Power6-server med imponerende spesifikasjoner

Unik arkitektur for optimal båndbredde mellom prosessorkjerner
Unik arkitektur for optimal båndbredde mellom prosessorkjerner

Den første Power6-serveren er her. IBM løftet sløret av System p 570 med rykende ferske 4,7 GHz prosessorer denne uken og den kan foreløpig konfigureres opp til 16-veis.

Det påstås fra IBM selv at Power6 er den desidert raskeste prosessoren i Unix-markedet, blant annet tre ganger raskere enn en tilsvarende HP Superdome-maskin. 

Prosessoren har fått en betydelig oppgradering fra Power5+. Arkitekturen er grunnleggende endret og komponenter kan derfor ikke uten videre gjenbrukes i de nye systemene. I tillegg må det inn servicepacks på de operativsystemene som skal kjøre.

  • 4,7 GHz klokkefrekvens på CPU-ene
  • Opptil 16-veis
  • 8 MB L2-cache pr. prosessorkjerne
  • 32 MB L3 cache pr. fysiske CPU
  • Støtte for "live" flytting av harde virtualiserte partisjoner
  • 65 nm produksjonsteknikk
  • 790 millioner transistorer

Foreløpig er det altså System p 570-maskinen som har fått æren av å være først ute med denne prosessorarkitekturen. Flere modeller vil følge ved årsskiftet og den vil nok også være aktuell i bladformat. Proessoren skal etterhvert introduseres for System i og vil gjennomsyre både denne serien og System p (trolig i løpet av neste år).

Ifølge IBMs rapporter skal Power6 være spesielt godt optimalisert for lavt effektforbruk og varmeutvikling i forhold til ytelse. Pressemeldingen konstanterer at kundene skal enten kunne øke ytelsen 100 prosent eller halvere strømforbruket som følge av en dobling i effektivitet pr. W.

Power6 oppgis å ha støtte for to minnekontrollere, noe som skal gi både ytelsesøkning og redundans. Prosessoren er laget med et dobbelkjernedesign som deler en L3-cache på 32 MB og i tillegg har 8 MB L2-cache pr. kjerne. På en fullkonfigurert 16-veis System p 570 har man dermed 256 MB L3- og 64 MB L2-cache. Samme boks støtter opptil 768 GB RAM.

Prinsippet om "Capacity on Demand" vil bli videreført med Power6, noe som betyr at man får levert en fullkonfigurert maskin, men kun betaler for de ressursene man faktisk benytter (eks. 4 prosessorer og 32 GB minne).

Operativsystemessig støttes AIX 5.2, Suse Linux Enterprise Server 10 SP1 og Red Hat Enterprise Linux 4 Update (RHEL 4.5) - eller senere versjoner av disse.

(Kilde: IBM)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen