Positive labresultater på AMDs 12-kjerne

Under vår visitt på Oracle Openworld 2009 i San Francisco forrige uke, snakket vi med en rekke forskjellige operativsystem- og mellomvareleverandører om utviklingen hos prosessorleverandørene. Blant de tre mest aktuelle finner vi naturlig nok AMD og Intel på x86, samt HP, IBM og Sun på "enterprise"-prosessorer.

Detaljert informasjon kan vi dessverre ikke publisere av hensyn til taushetsavtaler og lignende, men en gjennomgåede tilbakemelding fra spesielt operativsystemleverandørene er at AMDs "Magny-Cours" med 12 kjerner ser meget spennende ut:

  • meget god ytelse
  • godt design med stor cache og flere HyperTransport-porter
  • gode egenskaper med tanke på effektforbruk, det vil si at den forbruker omtrent det samme som eksisterende prosessorer, men høyere ytelse per Watt.

Basert på de tilbakemeldingene vi fikk har den altså et stort potensiale til å hamle opp med Intels "Nehalem", selv når denne blir tilgjengelig i åttekjernevarient på 32 nm.

AMDs "Magny-Cours" bygges med 45 nm teknikk og lanseres med stor sannsynlighet allerede i perioden januar-mars. Det gjenstår å se hvorvidt den blir øyeblikkelig tilgjengelig, men uansett kan denne lanseringen virkelig sende bølger gjennom prosessorindustrien dersom tidsskjemaet holdes.

AMD har de siste årene dessverre ligget et lite hestehode bak Intel når det kommer til ytelsestall, men vil forhåpentligvis med "Magny-Cours" kunne komme tilbake til gamle takter som det var første halvdel av 2000-tallet.

Tilbakemeldingene fra ingeniørene/arkitektene hos softwareselskapene er som nevnt meget gode.

Spesielt i databasemiljøene ser man også frem til IBMs Power7, som trolig blir tilgjengelig mot slutten av 2010. Ytelsen på denne ser ut til å bli intet mindre enn enorm, men sjansen er stor for at både AMD og Intel kan nærme seg kraftig i løpet av året.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen