Porto på e-post og IM-tjenester?


EU tar parti med Microsoft og Bill Gates?

NB: Dette var årets APRILSPØK på Hardware.no.

EU har i lang tid vært under sterkt press fra amerikanske krefter, med Bill Gates og Microsoft i spissen. Microsoft med flere, blant annet Yahoo!, ønsker nemlig å innføre et lite gebyr ("porto") for sending av e-post. Dette vil ifølge ekspertene gjøre det nærmest helt slutt på spam- og virus-aktivitet, som i den senere tid har tatt fullstendig av på Internett.

Tilhengerne av forslaget trekker paralleller til det tradisjonelle postvesenet, og mener at uten porto på brev ville postkassene våre blitt oversvømt av reklame. Det har tidligere blitt gjort flere hundre forsøk på å løse spam-problematikken på nettet. X.400 er et eksempel på et slikt system, som feilet. I Norge anslås det at spam-post årlig står for 300 millioner i kostnader (kilde: Gisle Hannemyr, IFI).

I en artikkel på CNN.com går Gates langt i å lufte planene - som EU skal stemme over til sommeren. En rekke medlemsland skal være positive til forslaget - som tidligst vil tre i kraft i 2006. Vedtaket vil også gjelde land som omfattes av EØS-avtalen, deriblant Norge. I forslaget ligger også innføring av porto på IM-tjenester (Instant Messaging), som inkluderer tjenester som MSN, ICQ og Yahoo Messenger.

Hvordan portoinntektene skal fordeles er foreløpig ikke kjent, men det er trolig at Microsoft vil tjene gode penger på dette fra sin populære MSN-tjeneste.

Hvor stor portoen blir er enda ikke fastsatt, men det er blitt antydet et sted mellom 10 og 20 øre per e-post, og trolig noe lavere for meldinger sendt over IM-nettverk. Beløpet skal til dels bli opp til hvert enkelt land å fastsette. I forslaget ligger også mulighet for et visst antall gratis e-post og IM-meldinger per måned, mens man må betale når denne grensen er oversteget.

Det er forholdsvis store tekniske utfordringer som må på plass før disse portoløsningene kan settes i drift. Microsoft med flere skal derimot ha jobbet med disse planene siden 2001, og mener å ha en løsning klar.

Nå venter vi bare på et EU skal bestemme seg, noe som etter planen vil skje på sensommeren. I mellomtiden foregår det hektisk lobbyvirksomhet fra enkelte miljøer, for å påvirke EU til å stemme nei til forslaget. Hardware.no stiller seg i likhet med mange andre svært kritisk til forslaget, og oppfordrer våre lesere til å skrive seg på en protestliste som du finner på siden www.mailprotest.no. (edit: link fjernet).

(Kilder: CNN, Clickz.com, New York Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen