Power6 på 5 GHz kan telle til 10

IBMs Power6-prosessor ser ut til å bli en svært interessant oppgradering - ikke bare fordi den kommer med såpass høy klokkefrekvens, men også fordi den har et instruksjonssett som er relativt oppsiktsvekkende. 

AltiVec-instruksjonssettet, også kjent som VMX, har støtte for å telle fra 0 til 9 og utvider dermed mulighetene fra ren binær prosessering til desimaltall. Dette er spesielt nyttig i en del beregningstilfeller der man i dag har krevd en eller annen programvare for å gjøre avrundninger. Ved å gjøre dette direkte på CPU-en kan man øke ytelsen med opptil 7-gangeren.

Ifølge uttalelser hos IBM (Brad McCredie), vil Power6 kjøre på klokkefrekvenser mellom 4- og 5 GHz. Overføringshastigheten økes til 300 Gbps på selve prosessoren og bussen (dvs. ca. 75 GB pr. sekund). Prosessoren utvikles med 65 nm produksjonsteknikk og 0,8V design. 

Status på all data i prosessoren lagres for hver syklus - alle jobbene som allerede er underveis kan dermed sendes til en annen CPU ved alvorlig hardwarefeil. Dette er en finesse som finnes på stormaskinene, men altså til neste år blir tilgjengelig fra 2-veis.

Power6 vil definitivt være tilgjengelg i en dobbelkjerneversjon. Hver av kjernene får 4 MB L2 cache, mens det rapporteres om 32 MB L3 cache. Sistnevnte er noe rart siden dagens Power5+ fås med opptil 72 MB L3 cache. På virtualiseringsbiten støttes opptil 1024 separate partisjoner.

Dersom alle disse spesifikasjonene faller på plass kan Power6 bli en svært attraktiv prosessor fra 2-veis-løsninger helt opp til de virkelig store superdatamaskinene. Typiske oppgaver for Power-arkitekturen i dag er databaseprosessering, applikasjonsservere og spesielt høytytende tallknusingssystemer.

Power6 kan vise seg å bli en svært farlig konkurrent til oppgraderingene av Sparc og Itanium, men har også et godt potensiale for å kapre kunder fra x86-plattformen - spesielt dersom man skal kjøre Linux. Dagens Power5+ prosessorer kjører på opptil 2,2 GHz og ligger helt i toppklassen på de fleste benchmarker og ytelsestester. Med en dobling av disse spesifikasjonene på Power6, er det svært god grunn for å tro at IBM med denne prosessoren kan skyve det meste av konkurransen til side dersom det ikke kommer noe revolusjonerende fra de andre prosessorleverandørene.

(Kilde: Cnet, ITworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen