Power6 blir rask!

Power-arkitekturen til IBM har etterhvert klart å bite seg fast i Linux-markedet. Dette er de samme prosessorene som sitter i selskapets stormaskiner, men som for noen år siden ble tilgjengelig i små rackmontérbare servere for små og mellomstore bedrifter.

Rent ytelsesmessig har Power gjort det relativt bra og da spesielt på grunn av den store L3 cachen på 36-72 MB (avhengig modell). Prosessorteknisk gjør IBM en god jobb med Power. Den største utfordringen har nok kanskje vært å få "portet" applikasjoner raskt nok, men med mer enn 2500 forskjellige kompatible applikasjoner og stadig flere tilgjenglig, burde det være nok for de fleste.

En del anbefalte artikler om Power finner du her:

I tillegg til en relativt god ytelse får man tilgang på IBMs virtualiseringsteknologi som er støttet direkte i hardware for AIX og Linux.

Det er konkrete planer om å utvide Power-familien til Power6 i løpet av året. Kortene holdes fortsatt noe tett til brystet, men en klokkefrekvens på 5 GHz og "dobling av ytelsen" er nøkkelord som stadig overhøres hos diverse kilder - både i Norge og utland.

Power6 vil også få en oppgradert versjon av strømstyringsfunksjonaliteten som kan sammenlignes med "Foxton" hos Intel. Detaljene er foreløpig ukjent, men klokkfrekvensen og voltstyrken kan endres dynamisk sammen med muligheten for å sette maksverdier på effektforbruket. I teorien skal serveren dermed selv finne ut hva som er optimal konfigurasjon for å holde effekten på eksempelvis 365W.

Ifølge en artikkel hos Cnet skal en IBM talsmann ha vist en oversikt der Power6 kjørte på 5,8 GHz uten å overskride en temperatur på 85 grader Celsius.

Siden klokkefrekvensen endres drastisk, er det all grunn til å tro at også den interne båndbreddekapasiteten i prosessoren og komponenter rundt denne vil øke tilsvarende.

Det rapporteres også om en rekke finesser som skal øke påliteligheten. Blant annet skal man ha vist et system som klarte å komme tilbake i normal modus uten datakorrupsjon etter 3400 tilfeldige softwarefeil. Detaljene er ikke kjent, men det høres selvfølgelig bra ut.

Power6 kommer altså i løpet av året og da er det naturlig å tro at Power6+ annonseres i midten av neste år. Førstnevnte blir laget med 65 nm teknikk og så snart 45 nm blir tilgjengelig kan nok ekte fire- og åttekjerner ligge relativt kjapt i løypa. Dagens situasjon med Power5+ er at man får denne både i 1-, 2-, 4- og 8-kjerners utgave, men alle er satt sammen av såkalte "dobbelkjernemoduler". Servermessig skalerer disse opp til 64-veis eller mer "out-of-the-box" - avhengig av hvordan man bygger serversystemet.

(Kilde: Cnet, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen