke pr. prosessor) på P7 sammenliknet med P6 (og P6 var ganske rå i utgangspunktet).

På L1- og L2-cache har hver P7-kjerne henholdsvis 32- og 256 KB. L3-cachen på 32 MB deles på alle kjernene, med andre ord blir det 4 MB pr. kjerne.

Den offisielle Power7-lanseringen i Norge skjer for øvrig i dag ute hos IBM.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen